The Beatles, jak jsme je ještě neviděli. Peter Jackson ukázal první záběry z chystaného dokumentu o legendární kapele

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Peter Jackson chystá nový dokument o slavné kapele The Beatles

0Zobrazit komentáře

John, Paul, Ringo, George – The Beatles. Podle některých nejlepší kapela všech dob, v začátcích tak trochu boyband, široce ale uznávána jako jedna z nejvlivnějších hudebních skupin 20. století. Za deset let existence nahráli několik revolučních alb a vznikla o nich řada dokumentů. Příští rok se dočkáme dalšího, poskládaného z 56 hodin nikdy nezveřejněných záznamů. Pod názvem The Beatles: Get Back ho chystá režisér Pána prstenů Peter Jackson.

Kariéra novozélandského filmaře patří k těm nejzajímavějším v Hollywoodu. Ve svých začátcích natáčel extrémně nízkorozpočtová díla, extrémně brutální komediální horor a pokračoval Pánem prstenů. Po několika samostatných filmech sužovaných přílišným důrazem na počítačové efekty a trilogii Hobit pak v poslední době pracuje na historických dokumentech.

Před dvěma lety tak oslnil snímkem Nikdy nezestárnou, který v pečlivě restaurovaných, kolorovaných záběrech představil autentické záběry z každodenního života vojáků první světové války. Podobného ošetření se nyní dočkaly záznamy ze zákulisí The Beatles. Dokument z nich vytvořený se měl objevit už letos, kvůli pandemii nicméně vyjde až někdy příští rok.

the-beatles-get-back

Reprofoto: The Beatles/YouTube

The Beatles při posledním koncertu na střeše v dokumentu The Beatles: Get Back

Podle první několikaminutové ukázky, kterou Jackson pro zlepšení nálady zveřejnil, se je skutečně na co těšit. Režisér sice zdůraznil, že se prozatím nejedná ani o trailer, ani o ucelenou scénu ze snímku. Ze svého křesla ve střižně a šálkem kávy při ruce jen poznamenal, že je to malý „náhled do toho, na čem pracuje, a přiblížení nálady a energie, jakou bude hotový film mít“.

Zatímco poslední dokument poskládaný primárně z nahrávek The Beatles, Let It Be z roku 1970, má kvůli uzavírání kariéry kapely spíše hořkosladký tón, chystaná novinka bude především veselá. Sám Peter Jackson se přitom zpočátku dosud nezveřejněných záběrů spíše obával. „Říkal jsem si, když to, co jsme viděli, byly věci, co pustili na veřejnost, co bude v těch zbylých 55 hodinách,“ citoval režiséra magazín Rolling Stone.

Nahrávání alba Let It Be měly provázet jedny z nejtěžších momentů v desetileté historii The Beatles a některé z nich se objevily právě ve starším dokumentu. Na nově odhalených záběrech ale kultovní čtveřici britských hudebníků vidíme hlavně při blbnutí ve zkušebně, zpívání se zavřenou pusou a všeobecném vtipkování.

Mnohokrát se objeví také manželka Johna Lennona Yoko Ono, která bývá neprávem označována za důvod rozpadu britské hudební skupiny. Podle všeho sice její přítomnost při nahrávání alb měla vliv na atmosféru při práci, sám McCartney ale už dávno řekl, že k ní necítí zášť. Už v záběrech z 60. let nyní navíc vidíme Yoko a McCartneyho se spolu vesele smát.

Zkrátka se na příští rok chystá dokument s dosud neviděnými záběry ze života legendárního hudebního uskupení, který ho ukazuje bez senzacechtivosti, s optimismem a obdivem k hravé kreativitě. Objevuje se také několik obrazů ze slavného posledního koncertu The Beatles na střeše. „Snad vám náš klip v těchto těžkých časech vytvoří úsměv na tváří,“ dodává Peter Jackson.

Práce na filmu musely být letos pozastaveny kvůli koronaviru. Nový Zéland, kde probíhají, ale pandemii naštěstí zvládá dobře a nedávno se tedy tvůrci mohli bezpečně vrátit do studia. Podle režisérova odhadu je proces stříhání asi v polovině a premiéra hotového díla je nyní naplánovaná na 27. srpna příštího roku. O vydání, které by mělo proběhnout primárně klasicky v kinech, se stará Disney.

Dokument, pojmenovaném podle skladby z alba The Beatles Let It Be, doprovází také vydání knihy, jež obrazem i slovem poskytne další náhled do pozadí vzniku poslední studiové nahrávky kapely. Vyjít má 31. srpna příštího roku a nabídne stovky dosud neviděných fotografií. Celá jedna sekce knihy se má zaměřit pouze na již zmíněný finální koncert ze střechy sídla vlastního vydavatelství The Beatles Apple Corps.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym