Marie Susedková, rodným příjmením Hrubá, se narodila 22. prosince 1930 v obci Rozstání na Drahanské vrchovině na Prostějovsku. Nacisté odsud vysídlili v roce 1943 všechny místní obyvatele a rodinné hospodářství zcela zpustošili.

„Vzpomínám si, jak tatínek šel s hlavou v dlaních a plakal,“ řekla Susedková v roce 2014 v rozhovoru pro Paměť národa. Komunistický režim jí přinesl další utrpení.

Video
Video se připravuje ...

Marie Susedková byla vězněna na Cejlu. Markéta Malá

Kruté výslechy

V dubnu 1951 ji zatkla StB, dvacetiletá Marie prošla sérií brutálních výslechů. Jeden z brněnských vyšetřovatelů jí ranou pěstí vyrazil dva zuby a posunul čelist, musela na operaci: „O půl druhé v noci mně takovou vrazil, že mně vyrazil dva zuby a posunul, jak se říká, sanici. On byl pořádný chlapisko a pořád řval, že lžu,“ vzpomíná.

Estébáci po ní chtěli  doznání o jejím zapojení do odbojové skupiny „Jan Hudec a spol.“ Byla odsouzena za velezradu k pěti letům vězení.

Dva roky a osm měsíců strávila na Cejlu v Brně. Spala v malé cele společně s dalšími třiceti vězeňkyněmi: „Měly jsme tam patnáct paland. Válendy se musely zaseknout do sebe a tam jsme všechny spaly. Když se obracela jedna, tak se musely obracet i ostatní,“ líčí.

Naproti jejich cele se nacházela samotka, kde čekali vězni na vykonání trestu smrti. Jeden z nich Marii přes zamřížované okno sledoval při povinných vycházkách na dvoře.

Láska za mřížemi

Pomocí morseovky a pískáním jí vězeň dával najevo svou náklonnost: „Psal, že má dvaatřicet let a čeká na popravu, do týdne bude pravděpodobně popraven, a když chodím po dvoře, že mě vidí. Každý večer mně pískal: Dobrú noc, má milá, dobrú noc,“ říká jubilantka.

Odsouzený jí dokonce do dvora propašoval malý dárek. „Hodil mně srdíčko udělané z vyžvýkaného chleba. Bylo na něm napsáno: Z lásky.“

Srdíčko jí nezůstalo: „Další den jsme přišly z vycházky a všechno bylo rozházený. Našli to u mě a dostala jsem za to tři dny korekce,“ přiznává.

Několik dní poté se už muž ne cele nebyl. Buď ho převezli do jiné věznice, nebo popravili. V prosinci 1953 Marii podmínečně propustili, vrátila se domů. Musela se několik měsíců léčit a pak nastoupila do mlékárny v Rozstání. Vzala si za muže Františka Susedka a žijí spolu na rodinném hospodářství v Rozstání.

Paměť národa: Rozhovor s Marií Susedkovou, který poskytla v roce 2014, je k dispozici na stránkách Paměti národa. Sbírku Paměť národa spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Podpořit ji můžete i Vy – a to přímo Brně, kde funguje Paměť národa Jihomoravský kraj. Více ZDE

VIDEO: Pamětník Stanislav Hlava (94): Za války byl nuceně nasazen, teď porazil koronavirus!

Video
Video se připravuje ...

Pamětník Stanislav Hlava (94): Za války byl nuceně nasazen, teď porazil koronavirus! Paměť národa

Fotogalerie
15 fotografií