Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Štědrý večer nastal, koledy přichystal

Sledoval jsem v úterý jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a hlouboce mě to zarmoutilo. Bláboly a zase bláboly. Když jsem psal tento příspěvek, tak jsem nevěděl, jak dopadne hlasování o „daňovém balíčku“ a prodlou

 

Většina občanů jako jsem já, tedy důchodci a invalidní důchodci ,musí vystačit s mnohem menší částkou na měsíc. Můj kolega má plný invalidní důchod 11 tis Kč a já na tom nejsem o moc lépe.

 

 

Do svých 29 let jsem neznal nic jiného než práci, a snažil jsem se vydělat a ušetřit, abych si mohl koupit byt. Jako učitel jsem neměl šanci získat podnikový byt. Ty se rozdávali lidem ve výrobních odvětvích. Když zástupce ředitele přinesl statistiku, že školství je na prvním místě mezi odvětvími ekonomiky, co se týká kvalifikovanosti a na 17. místě, co se týká průměrného platu, tak mě to bylo jedno, vydělával jsem si jako začínající učitel vedle svého platu prodejem software. Z počátku na černo prodejem pirátského software, což bylo o poznání složitější, než dnes, kdy se stáhne nějaká trialová verze a pak nějaký crack. Podotýkám, že to nebylo trestné jako porušování autorských práv, protože autorská práva se nevztahovala na software, protože socialistický stát nebyl schopen zareagovat na technologický pokrok ani zákonodárně ani fakticky zorganizováním nějakého vývoje software, který by si mohl občan legálně zakoupit. Počítače byly v Československu od konce 2. světové války. Pan docent Antonín Svoboda, který za druhé světové války byl v emigraci ve Francii, Velké Británii a Spojených státech, se vrátil do Československa a vyvíjel zde první československý počítač SAPO, byl průkopníkem počítačů světového významu a je označován jako autor první světové monografie o počítačích. Zřejmě se má na mysli elektronkové počítače, zpaměti to nevím. Jeho životopis si můžete koupit na mém e-shopu.

Legenda praví, že když se ptali firmy IBM (?). zda budou vyvážet sálové počítače do Evropy, odpověděli údajně: Ne, tam je Československo a Antonín Svoboda.

Osobní počítače se objevily v socialistickém Československu brzo poté, co se objevily na světovém trhu. Ovšem tehdy byl problém s devizovými prostředky a embargem.

Běžný občan si nemohl PC koupit v nějaké prodejně, nehledě na to, zda by na to měl. Můj měsíční plat učitele byl na konci roku 1989 cca 2200 Kč, PC stálo na Západě cca 1700 DM, což při turistickém kursu cca 17 Kč/DM bylo neřešitelné. Západní měna se nedala nikde legálně koupit, natož vycestovat do NSR. Rok po návratu z vojenské služby jsem si tedy po roce práce koupil nikoliv PC, ale domácí osmibitový počítač Commodore PLUS/4, který měl 64 KB RAM a neměl ani disketovou jednotku ani hard disk, data a programy se nahrávaly z/na magentofonové kazety. Koupil jsem jej na černém trhu, tedy od někoho, kdo jej přivezl z NSR, stál mě na dnešní peníze cca 75 tis. Kč, hlavně díky tomu, že jsem bydlel u rodičů a měl jsem tak malé životní náklady. O rok později jsem koupil opět na černém trhu disketovou jednotku, rovněž v přepočtu na dnešní peníze 75 tis. Kč. Disketová jednotka byla jednostranná, diskety se tedy musely ručně otáčet a na jedné straně diskety se vešlo cca 170 KB a byla 5 a čtvrt palcová. Koupit tiskárnu bylo zhola vyloučené, stála na dnešní peníze cca 100 tis. Kč.

V té době jsem již vytvářel pro školu, na které jsem pracoval, program pro zpracování osobních dat žáků. Ředitel mě tehdy požádal, abych takový program vytvořil. Bylo to v době, kdy se takový program nedal legálně prodat případným zájemcům ze strany veřejnosti.

 

Podotýkám, že jsem problém zobecnil, aby byl mnohostranně použitelný, nejen pro zpracování osobních dat žáků či studentů. Trvalo mě to cca přes třičtvrtě roku, neboť vytvořit něco smysluplného rozhodně netrvá týden či měsíc, pro se jen směji, když se během několik dnů objevily nějaké „programy“, které měly řešit takové či onaké problémy související se současnou epidemii. Svého soudruha ředitele jsem velmi brzo prohlédl a bylo mně jasné, že asi budou problémy s placením této práce ze strany školy, na které jsem pracoval.

 

Nikdy jsem nelitoval práce, abych se něco nového naučil, a kupodivu jsem předpokládal, že něco jako PC bude jednou ležet na stole každé kompetentější „kancelářské krysy“, a že se v tom budou točit velké peníze.

