Hlavní obsah

Komentář: Lepší opozici si Andrej Babiš nemohl přát

Martin Čaban
Komentátor
Foto: ČTK

Stačí na nesmiřitelného vůdce konzervativní opoziční koalice zamávat daňovým nesmyslem a už je pod jednou střechou s ANO a SPD.

Reklama

Daňový balíček nadělá škody v ekonomice, ale i v opozičních řadách. Premiér může být spokojený.

Článek

Těžko si mohl premiér Andrej Babiš v dané situaci přát klidnější Vánoce. Za vydatné pomoci opozičních stran mu nakonec prošlo na sklonku roku všechno, co potřeboval. Má schválené prodloužení nouzového stavu, má schválený státní rozpočet a prošel mu i daňový balíček. Tam mu sice trochu komplikuje život prezident Miloš Zeman, ale ona to bude komplikace spíš pro ty, kteří se lednovými daněmi budou muset zabývat. Pro premiéra, který si potřebuje jenom napsat na billboardy svou oblíbenou lež, že zvýšil příjmy všem zaměstnancům, měsíční odklad platnosti zákona žádný zásadní problém nepředstavuje.

Je paradoxní, že tahle sklizeň vánočních úspěchů se děje v situaci, kdy Babiš z pozice předsedy menšinové vlády šije do opozičních stran hlava nehlava, viní je z pokrytectví a nenávisti vůči občanům země a nepředstíraně trpí na zasedáních Sněmovny. Přitom mu vychází, co může.

Zejména daňový balíček, tahle zbytečná, narychlo spíchnutá a hloupá díra ve státních financích je podivuhodným projevem vánoční opoziční slepoty. Opoziční poslanci i senátoři se mohli přetrhnout, aby daně vypadaly podle Babišových představ, přičemž ochotně zaplatili za naplnění tohoto cíle tím, že hned zpočátku zásadně narušili křehké a čerstvé vazby rodících se opozičních koalic.

Ony daně vůbec napáchaly na politické scéně hodně otřesů. Narušily také stále křehčí vládní koaliční pouto. ČSSD dala od daňového balíčku ruce pryč, Babiš jeho prosazením flagrantně porušil koaliční smlouvu, takže jsme slyšeli hodně ublížených řečí. Nicméně vazba mezi ČSSD a ANO je už dlouhodobě tvořena z největší části jinými než ideovými a principiálními ingrediencemi, především zoufalstvím a existenčními obavami. Takže rozbití vlády čekat nelze, nicméně předvolební manželskou harmonii italského typu nepochybně ano.

Daňový balíček ovšem udělal Babišovi radost nejen tím, že mu pomůže naplnit billboardy lacinými hesly, ale také tím, že hned v zárodku zkomplikoval spolupráci vznikajících opozičních bloků. Konzervativní koalice se při finálním schvalování daňových změn rozštípla přesně v půli. Babiše podepřeli všichni poslanci ODS a naopak žádný z TOP 09. Lidovci to rozehráli takříkajíc tradičně – z pěti přítomných poslanců KDU-ČSL hlasovali dva pro Babišovy daně a tři proti. Šéf topkařských poslanců Miroslav Kalousek velmi naléhavě sněmovnímu plénu sdělil, že žádného poslance, který pro návrh zvedne ruku, si nemůže vážit.

Až bude koalice ODS, TOP 09 a lidovců přesvědčovat voliče, že má recept na ozdravení země včetně toho ekonomického, bude muset doufat, že za půl roku už si na tenhle zásadní rozkol u klíčového daňového zákona nikdo nevzpomene.

Druhý opoziční blok Pirátů a Starostů zůstal při finálním hlasování jednotný a Babišovy daně od něj nedostaly ani hlas. Avšak i tady nadělal balíček něco zlé krve, protože silný senátorský klub Starostů pomohl z původního sněmovního návrhu vykostit návrh Piráta Mikuláše Ferjenčíka na zdanění příjmů z prodeje cenných papírů nad 20 milionů korun. Takže i „liberální“ blok si bude muset v daňových otázkách ledacos vyjasnit.

Tyhle fakticky ještě předporodní bolesti opozičních koalic musí Babiš sledovat s mimořádným pobavením. Sám může klidně proplouvat mezi ad hoc koalicemi ochotných, protože od něj nikdo žádnou ideovou konzistenci neočekává. A on sám tvrdí, že jeho hnutí je tady pro všechny. A tak tady pomohou komunisté, kteří už dnes vůbec nevědí, čí jsou, támhle pomůže zase SPD, která dělá, co může, aby dala najevo ochotu vstoupit s ANO do příští vlády. No a když se dobře umotá populistický daňový nesmysl, sejdou se pod Babišovou střechou extremisté z SPD i demokratická ODS.

Daňový balíček tedy nenapáchá jen ekonomické škody, protože brutálním zvýšením strukturálního deficitu mimo jiné podráží nohy všem potřebným reformám od penzí po zdravotnictví, ještě než vznikly. Na opoziční scéně páchá i škody politické, protože hned na startu rozkližuje konzervativní i liberální koalice a do karet hraje pouze populistům a extremistům, kteří nepotřebují složitější rozvahu než „nižší daňová sazba = více dobra“.

Účet za tyhle hezké Babišovy Vánoce budeme platit hodně dlouho a hodně krvavě.

Reklama

Doporučované