22. 12. 2020 | Martina Nová

SPA - ZLN 10:0 - Vánoční výslužka pro Zlín

28., úterý 22. 12. 2020
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Machovský (41. Cichoň) – Němeček, Piskáček (A), Polášek, Jandus, Dvořák, Kalina, Kulhánek – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Kudrna, Tomášek, Buchtele – Říčka, Pech (A), Šmerha – Dvořáček, Sukeľ, Zikmund.
Zlín: Kašík (41. Huf) – Řezníček, Ferenc, Novotný, Gazda, Hamrlík, Dluhoš – Ondráček, Karafiát, Köhler (C) – Vopelka, Honejsek, Okál (A) – Šlahař, Sedláček, Sebera – Václavek, Poletín, Kubiš (A).
Branky a nahrávky: 5. Zikmund (Dvořáček, Jandus), 6. Horák (Sobotka, Dvořáček), 12. Buchtele, 33. Jandus (Horák, Zikmund), 38. Sobotka (Horák, Řepík), 39. Říčka (Pech, Šmerha), 42. Pech (Šmerha, Jandus), 47. Řepík (Horák, Sobotka), 48. Říčka (Pech, Buchtele), 53. Horák (Řepík, Sobotka). Rozhodčí: Pešina, Lacina – Zíka, Šimánek. Vyloučení: 6:8. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 40:19. Průběh utkání: 10:0
Sparta v předvánočním klání se zlínskými Berany dominovala jak v počtu střel, tak i gólově. Od začátku měli Pražané zápas pod kontrolou a moravskému celku nedali téměř žádnou šanci. V průběhu celého zápasu nešetřili přesnými trefami a ve třetí třetině vystoupalo celkové číslo na deset gólů. Sparťané také díky pětibodovému Romanu Horákovi zvítězili jasně 10:0!

Fotogalerie

Komentář

Při samotném vstupu do utkání se provinil hostující Ferenc hákováním a už v první minutě si Sparta zahrála přesilovou hru. I když svému soupeři dokázala pořádně zatopit pod kotlem, skóre neotevřela. To ji ale mrzet nemuselo, neboť v páté minutě Kašík poprvé inkasoval. Nejprve Dvořáček vystřelil z pravého kruhu, zlínský brankář puk vyrazil přímo na hokejku Ladislava Zikmunda, který vsítil gól z levé strany.

Jen co přišla na řadu další početní výhoda domácích, hned ji sparťané využili. Dvořáček nahrál Sobotkovi, který našel volného Romana Horáka u pravé tyčky a ten už jen lehce zasunul puk za brankovou čáru. Zlín mohl srovnat krok ve dvou přesilovkách, to se mu však nepovedlo. Ba naopak. S návratem Říčky na ledovou plochu se prosadil Jan Buchtele, když zachytil vyhození z pásma Pražanů a ujel na Kašíka. Další změna stavu do konce první třetiny neproběhla, a tak se do kabin šlo za skóre 3:0.


Druhá třetina nabídla velice hezký hokej, ve kterém nebylo nouze o gólové šance. Dlouhou dobu se hrálo bez přerušení a chvílemi to vypadalo jako přesilová hra domácích, nicméně Kašík všechny pokusy zklikvidoval. Svižnou hru zastavilo až pochybení Pražanů, když hráli v šesti mužích a Zlín dostal možnost snížit.

Svůj tlak domácí až v gól přetavili v druhé polovině utkání, během signalizované výhody se povedlo Kašíka propálit Martinu Jandusovi, který zvýšil na 4:0. Následně šli Berani do čtyř, nicméně největší šanci během dvouminutovky měl zlínský Poletín, jenž nastřelil tyčku. Sparta ale další početní výhodou nepohrdla a „Pátou“ v areně rozezněl Vladimír Sobotka. Netrvalo dlouho a skóre se opět měnilo, tentokrát díky Robertu Říčkovi. Domácí tak odcházeli do kabin s pohodlným šestibrankovým vedením.


Zlín v důsledku nepříznivého skóre a Sparta naopak díky pohodlnému náskoku do třetí třetiny postavily náhradní gólmany – Daniela Hufa a extraligového debutanta Oldřicha Cichoně. Lukáš Pech nepřichystal Hufovi nijak příjemné uvítání, a to v podobě sedmého gólu do branky hostů. Tím ještě střelecká podívaná Sparty neskončila. Další početní výhodu zužitkoval kapitán Michal Řepík.

Frustrace Moravanů pokračovala dalším vyloučením, kterým Pražané nepohrdli. Podruhé v utkání se prosadil Robert Říčka a přiblížil svůj celek k "desítce", kterou zkompletoval rovněž svým druhým gólem v zápase Roman Horák. Poté už se skóre nezměnilo a do závěrečné sirény tak na světelné tabuli vydržel kulatý výsledek 10:0 pro domácí Spartu.


Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Výsledek vypadá až hrozivě, ale v první třetině měl Zlín šance a náš brankář Machovský je chytil, čím zápas ovlivnil. Jak jsme dali na 4:0, tak začal být zápas jednoznačný. Už ve středu hrajeme ve Varech, ale máme zkušené hráče, kteří nejsou tak hloupí, aby si mysleli, že to bude stejné. Zápas proti Zlínu už je pryč a my se soustředíme na další."

Martin Hamrlík (PSG Berani Zlín): "Zápas se nám hodnotí lehce. My jsme dnes byli jednoznačně horším týmem ve všem, Sparta to rozjela hned od prvního střídání a fantasticky sehrála přesilovky. Celý zápas jsme nenašli odpověď na jejich hru. My teď musíme tento zápas hodit za hlavu a soustředit se na další, který nás čeká. Nám chybí strašně moc hráčů a proti takové první lajně, jakou má Sparta, je to těžké. Možná pro novináře je tento zápas něco fantastického, o čem teď mohou psát, ale my to bereme jako porážku, která zamrzí a babrat se v tom určitě nebudeme. My nemáme Sobotku, Řepíka, to je realita."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!