Ve vedlejší větvi brněnské kauzy Stoka se přiznala zhruba polovina obviněných, řekl státní zástupce

Ve vedlejší větvi případu údajné korupce na radnici městské části Brno-střed, takzvané kauzy Stoka, se k úplatkům doznala asi polovina z obviněných 26 lidí a jedné firmy. Informoval o tom dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Tato vedlejší větev kauzy se týká údajných úplatků na správě nemovitostí městské části, k soudu se ale zatím nedostala.

Podezřelé policie obvinila letos v létě. Trestnímu stíhání čelí hlavně zástupci stavebních firem a živnostníci, také pracovník úřadu, který je spolupracujícím obviněným. Právě jeho výpovědi nasměrovaly policii na úplatkáře.

Úplatky se podle žalobce pohybovaly od částky sto tisíc korun do dvou milionů, celkem za dvacet milionů korun. Ovlivněny měly být zakázky celkem za 130 milionů korun. Za úplatky měli dotyční dostat zakázku od radnice části Brno-střed.

Mezlík už dříve uvedl, že u většiny z obviněných, především v těch méně závažných případech, přichází v úvahu alternativní řešení, mohlo by dojít k dohodě o vině a trestu. Doznala se podle něj asi polovina z obviněných. 

Řízení ovlivnila pandemie

„Od počátku příštího roku by mělo být rozhodováno, v kterých případech bude uzavřena dohoda o vině a trestu, či rozhodnuto o podmíněném zastavení trestního stíhání. Na délce tohoto řízení se podepsala epidemiologická situace,“ uvedl Mezlík.

Dotyční jsou obviněni především ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplácení, v tomto případě jim hrozí až osm let vězení. Pokud se ale doznají a obě strany přistoupí na dohodu o vině a trestu, jejich případy by se tak ani nemusely dostat před soud.

Stoka se vrátí před soud v lednu

Soud už ale od září začal projednávat samotnou takzvanou kauzu Stoka, údajnou korupci na radnici Brna-střed. V kauze je obžalováno 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Právě ten byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek. Švachula vinu popřel.

Výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun, šlo o 27 zakázek v městské části Brno-střed. Soud dosud vyslechl všechny obžalované, v lednu by se mělo pokračovat v dokazování výslechy svědků. Termíny hlavního líčení jsou dosud naplánovány do poloviny března.