Hlavní obsah

Izrael, srovnatelný s Českem, zavádí lockdown při nákaze přes 3000 denně

Foto: Profimedia.cz

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu.

Reklama

Izrael od neděle čeká další přísná uzávěra. Vláda o ní rozhodla poté, co počet nákaz vzrostl na více než 3000 denně.

Článek

Izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu ve čtvrtek oznámil, že v zemi započne v pořadí už třetí národní uzávěra. V platnost vstoupí v neděli v 17 hodin a trvat bude nejméně dva týdny. Omezení se prodlouží o další dva týdny, pokud se míra nových případů infekce významně nesníží. Informoval o tom web Times of Israel.

Země novou uzávěru zavádí v reakci na to, že v posledních několika dnech počet nových infekcí vzrostl na více než 3000 případů denně, a z obavy z nového nakažlivějšího kmene koronaviru, který minulý týden objevili v Anglii.

Pro srovnání: Izrael je co do počtu podobný Česku, má asi devět milionů, zatímco Česko deset milionů obyvatel. V Izraeli přibývá přes 3000 případů denně, u nás to bylo ve středu přes 14 tisíc.

Vycházky jen do kilometru od domova

Nová opatření znemožní obyvatelům Izraele navštěvovat domácnosti jiných lidí vyjma členů nejužší rodiny a vzdálit se od domova na víc než kilometr. Výjimku budou tvořit například cesty na očkování. Omezení také předpokládají uzavření obchodů nebo snížení kapacity veřejné dopravy na 50 procent. Restaurace budou moci doručovat jídlo a pití domů, bude ale platit zákaz prodeje s sebou.

Plánovaná uzávěra se podobá té, která v zemi začala platit v září. Na rozdíl od podzimních opatření ale nyní bude s určitými omezeními fungovat vzdělávací systém.

Ve středu ráno lídr boje s koronavirem Nachman Ash podle Times of Israel uvedl, že „situace si vyžaduje okamžitou uzávěru“. Ash varoval, že v Izraeli by kvůli nákaze koronavirem mohlo zemřít dalších 3000 lidí, čímž by se počet obětí zdvojnásobil na 6 000. „Pokud by byla přijata opatření podle našich doporučení před dvěma týdny, mohlo by se uzávěře zabránit. Jak jsme předpovídali, nemocnost významně vzrostla,“ dodal Ash.

Mutace z Londýna v Izraeli

Místní ministerstvo zdravotnictví v zemi potvrdilo čtyři případy mutace koronaviru, která koluje ve Velké Británii. Předpokládá se, že mutace je nakažlivější - podle britského premiéra Borise Johnsona až o 70 procent. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by měla vést k těžšímu průběhu onemocnění covidem-19 či vyšší smrtnosti. Přestože její přenos vzbuzuje znepokojení, vědci zatím zůstávají klidní. Není důkaz, že by na ni neměly fungovat čerstvě schválené vakcíny.

Ve středu vstoupilo v platnost nové pravidlo, podle kterého všichni Izraelci, kteří se do země vrátí ze zahraničí, musí strávit karanténu ve státem provozovaných a konkrétně určených hotelech. Dříve se mohli Izraelci po návratu ze zemí s vysokou mírou infekce izolovat i ve svých domovech.

V Izraeli, který má necelých devět milionů obyvatel, se od jara nakazilo přes 385 000 lidí a 3150 jich v souvislosti s covidem-19 zemřelo. Ve středu úřady informovaly o 3805 pozitivních případech za předchozí den. O víkendu Izrael zahájil hromadné očkování vakcínou, kterou vyvinula americká společnost Pfizer ve spolupráci s německou firmou BioNTech. Podle informací deníku si vakcínu v zemi nechalo aplikovat již 140 000 osob.

Reklama

Související témata:

Doporučované