 

Už před koncem roku 1988 se objevila „Jakešova reforma“. Socialistické Československo nebylo schopné iniciativy nejen v oblasti moderních technologii, vázlo zásobování nejen spotřebního zboží či ovoce a zeleniny. „Jakešova reforma“ zavedla možnost živnostenského podnikání. Tehdejší živnostenský list se nazýval „povolení národního výboru“. Okamžitě jsem si požádal se začátkem od ledna 1989.

 

V květnu jsem byl s programem hotov. Předvedl jsem jej soudruhu řediteli, který byl nadšený. Když jsem za něju chtěl na dnešní peníze 50 tis. Kč, bylo zle. Soudruh ředitel říkal, musely by se sehnat peníze, kolegové byli velmi naštvaní, neboť bych pro sebe vyčerpal fond odměn, a oni bylií zvyklí dostávat odměny jaksi automaticky, bez vynaložení nějakého úsilí.

 

Soudruh zástupce ředitele po mě chtěl, abych jim „program zapůjčil, aby si jej mohli vyzkoušet“. Idiot jsem samozřejmě nebyl. Napsal jsem do tehdejší Mladé fronty, která několikrát za rok vydávala speciál o moderních technologiích a 1x za měsíc jednu stranu v běžném vydání novin a novinkách ve světě počítačů. Jaroslav Winter napsal o mém programu článek a měl jsem plné poštovní schránky objednávek. Chtěl jsem jej prodávat v přepočtu na dnešní ceny za 1500 Kč, ale redaktor mě zviklal a na konec jsem za něj chtěl jen opět v přepočtu za 850 Kč + poštovné, které stálo v tehdejších cenách 7 Kč vč. dobírky+ cena magnetofonové kazety, která nebyla úplně bagatelní. Většina zájemců měla jen datový magnetofon a nikoliv disketovou jednotku. Už tehdy se na oficiálním trhu objevily diskety. Jedna disketa tehdy stála v NSR 1 DM a u nás na tehdejší dobu za nehoráznou cenu za 155 Kčs. Tedy v dnešních cenách cca za 1500 Kč.

 

Počítač a práce se mi víceméně za jeden měsíc prodejem tohoto a několika podstatně jednodušších programů, které mi tolik práce nedaly. Tyto programy jsem prodával do konce roku 1993.

 

Na konci roku 1989 jsem školství definitivně a navždy opustil a živil jsem se jako programátor.

 

Na konci roku 1991 jsem doplatil na své enormní pracovní úsilí doplatil. 6. prosince 1991 jsem onemocněl a letos v prosinci to tedy bylo půl života, co jsem nemocný. Od září 1993 jsem v invalidním důchodu. Do dnes doplácím na to, že jsem nehonil přesčasy či nadúvazky, osobní ohodnocení a prémie. Stát tehdy vymyslel a platí to i teď, že výdělky z živnostenské činnosti realizované jako vedlejší činnost se ne vždy a nezcela započítávají do důchodu.

 

Ani dnes si nedám pokoj, před několika lety jsem vydal několik knih jako vydavatel a překladatel v jedné osobě a provozuji internetový obchod s hodnotnějšími knihami. Tečdy populárně vědeckými a odbornými knihami.

 

Přeložit knihu je rovněž běh na delší trasu. 2. knihu, kterou jsem vydal, jsem překládal sedm měsíců a dalších devět měsíců jsem ten překlad opravoval. Vydávání knih je finančně náročné, bez ohledu na malé počty výtisků, ve kterých se podobné knihy dnes vydávají. Dnes se knihy vydávají v nákladech několika set výtisků a v řadě případů je i náklad 800 ks u beletrie poměrně velký počet výtisků.

 

Desítky tisíc korun nejsou víceméně žádné peníze a k tomu autorská práva.

 

Cca před dvanácti lety jsem přeložil jednu z Keplerových knih „Nové stereometrické výpočty vinných sudů“. Teprve v poslední době vycházejí česky některé knihy J. Keplera. Ještě jsem tehdy stačil přeložit první ze dvou knih spisu Bonaventury Cavalieriho „Geometrie vyložýená jiným způsobem za pomoci nedělitelných spojitého“. „Knihou“ se tehdy myslela část spisu.

 

Ještě jsem stačil cca po zhruba sedmi letech práce první ze tří knih nejvýznamnějšího vědešckého spisu moderní historie tedy text Isaaca Newtona „Matematické principy přírodní filosofie“.

