Dovolená

Objevte nejkrásnější jezero Evropy. Okouzlí plavce a nadchne všechny milovníky přírodních krás

Pro mnohé je Comské jezero to nejkrásnější jezero Evropy / Pixabay Walle 1886
Lago di Como turisté vyhledávají nejen v létě. Patří totiž k nejkrásnějším koutům Itálie i celých Alp. Poměrně úzký pruh vodní hladiny lemují vysoké hory a malebné vesničky a pohled na tuto scenérii patří k nezapomenutelným.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

22. prosince 2020   |   16:13

Pro mnohé je Comské jezero to nejkrásnější jezero Evropy. Alpské vrcholy, které v jeho bezprostředním okolí přesahují 2 500 metrů, mohou být již na podzim poprášené sněhem, zatímco dole ještě panuje letní pohoda. Většina vrcholů v okolí jezera Como je dostupná po turistických stezkách. Vyšlápnout si můžete třeba na travnaté Monte di Tremezzo (1 699 m) i nejvyšší Monte Legnone (2 609 m). U posledně jmenované hory ale počítejte s náročným výletem, neboť od parkoviště až na vrchol je to přes tisíc metrů převýšení.

Jezero Como patří k nejkrásnějším koutům Itálie i celých Alp

Comské jezero se nalézá na území provincií Como a Lecco v Lombardii a po Gardském jezeře a Lago Maggiore je třetím největším jezerem Itálie. Se svou maximální hloubkou 410 m náleží dokonce mezi nejhlubší v Evropě. Leží v nadmořské výšce 197 m a představuje domov pro velké množství nejrůznějších ryb, zejména pro pstruhy a kapry. Je samozřejmě vyhledávaným turistickým cílem s množstvím atraktivních parků a lázeňských míst. Podél členitého pobřeží leží mnoho tradičních městeček s romantickými promenádami, útulnými kavárnami, obchůdky a rodinnými restauracemi.  Rozvinutá lodní doprava umožňuje spojení mezi městy Bellagio, Menaggio a Varenna.

NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE 

Jezerní břehy jsou většinou prudké a skalnaté, takže nelze očekávat nekonečné písčité pláže. Nicméně je zde několik unikátních místeček, kde můžete strávit hezký den. Poklidné prostředí s oblázkovou pláží a travnatou plochou naleznete například v polouzavřené zátoce Laghetto di Piona poblíž městečka Colico.

Pěknou písečnou pláž má Lierna na jižní straně jezera. Pobyt u vody v příjemné atmosféře si užijete také v Derviu. Jihozápadnímu výběžku jezera se raději vyhněte, tam je přístup k vodě velmi problematický, ne-li přímo nemožný.

MÍSTA, KTERÁ STOJÍ ZA NÁVŠTĚVU

COMO

Město Como, po němž dostalo jméno celé jezero, se nachází v  jeho jihozápadní části. Jedná se o nejdůležitější město oblasti s  dlouhou historií, živými ulicemi a rušným nábřežím. Como představuje vynikající spojnici mezi jezerem a severoitalskou metropolí Milán, kam se vlakem dostanete za zhruba hodinu a půl. Mnozí ocení také jeho blízkost k  švýcarsko-italské hranici.

BELLAGIO

Nádherné město Bellagio se nachází přímo uprostřed rozdvojení jezera. Je světově proslulé díky nádherným vilám Villa Serbelloni a Villa Melzi. Malé uličky Bellagia jsou plné drobných obchůdků s  místními potravinami, koženou galanterií, oblečením, parfémy, suvenýry a mnohým dalším. Hlavním nákupním centrem je ulice Via Giuseppe Garibaldi, která je de facto jedinou hlavní ulicí města. Dominantou města je románská bazilika sv. Jakuba na náměstí Piazza della Chiesa.  

LECCO

Lecco se nachází v  jihovýchodní části jezera a rozprostírá se na úpatí hor Mt. Grigna a Resegone. Město je spíše obchodním centrem nežli turistickou destinací, ale i tak má návštěvníkům co nabídnout. Nádherná je především promenáda u nábřeží s  výhledy na jezero a mnozí zajisté ocení také širokou nabídku kaváren a restaurací na náměstí Piazza Settembre a Zermanati. Středověké historické centrum se rozkládá kolem náměstí Piazza Roma, a přestože se svou rozlohou nemůže rovnat jiným italským městům, určitě stojí za vidění. Symbolem města je 96 metrů vysoká zvonice z  roku 1904, jež vznikla na místě původní středověké věže. Ani v  Leccu nechybí impozantní vily jako Villa Manzoni na ulici Via Amendola, která v současné době slouží jako muzeum místního rodáka Alessandra Manzoniho. 

Další zajímavé články
Reklama