Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sváteční vinná klobása bez starostí

Sváteční vinná klobása bez starostí
sdílet:
Tahle klobáska se objevuje na svátečních tabulích už přibližně 200 let a pravděpodobně na ně bude ještě dlouhou dobu patřit. Dopřáváme si ji díky oslavám zimního slunovratu a při její přípravě je důležité dávat pozor, aby nepopraskala a zároveň zůstala šťavnatá. Vinná klobása je jednoduše klasika, která o Vánocích nesmí chybět. Připravili jsme si pro vás tedy pár tipů, abyste se dostali k dokonalému výsledku.

Kde se vzala tradice s vánoční vinnou klobásou

Její původ není úplně jasný, ale velmi často se o ní mluví jako o sestře bílé bavorské klobásky. Nejstarší zmínky o této pochoutce najdeme v kuchařkách z 19. století. Bohužel ale nezmiňují, který řezník se mohl pochlubit jejím vytvořením. Jestli je tedy českým objevem nevíme, ale stejně si na ni s oblibou pochutnáváme v období Vánoc a také mimo ně. 

Za její zařazení na prosincový jídelníček může zimní slunovrat a oslavy s ním spojené. Důvodem těchto oslav je vítání delšího dne, se kterým nastává pomalý ústup zimy a sněhu. Delší slunečné dny vytváří lepší podmínky pro růst zemědělských plodin, takže pomalu, ale jistě nastává období hojnosti. Vinná klobása zamotaná do kolečka a dozlatova opečená připomíná slunce samotné, proto se tedy začala servírovat právě při těchto oslavách. Zimní slunovrat obvykle nastává 21. nebo 22. prosince, takže její konzumace je s tímto obdobím spojována už od začátku její existence. Lahodná chuť vinné klobásy celé věci ještě pomohla.

Z čeho se připravuje

Už její název nám napovídá použitou ingredienci. Vinná klobása logicky obsahuje víno, takže to není jako s kajenským pepřem, který nemá s pepřem nic společného, ale jedná se o druh chilli papričky. Nejčastěji se doporučuje bílé víno s jemnou vůní muškátu. Základem je ovšem kvalitní maso a jeho poměr je jasně stanoven normami. 

Česká cechovní norma jasně říká, že musí obsahovat minimálně 60 % masa, maximálně 25 % tuku a minimálně 5 % vína. Samotný výběr masa je také velmi důležitý. Řezníci si pochvalují poměr 50 % vepřového, 15 % hovězího a 10 % libového vepřového jako je například kýta, což nám nechává krásných 25 % pro víno, pečivo, mléko a koření. Nejčastěji se používá muškátový oříšek i květ, a citronová kůra. Samozřejmě každý řezník ji připravuje trochu jinak. Někdo namáčí rohlíky do smetany a jiný používá veku nasáklou v mléce. 

Naprosto stěžejní je hmotu namlít opravdu najemno a zároveň ji nezahřát. Tím by se narušila provázanost tuků, masa a tekutin, což by mělo za následek to, že směs nebude po tepelné úpravě hezky držet u sebe a bude sušší. Hotová směs se dává nejčastěji do skopových střívek, které mají ideální šířku a pružnost. Vinnou klobásu si můžete připravit sami doma. Je to ovšem pro pokročilé kuchaře a kuchařky. Její koupě je o poznání jednodušší, protože ji snadno seženete i v supermarketu, ale ty obvykle nepatří k těm nejkvalitnějším. Zkuste tedy zapátrat po nějakém řezníkovi v okolí, který si ji připravuje sám, na chuti rozdíl zajisté poznáte. 

Jak zabránit popraskání klobásy 

Možností je několik a existují i méně známé triky, které vám pomohou k dokonalému výsledku. Jemné skopové střívko je krásně pružné, takže není problém ji zatočit. Zároveň se dá jednoduše utrhnout rukou a propíchat špejlemi, které tvar pohlídají. Při tepelné úpravě ale často praská. 

Skvělým trikem proti prasknutí je spaření ve vařící vodě. Můžete ji rychle spařit celou a zamotat ji až pak, protože tím jemně ztuhne a lépe se s ní pak pracuje, nebo ji spařit rovnou v zatočených šnecích.

Platí zde tedy zásada dělat ji vždy pomalu a na mírném stupni. Do pánve dejte dostatek tuku, protože vinná klobáska má také velké sklony k přichytávání. Jakmile je krásně zlatá z obou stran, máte hotovo. Buďte opatrní, aby se nevysušila. Nevýhodou této metody je delší doba přípravy, pro větší počet hostů připravte více pánví a pečte souběžně na více plotýnkách. 

Další možností je příprava v troubě. Spařenou klobásku potřete olejem nebo sádlem a dejte na plech do trouby. Sázkou na jistotu je plech vyložit pečicím papírem, aby se nepřichytila a nepotrhala. Pečte je pomalu na 140 °C, dokud nezezlátnou. Na plech se jich vejde daleko větší množství než do pánve, takže se dostane na každého a všechny budou hotové ve stejný čas. 

Stočená vinná klobása je naprostá česká klasika, ale tím její využití rozhodně nekončí. Hmotu můžete ze střívka vytlačit a udělat z ní nádivku se šalvějí, která se výborně hodí k pečené krůtě, ale může tvořit i plnohodnotný chod jen s bramborami. Také se hmota perfektně hodí na nejrůznější náplně například do krůtí rolády nebo z ní rovnou udělejte pečené kuličky. Skvělou volbou je také ji nakrájet do polévky jako každou jinou klobásu. Obzvláštní obyčejnou gulášovku nebo čočkovou polévku s kadeřávkem. Velmi efektně ozdobí i každý slaný koláč. Stačí ji jen zamotat do spirály, na koláč položit a nechat hezky upéct. Vyzkoušejte například ten náš s vinnou klobásou, špenátem a sýrem s modrou plísní

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč