Betlém Jiřího Cieslara stojí v Písku na Frýdecko-Místecku. „Je tady na Jablunkovsku první z lepeného a spojovaného lipového dřeva. Víc tím pádem vydrží,“ říká Cieslar.

Moc času na jeho výrobu muž neměl. Dřevo se dlouho sušilo, takže to musel zvládnout ani ne za měsíc po práci. „Světla ubývalo a já nerad pracuji při žárovce, dělá stíny, tak jsem tomu obětoval víkendy. Ke konci už jsem musel nasadit rukavice, jak mi mrzly ruce,“ líčí Jiří.

Nejvyšší figura krále měří 1,80 metru. „Mám radost, že se moje dílo lidem líbí. Tvrdí, že je zastaví a pohladí po duši v této špatné době,“ dodá Cieslar.

Nejmilejší je darovaný

To farář Bohumil Vícha  ze Spálova neřezbaří, ale betlémy sbírá. Vozí je z celého světa a nyní jsou k vidění v kostele ve Spálově na Novojičínsku. „Tento je z cínu, jako byli cínoví vojáčci a tato panna Marie s Ježíškem dokonce z motýlích křídel. Mám ji z Afriky,“ ukazuje Bohumil.

Stoly jsou plné menších i větších betlémů z Brazílie, Panamy, Mexika, Izraele, Indie, Itálie či třeba z Polska.

Které betlémy jsou pro Bohumila nemilejší? Ty, které dostal od lidí. „Jedné rodině jsem křtil děti i pochovával prarodiče, a když mě „převeleli“ jinam, dali mi na památku betlém. Další lidé mi ho zase vyrobili ze šustí z kukuřice,“ uvádí farář.

Děti jsou podle Víchy nejvíc nadšené z hrajících betlémů. Má jich několik. Jeden z betlémů připomíná faráři poutní místo Guadalupe v Mexiku, kam každý rok míří až 20 milionů lidí.

VIDEO: Brněnské Dominikánské náměstí zdobí Halouzkův betlém.

Video
Video se připravuje ...

Brněnské Dominikánské náměstí zdobí Halouzkův betlém Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
14 fotografií