Hlavní obsah

PES čeká revize, místo počtu nakažených bude hlídat zátěž nemocnic

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Nový rizikový index by se už neměl pohybovat skokově, řekl šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek. Upravenou metodiku výpočtu nyní dokončují jeho kolegové z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Reklama

Rozmach antigenních testů podle ministra Blatného uměle zvyšuje riziko šíření koronaviru v protiepidemickém systému PES.

Článek

Způsob výpočtu, podle kterého vláda nastavuje ochranná opatření proti šíření nemoci covid-19, se od začátku ledna změní. Protiepidemický systém PES se už nebude řídit údaji o nově nakažených, větší váhu v něm naopak bude mít naplněnost nemocničních lůžek.

„Princip zůstane stejný. Bude to směsný index, který bude mít nějakou bodovou hodnotu. Snažíme se, aby byla nadále od nuly do sta,“ řekl šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek na středeční tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví.

Dosavadní index podle Duška často měnil hodnoty skokově, nový index proto bude „jemnější“.

„Pozitivita testů v něm s největší pravděpodobností vůbec nebude a bude nahrazena jiným parametrem nebo jinými parametry, které silně korelují právě se zdravotním dopadem epidemie. Budou to parametry, které se budou týkat zásahu nemocnic,“ upřesnil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Změna souvisí s masovým zaváděním rychlých testů s antigenní metodou, které doplňují přesnější, ale pomalejší PCR testy. V současnosti už na antigenní testy podle Duška připadá více než 20 procent pozitivních záchytů koronaviru. S vyšším počtem odhalených lidí s nákazou pak roste i váha tohoto údaje při měření epidemického rizika.

„Ve chvíli, kdy provádíte plošné screeningové testování, vlastně zachytáváte osoby, které zvyšují celkový počet nově zachycených. Ale ony se nemusí promítnout do nemocnic,“ uvedl ministr Blatný. Při současném způsobu výpočtu indexu se tak podle něj výrazně zvyšuje rizikové skóre, i když tomu skutečné riziko neodpovídá.

Seznam Zprávy se už dříve doptávaly i jednotlivých ředitelů nemocnic, jak vnímají myšlenku, že by mimořádná opatření zohledňovala zátěž těchto zařízení. Většina oslovených to vnímala negativně a přirovnávala to k brzdění až ve chvíli, kdy auto už bourá.

Revizí projdou i tabulky v systému PES, které rozlišují sílu opatření pro jednotlivé oblasti podle stupně rizika od jedničky do pětky. Podle Blatného by vláda chtěla uvolnit některá omezení pro sportovní a kulturní akce.

Vláda právě ve středu rozhodla o přechodu na nejrizikovější, pátý stupeň systému PES od neděle 27. prosince. Blatný zdůvodnil posun do pátého stupně horším vývojem epidemie. Podle statistických modelů by bez nových opatření přibývalo na přelomu roku asi 15 000 potvrzených případů nákazy koronavirem denně a v nemocnicích by bylo 7000 lidí.

Opatření by podle Blatného měla zajistit, že bude diagnostikovaných maximálně 11 000 až 12 000 denně a v nemocnici mezi 4000 a 5000 lidmi.

Reklama

Doporučované