Na novou výsadbu naváže rekonstrukce Smetanova náměstí
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - V závěru roku proběhla obměna vysoké stromové zeleně v lokalitě Smetanova náměstí. Nemocné a prosychající javory nahradili noví jedinci. Vedení města Roudnice nad Labem v průběhu dvou let plánuje navázat projektem a realizací jeho kompletní rekonstrukce.

Roudnický odbor životního prostředí pravidelně monitoruje stav místních dřevin. V době vegetačního klidu pak Město přistupuje k prořezům či kácení těch, jejichž zdravotní stav je vyhodnocen jako nedostatečný, či přímo rizikový. Stejně tomu bylo i letos, kdy v rámci avizovaného kácení desítek stromů na celém území Roudnice nad Labem došlo i k obměně zeleně v lokalitě Smetanova náměstí.

Pravidelný monitoring zhoršujícího se zdravotního stavu tamějších dřevin byl, i vzhledem k vysoké návštěvnosti tohoto veřejného místa, prováděn již od roku 2015 a o sezónu později již došlo k odstranění dvou rizikových javorů ve velmi špatné kondici. I u ostatních však bylo v průběhu let zaznamenáváno silné prosychání korun, otevřené dutiny s destrukcí jádrové hmoty, či bakteriální výtoky. Výrazný vláhový deficit v letech 2017 - 2020 ještě dále přispěl ke značnému urychlení degradace těchto dřevin. A to až do té míry, že je bylo nutné v letošní sezóně z provozně bezpečnostních důvodů odstranit.

Celkem bylo k pokácení určeno 15 stromů. Oproti původnímu záměru byl však ponechán jeden javor mléč, vyžadující redukční zásah, a trnovník akát. Ten je sice v dobrém zdravotním stavu, ale jeho pokácení bylo navrženo vzhledem k plánované výsadbě nových dřevin a zachování jednotné koncepce tohoto veřejného prostoru. Město totiž při volbě náhradní výsadby a jejího umístění vycházelo z dokumentu Územní studie veřejných prostranství, která ho v základních rysech navrhuje. Jejich zachování však bylo vstřícným krokem starosty Františka Padělka k přáním obyvatel z přímého sousedství parku.

„V rámci správního řízení byly dodrženy všechny požadavky stanovené právními předpisy. Byly zváženy všechny souvislosti, především vzhledem ke špatnému stavu stávající zeleně. Ta navíc sloužila spíše ke shromažďování nepřizpůsobivých jedinců a jako místo pro užívání a distribuci drog. To byl další důvod k rozhodnutí revitalizovat zeleň v této lokalitě co nejdříve. Problémem se bohužel ukázala být komunikace s občany. Spokojili jsme se s tím, že uváděná studie prostranství byla několikrát veřejně projednávána. O další konkretizaci jednotlivých kroků jsme však s občany nemluvili, za což se za sebe a vedení města omlouvám. Jistě by se tím dalo předejít některým emotivním situacím,“ řekl starosta.

V rámci náhradní výsadby bylo na území města vysazeno 32 listnatých stromů, z toho 14 javorů přímo ve spodní části Smetanova náměstí. Na obnovu zeleně se podařilo získat i dotační prostředky. Nadace ČEZ přispěla 100 tis. Kč, které pokryly téměř dvě třetiny nákladů této akce. V předjaří ještě proběhne výsadba trávníků. Další zeleň přibude v rámci zamýšlené rekonstrukce tohoto prostranství.

„Myšlenka dnešního řešení Smetanova náměstí má počátek v roce 2018. Vedení města tehdy, v souvislosti se 100. výročím založení ČSR, řešilo důstojné pietní místo, které by bylo využíváno na vzpomínkové akce. V té době převládl názor, že nejvhodnější lokalita pro něj bude právě Smetanovo náměstí spojené s pomníkem TGM. Vzhledem k tomu, že nyní nešlo o celkovou rekonstrukci lokality, Rada města rozhodla o obměně zeleně bez zpracování podrobnější projektové dokumentace s tím, že následně, v závislosti na finanční situaci města, připraví projekt jeho celkové rekonstrukce. Ten by se měl zaměřit hlavně na vybudování pietního místa, mobiliář a pěší komunikace,“ uvedl starosta Padělek.

Téma celkové rekonstrukce Smetanova náměstí bylo diskutováno již v rámci příprav letošního městského rozpočtu. V tomto roce je tak počítáno se zadáním příprav projektové dokumentace. Vše závisí na finančních možnostech. Současná koalice je však odhodlána záměr realizovat co nejdříve, nejpozději do roku 2022.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru