Jedna z nejlíbeznějších českých pohádek, Pyšná princezna, patří dodnes mezi ty „top“ v srdcích snad všech diváků – a to vzdor faktu, že byla poprvé vysílána na televizních obrazovkách až 13 let po jejím natočení. Zato letos ji uvidíte již 23. prosince ve 20:15 na Primě. Půvabná Alena Vránová (88), v době natáčení této slavné filmové taškařice dvacetiletá, se pak na Filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1997 stala vítězkou ankety o nejoblíbenější pohádkovou princeznu. Popularitě mezi dětmi i dospělými jistě vděčí nejenom příběhu, v němž dobro zvítězí nad zlem a panovačná princezna se změní v pokorné děvče, ale také nádherným lokacím, v nichž byla tato černobílá pohádka natočena.

Právě sídlem plavovlasé Krasomily a jejího tatínka, panovníka Půlnočního království v podání Stanislava Neumanna (†72), se stala jihočeská Hluboká, tedy jeden z nejromantičtějších českých zámků. Natáčení Pyšné princezny doprovázel bedlivý dohled komunistické schvalovací komise, jelikož cenzorům se nepozdávala nejenom všechna ta podobenství (například takový švec, který si odbíhal zazpívat za čáru do země krále Miroslava, protože byl doma zpěv zakázán, jim byl hodně trnem v oku).

Také se v hledáčku soudruhů ocitl vztah ženatého Vladimíra Ráže (†77) a Aleny Vránové. Stejně jako Ráž, i Vránová byla vdaná, a její manželství s básníkem Pavlem Kohoutem (92), oblíbeným budovatelským autorem, bylo komunisty využíváno jako součást propagandy a dáváno za vzor mládeži. Charismatického Ráže mohl románek s Vránovou dostat klidně do vězení…

VIDEO: Premiéra filmu Tři bratři. Jakou pohádku mají známé osobnosti nejraději?

Video
Video se připravuje ...

Premiéra filmu Tři bratři. Jakou pohádku mají známé osobnosti nejraději? Adam Balažovič

To během natáčení pohádky Tři bratři, která bude k vidění na Nově na Štědrý den ve 20:15, řešili tvůrci docela jiný problém: Finance. Zámek Šípkové Růženky, kterou zachraňuje statečný Jan v podání písničkáře Tomáše Kluse (34), na první pohled sice vypadá jako Hluboká, interiéry ovšem vznikly na docela jiném místě. Přestože na tomto zámku běžně točí zahraniční produkce, pro české filmaře je zkrátka cenově nedostupný. Dokonce i pro Oscarem ověnčeného režiséra Jana Svěráka (55)! „Na Hluboké stojí natáčení 150 tisíc korun denně a musíte jako filmař přijít jen v pondělí, kdy je zavřeno. Jinak bychom museli uhradit ušlé zisky, což je ještě jednou tolik,“ postěžoval si syn neméně známého herce a spisovatele Zdeňka Svěráka (84).

Scény odehrávající se uvnitř zámku se proto natáčely ve Žlebech. „Místní zámek není tak pompézní, ale je krásně zařízený,“ vysvětlil muž, jenž stojí například za dramatem Tmavomodrý svět, komedií Vratné lahve, nebo poetickým snímkem Po strništi bos. Díky tomu se alespoň něco málo ušetřilo, byť se v průběhu natáčení muselo sáhnout i po množství dalších úsporných řešení. Například vlk, který měl být původně animovaný, byl nakonec obrovskou loutkou, a v počítači mu byly upraveny pouze oči. Jeho výroba 3D animací by totiž stála zhruba tolik jako film samotný. I přesto se rozpočet filmu vyšplhal na neuvěřitelných 42 milionů korun...

VIDEO: Kateřina Kosová o své první herecké roli (což byla právě Šípková Růženka z Hluboké)

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Kosová o své první herecké roli. Adam Balažovič

Na tomto pohádkovém zámku se natáčelo také několik dílů ze série Pan Tau – hlavně epizody Pan Tau a Claudie a Pan Tau to zařídí. Zámek Hluboká totiž posloužil jako sídlo bohatého pana Violy, kterého si zahrál Jan Werich (†75).

Na Hluboké se také pravidelně odehrávají ty nejkouzelnější svatby, a své „ano“ si zde řekla například i zpěvačka Iveta Bartošová (†48) s hercem Jiřím Pomeje(†54), a nastávající ženich tehdy v roce 2008 přijel k zámku na bílém koni jako správný pohádkový princ. Jejich svazek však neměl dlouhého trvání, a po necelých dvou letech se rozvedli... Jejich veselku si však můžete připomenout v naší galerii.

Fotogalerie
76 fotografií