Vstupenky na mši v chrámu svatého Víta se rozebraly za jeden den. Půlnoční se může zúčastnit jen 300

23. prosinec 2020 09:12

Přestože půlnoční vánoční mše v chrámu Svatého Víta na Pražském hradě bude letos kvůli koronavirovým opatřením s řadou omezení, zájem o byl je velký. Vstupenky se rozebraly za osm hodin.

Povolený počet účastníků mší se v současném čtvrtém stupni protiepidemických opatření snížil na 20 procent kapacity kostela. Generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík řekl, že po dohodě se Správou Pražského hradu se může půlnoční mše ve svatovítském chrámu zúčastnit 300 lidí. Tomu uzpůsobili i počet vstupenek. Ty se za osm hodin kompletně rozebraly, přestože si pro ně zájemci museli chodit osobně. 

"Chodíme pravidelně, letos navíc máme možnost tam jít, protože nám někdo pohlídá děti," uvedl Jan Mates, který si kvůli vstupenkám na půlnoční raději přivstal.

Bohoslužbu, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka, bude v přímém přenosu vysílat TV Prima.

Pražské arcibiskupství získalo pro mši v katedrále výjimku, protože areál Pražského hradu je dlouhodobě kvůli pandemii koronaviru uzavřen. Historické sídlo českých králů a prezidentů bude otevřeno také pro návštěvníky bohoslužeb, které začínají 25. prosince v 10.00, 26. prosince v 10.00, na Silvestra v 16.00 a na Nový rok v 10.00. Na Boží Hod vánoční se také uskuteční v 16.00 setkání u jesliček. Přístup do prostoru Pražského hradu bude vždy pouze z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří, a to půl hodiny před začátkem.

V Česku nyní platí mezi 23.00 a 05.00 zákaz vycházení, vláda nicméně udělila pro účastníky půlnočních bohoslužeb výjimku. Mnohé farnosti už ale předem od jejich konání upustily a sváteční bohoslužby připravily na časnější dobu.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: ČTK
Spustit audio