Nebe se smilovalo! Z Chomutova byl nakonec vidět astronomický úkaz století
Velká konjunkce.
Zajímavosti

Ústecký kraj – Nad jihozápadním obzorem bylo v minulých dnech vidět hodně blízké setkání Jupitera se Saturnem. Přiblížení bylo tak těsné, že obě planety byly vidět i ve větším dalekohledu najednou. Takováto přiblížení jsou vzácná. Předchozí se odehrálo 16. 7. 1623, další nastane 15. 3. 2080. Tato takzvaná velká konjunkce se tak stává snad nejvzácnějším úkazem tohoto století.

Přes nepříznivé počasí posledních několika týdnů se členům místní astronomické společnosti nakonec přeci jen podařilo nafotit „Betlémskou hvězdu“ přímo z ulic Chomutova.

Snímky již nyní reprezentují severočeské město v mezinárodní astronomické fotogalerii Spaceweather a jsou umístěny i v galerii čtenářů České astronomické společnosti.

241jupiterasaturn2

Autory fotografií jsou Jaroslav Landa DiS a Ing. Petr Beníček.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru