Unikátní oblékaný betlém v Kynšperku nad Ohří střeží v kostele skauti

  9:02
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v centru Kynšperka znovu zdobí unikátní oblékaný betlém. Kulisy pro vzácné figurky každoročně sestavují skauti z tamního střediska Lípa. A není to žádná legrace.

Kostel v Kynšperku opět zdobí unikátní betlém, který nemá v republice obdoby. Jeho figurky jsou oblečené v textilu, některé mají kožené boty a příčesky z pravých lidských vlasů. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vždyť jednotlivé díly rozměrných kulis jsou těžké i přes dvacet kilogramů. „Ale hlavně jsou neforemné,“ říká vedoucí kynšperských skautů Láďa Soukup.

Podle jeho slov je třeba nejprve jednotlivé díly snést na místo. V kostele jsou totiž uložené tak, aby co nejméně vadily, pro některé musí skauti až do poloviny věže, kde část kulis na svůj okamžik čeká.

Poté se musí postavit konstrukce, jednotlivé díly sestavit k sobě a zajistit, aby držely pohromadě. Nejobtížnější je upevnění hvězdy a nápisu Gloria in excelsis Deo, které jsou vždy nejvýš.

Figurky betléma jsou kulturní památkou

Jakmile kulisy stojí, přijde čas do nich umístit figurky. Ty zaujmou na první pohled. Jsou totiž oblečené v látkových šatech. Takzvaný oblékaný betlém z Kynšperka nemá v zemi obdoby. Je natolik vzácný, že jej v létě 2002 ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku.

Figurky poté prošly náročným restaurátorským procesem. Restaurátor Václav Stádník, který figurkám vracel původní podobu, podle rozdílů v řezbářské práci usoudil, že betlém postupně tvořilo až šest různých autorů. Některé z figurek jsou vytvořené spíše jako loutky, jiné připomínají figuríny. V betlému se také sešlo několik černochů.

Z dostupných pramenů vyplývá, že Kynšperský betlém vznikal pravděpodobně od roku 1680 až do roku 1956. Obsahuje sedm desítek unikátních figurek vyřezaných ze dřeva a oděných do šatů.

Příčesky z pravých vlasů

Výška postav se pohybuje v rozmezí od dvaceti do šedesáti centimetrů. Jádro chrámového betléma tvoří asi sedmadvacet postav, z nichž je přibližně třetina ztvárněna na vyšší umělecké úrovni. Detaily mají pečlivě vyřezané, několik postav má dokonce příčesek z pravých lidských vlasů.

Část figurek má i kožené botky. Ovečky, koza a další zvířata autoři vytvořili po roce 1859. Starší domky byly zhotoveny po roce 1900. Ty novější pochází z dílny Karla Štingla z Kynšperka. Vyřezal je a zakomponoval do celku v letech 1955-1956.

Skauti opravili kulisy z padesátých let

Na současném vzhledu díla mají vedle restaurátorů zásluhu i kynšperští skauti. Ti před lety věnovali hodně času a energie tomu, aby kulisy z padesátých let minulého století opravili a navrátili jim původní krásu.

„Vlastní kulisy na rozdíl od figurek památkou nejsou. Proto jsme se mohli pustit do jejich opravy. Povrch jsme důkladně vyčistili od nánosů špíny a prachu. Objevily se jasné a syté barvy skal a vegetace. Díry jsme nahradili záplatami a novým kašírováním, zábradlíčka jsme vyspravili a natřeli původní barvou, stejně tak hradby, střechy, brány i interiér stájí. Na závěr jsme dílo zafixovali ochranným nátěrem,“ upřesňuje rozsah oprav Láďa Soukup a dodává, že vzhledem k tomu, jak je betlém vzácný, jej skauti nenechají bez dozoru. Po dobu, co je v kostele vystavený, u něj drží stráž.

V jesličkách zatím chybí Jezulátko. To se zde objeví v souladu s tradicemi až na Štědrý den.

Betlémské světlo mohou lidé v Kynšperku nad Ohří získat ve středu 23. prosince. V době od 17 do 18 hodin si plamínek budou moci odnést domů přímo z kostela Nanebevzetí Panny Marie.