Nedávejte lidem ty peníze! Vážné varování proti Babišovi

24.12.2020 7:04

Prchalovské hausnumero peněz, které vláda do ekonomiky slíbila poslat a neposlala. Bývalý ředitel Komerční banky Radovan Vávra se ostře pustil do vlády Andreje Babiše (ANO).

Nedávejte lidem ty peníze! Vážné varování proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Když předseda vlády Andrej Babiš (ANO)vysvětloval, jak mohl kabinet tak neuvěřitelným způsobem podcenit nástup druhé vlny koronaviru v Česku, pronesl slavnou větu o lidech, kteří měli přijít a nepřišli.

V březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu sice někdo přišel, sice to byl ten stejný člověk, ale ti, kteří měli přijít, nepřišli,“ pronášel předseda vlády před kamerami v říjnu dnes již dobře známá a mnohdy vysmívaná slova.

Bývalý ředitel Komerční banky Radovan Vávra na serveru Neovlivní.cz napsal, že stejně jako lidé, kteří měli přijít a nepřišli, je to i s penězi, které vláda naslibovala napumpovat do ekonomiky. Andrej Babiš spolu s ministryní financí za hnutí ANO Alenou Schillerovou a ministrem dopravy, průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karlem Havlíčkem  slibovali, že napumpují do ekonomiky až tisíc miliard. A právě tyhle peníze podle Vávry nikdy nepřišly.

Vláda si přitom podle Vávry musela bát vědoma, že finanční pomoc české ekonomice zasažené uzamčením celé republiky do karantény pomůže jen tehdy, když přijde v dostatečné výši.

(Shoda) panuje mezi ekonomy v tom, že rozměr balíčku, tedy jeho výše v korunách, musí být v jednotkách procent HDP, přičemž deset procent se ukazuje jako hranice, kterou balíčky přijaté v minulých krizích obvykle dosahovaly. Náš HDP je cca 5000 miliard, takže náš balíček by měl být někde kolem 500 miliard. Vláda Andreje Babiše oznámila stimulus ve více než dvojnásobné výši, tedy 1200 miliard, tedy 24 procent HDP. Bylo hned jasné, že se jedná o typické prchalovské hausnumero, které nejenže naše ekonomika nepotřebovala, ale jaké ani není schopna přijmout,“ uvedl Vávra

Podle bývalého ředitele Komerční banky proto vlastně ani není překvapením, že peníze, které měly přijít, nepřišly. Ekonomové si podle Vávry už zvykli, že vládu v tomto směru nelze brát vážně.

„I ti nejnaivnější z nás si už dávno zvykli, že národohospodářskou debatu se zástupci vlády není možné vést. Každý už rezignoval na ‚dialog‘ s někým, kdo lže a manipuluje v každé větě tak, že intelektuálně čestná debata prostě není možná. To je holý fakt. Babišova vláda vůbec nestojí o dialog se společností. Nestojí o vylepšování vlastních návrhů. Nestojí o kritický střet, který by posloužil zájmům občanů této země. Stojí jenom o rychlé vykonání šéfových příkazů a o trvalé zametání stop,“ pokračoval nesmlouvavě Vávra.

Zdůraznil také, že finanční pomoc postiženým podnikům musí přijít rychle, aby vůbec měla smysl. A tady podle Vávry kabinet selhal fatálně.

„Vláda se – bůhví proč – rozhodla pro komplikovaný systém portfoliových záruk poskytnutých komerčním bankám. Ta druhá část myšlenky je správně. Banky jsou pochopitelně správným kanálem na dodání peněz. Ta první část myšlenky je fatálně vadná. Stát nenašel odvahu na masivní, nepodmíněnou podporu firem, které jej desetiletí živily, a rozhodl se pomoci jen naoko. Vytvořil program záruk komerčním bankám. Myšlenka byla, že tyto banky se budou podílet na riziku, které nové obchody představovaly. Nikdo si ovšem nepoložil otázku, proč by to ty banky asi tak měly dělat? Navíc když se jednotlivé programy navzájem vylučovaly, takže firma, která využila programu, který se jí sice tolik nehodil, ale byl spuštěn jako první, tím byla automaticky vyloučena z programů dalších, vhodnějších, jenže spuštěných později. Administrativní náročnost na obou stranách byla tak vysoká, že ani střední firmy si bez specializovaných zprostředkovatelů neporadily,“ nešetřil kritikou Vávra.

Zatímco německé a další západní podniky pomoc skutečně dostávají, českým firmám peníze schází, na což jednou doplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…