Kozlík lékařský – uklidňující bylinka pro všechny

kozlik
Zdroj foto: pixabay

Kozlík lékařský je vytrvalá bylina, která se vyskytuje zejména v nižších polohách po celé České republice. Je léčivou rostlinou a zajímavé je, že podobně jako šanta kočičí přitahuje kočky, které na něm rády leží. Na to si dávejte pozor, pokud máte kočku a chcete si kozlík pěstovat na své zahrádce.

Jak kozlík lékařský vypadá

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) patří do čeledi zimolezovitých. Dorůstá výšky od 60 cm až do 2 metrů výšky. Má přímou lodyhu, která je v květenství větvená. Květenstvím je hustý vidlan, který je složen z drobných květů. Květy jsou bílé nebo růžové. Plodem je nažka.

kozlik lekarsky
Zdroj foto: commons.wikimedia.org

Kde kozlík roste

Kromě České republiky roste kozlík lékařský prakticky v celé střední a jižní Evropě a území jeho rozšíření sahá až po Ural.

Jakou půdu potřebuje

Pokud chcete kozlík pěstovat jako léčivou bylinu na své zahrádce, potřebuje vlhkou půdu, která bude bohatá na živiny. Daří se mu spíše v nižších polohách, nejvyšší nadmořská výška, kde se mu bude dařit, je do 1000 m n. m.

Na co se kozlík používá

Kozlík je známý jako léčivá bylina již odpradávna, nejpozději ve středověku se začal používat zejména jeho oddenek. Z oddenku můžeme uvařit čaj nebo vyrobit tinkturu. Oddenek sbíráme nejlépe v květnu, a pokud jej chceme usušit, neměla by teplota sušení přesáhnout 30 °C.

Kozlíkový čaj i tinktura se používá při nespavosti, nervozitě, bolestech hlavy, neuralgii, proti žaludečním křečím, nadýmání i pocitům strachu.

Sušený kozlík (nať) můžete použít při výrobě hraček nebo polštářků pro kočky.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here