Přestože to až do poslední chvíle vypadalo, že v Kladně radnice světelnou podívanou nad městem nabídne, dopadlo to jinak. „Ohňostroj jsme nakonec po důkladném zvážení kvůli pandemické situaci zrušili,“ potvrdila mluvčí největšího středočeského města Lenka Růžková.

„Obávali jsme se, že i přes všechna plánovaná opatření, například odpálení z budovy Hotelu Kladno, odkud by byl ohňostroj vidět i z ostatních částí města, přenos hudby prostřednictvím rádia nebo streamování by se u místa odpalu shromáždilo velké množství lidí,“ vysvětlila Růžková a připomněla, že ze stejného důvodu nechystá město žádné oslavy příchodu Nového roku.

Novoroční ohňostroj budou muset lidé oželet i v sousedním Slaném, kam se na světelnou show na náměstí sjíždějí každoročně tisíce lidí ze širokého okolí. Ohňostroje by se přesto Slaňáci v příštím mohli dočkat, ale až později. „Po dlouhé úvaze jsme se rozhodli nepořádat žádné on-line náhražky, protože na našem ohňostroji je pěkné především setkání tisíců občanů na náměstí a společné sledování ohňostroje. Pokud to situace dovolí, zorganizujeme ohňostroj v rámci jiné akce, například květnových městských slavností,“ uvedl starosta Martin Hrabánek.

Kladenský magistrát, úřední hodiny.
Také v Kladně mezi svátky mění úřední hodiny

S atraktivní novoroční podívanou nepočítají ani v Unhošti. „Vzhledem k vývoji situace letos nepořádáme žádné tradiční adventní nebo novoroční akce – tedy ani ohňostroj,“ potvrdila starostka Iveta Koulová a připomněla, že radní se na tom shodli už před adventem s cílem omezit riziko možného šíření nákazy.

A tak zbývá pouze Smečno, kde odpálí novoroční ohňostroj 1. ledna v 17 hodin. „Jde o symbol začátku nového roku, ve kterém si přejeme návrat k normálnímu způsobu života. Neděláme žádnou propagaci. Kdo má zájem, může se dívat zpovzdálí,“ připomněla starostka Smečna Pavla Štrobachová.

Ve Stochově novoroční ohňostroje nepořádají, stejnou podívanou ale nabízejí tradičně při jarním pálení čarodějnic a podzimním posvícení. „Pokud to epidemiologická situace dovolí, uspořádáme je i v příštím roce,“ řekl starosta Roman Foršt.

Psycholog středočeské záchranné služby Ondřej Heřman.
Jediný opilý muž dokázal během hodiny zaměstnat šestnáct lidí

Jsou ovšem i obce, kde ohňostroje nepořádají nikdy, například v Buštěhradu nebo Družci. „Chráníme tím životní prostředí, obecní rozpočet a klid zvířat,“ poznamenal družecký starosta Zdeněk Kofent.