Ve všech nemocnicích v Ústeckém kraji mají vzniknout očkovací centra

23. prosinec 2020 13:43

První dávky vakcíny proti koronaviru by měly do Ústeckého kraje dorazit v pondělí 28. prosince. Tedy zhruba dva dny poté, co přijdou do Česka. Jako první se budou očkovat zdravotníci a záchranáři. Vakcinace bude dobrovolná.

„První dodávka bude obsahovat vakcínu pro 975 očkovacích dávek. Do Masarykovy nemocnice má dorazit 28. prosince. Nejprve budou očkováni zdravotníci v první linii, poté osoby vymezené ministerstvem zdravotnictví, jako senioři v domovech sociální péče a další,“ potvrdil mluvčí krajských nemocnic Ivo Chrástecký.

Větší problémy s první vlnou očkování lékařů, zdravotníků a záchranářů by podle Iva Chrásteckého nastat neměly.

„Půjde to standardní cestou, ti zdravotníci se očkují naprosto běžně i na jiná onemocnění,“ vysvětlil Chrástecký.

Očkování dalších lidí budou mít na starosti očkovací centra, která vzniknou ve všech nemocnicích v regionu.

„Ostatní očkovací místa se zřídí v každé nemocnici v kraji s tím, že se zajistí legislativa. To už je o tom, až budou v průběhu ledna přicházet další dávky, protože ta logistika s dávkami je skutečně složitá,“ zmínil po jednání krizového štábu hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Prozatím je plán takový, že se lidé nejdřív na očkování v centrech objednají a pak přijdou k vlastnímu aplikování vakcíny.

„Musí to být obráceně, než normálně, protože tam není prostor ani možnost to skladovat tak, aby to vydrželo, aby si tedy jen tak někdo přišel. Takže určitě plánujeme tak, že se lidé budou v těch očkovacích centrech objednávat a podle toho, jak budou objednávky a jak to bude probíhat, tak se budou ty dávky zavážet,“ doplnil hejtman Jan Schiller.

Do konce ledna má Ústecký kraj dostat 9 750 kusů vakcíny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související