V případu této knihy to ale nebylo šest či sedm let každodenní práce. Byla to práce s velkými přestávkami, tu půl roku přestávka, tu zase rok přestávka

Od Isaaca Newtona nevyšla česky do letošního roku ani čárka. Letos vyšla kniha z projektu doc. Daniela Špeldy, která nese název Isaac Newton: „Matematické principy přírodní filosofie“. Není to ale můj překlad, a není to překlad celého spisu, ale výbor z tohoto spisu, víceméně výbor ze třetí knihy tohoto spisu.
Můj překlad první knihy tohoto spisu tedy stále čeká na vydání. Stejně jako můj překlad Kepleprva textu „Nové stereometické výpočty vinných sudů“ a text Cavalieriho „Geometrie..“.

Proč jsem je dosud nevydal? Protože překlady každé knihy vyžadují ještě několik měsíců práce a já již nejsem schopný takové téměr půl roční práce spojené s tím projít celý text a opravit jej nejlépe, pokud by jej prošel někdo jiný. Já nejsem schopen sehnat nějaké veřejné peníze, protože nejsem napojený na veřejné rozpočty, nepůsobím v univerzitním prostředí a nejsem schopen sepsat nějakou doprovedonou studii, kterou se maskují podobné překlady, aby se na podobné překlad sehnal grant.

 

Ani na jedné knize jsem si neudělal disertaci ani habilitaci.

Po pravdě musím uvést, že mě v minulosti podpořili moji kamarádi, známí a úplně neznámí lidé, kteří mi prostě napsali, zda nechci přispět, nebo mi na můj účet poslali např. dva tisíce a půl tisíce korun, jako jedna paní.

 

Bohužel bez nějaké větší sumy není možné dosáhnout přijatelné ceny a kvalitnějšího provedení, jak po stránce tisku, typografie a kvality (zkontrolovaného a opraveného) textu.

 

Mezi tím jsem ale stačil připravit druhá vydání dvou knih, které jsem vydal v minulosti. V těchto případech mi pomohl můj kolega, který opravil gramatické chyby, překlepy a chybné čárky. A také kolega velmi obětavě a hlavně trpělivě opravoval chyby mého překladu. Oběma velmi děkuji.

 

Nakonec jsem se od komentářů jednání Sněmovny dostal ke svému příběhu. Opět se pokusím požádat veřejnost na jednom crowd fundingovém serveru o podporu vydání mého překladu první knihy, tedy první knihy spisu Isaaca Newtona.

 

Nejjednodušší je ovšem zkusit si objednat něco na mém e-shopu v příštím roce. Děkuji všem, kteří tak učinili v letošním roce.

 

Vánoce jsou obtížným obdobím nejen pro samoživitele a samoživitelky, ale i pro lidi, kteří zůstali sami. Někteří občané nevyjdou ani s  průměrným platem, dělají ještě dlluhy. Důchodci se museli naučit hospodařit s částkami polovičními i menšími, než je průměrný plat

 

Přeji Vám a Vašim dětem hezké Vánoce. Na shledanou v lepších časech, jak zpívali Voskovec a Werich

 

Stále pravý doktor přírodních věd Karel Vašíček

 

Autor: Karel Vašíček | čtvrtek 24.12.2020 15:57 | karma článku: 9,02 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma: 20,44 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma: 9,33 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma: 13,14 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Jsme v polovině pandemie koronaviru?

Už dva roky světovou populací drtí pandemie, kterou nikdo z naší generace ani z našich rodičů nezažil. Když už „hořela“ značná část Itálie, někteří novináři a politikové psali, že koronavir je vymyšlený a vše, co se kolem nás děje

13.2.2022 v 13:51 | Karma: 10,76 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Česká televize - komunikace nebo nekomunikace- lhaní ombudsmana České televize

27. prosince loňského roku jsme si připomínali 450. výročí narození Johanna Keplera. K tomuto výročí jsem vydal jeho text Nové stereometrické výpočty vinných sudů. 10. ledna proběhl na půdě Keplerova gymnázia seminář k tomuto výro

20.1.2022 v 19:46 | Karma: 21,90 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavir – na politickém barometru setrvalá níže

Po čtyřech letech vlády Andreje Babiše a téměř dvou letech složitého boje s covidem nastupuje vláda geniálních odborníků“. Parta kolem profesora přes kecálkování Petra Fialy, která téměř dva roky podrážela aktivně vládě Babiše noh

12.1.2022 v 12:43 | Karma: 9,71 | Přečteno: 243x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Kdo nám vládl a kdo nám vládne teď?

V pátek byla jmenovaná nová vláda a sotva se rozkoukala, už se nestačíme divit. Dřívější tzv. „demokratická opozice“ rok a tři čtvrtě aktivně podrážela nohy v boji o záchranu zdraví a lidských životů.

19.12.2021 v 16:02 | Karma: 37,19 | Přečteno: 1496x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavirus rok a půl od začátku – další katastrofa a lockdown na obzoru

Minulý týden jsem v soukromé komunikaci uváděl, že za týden bude u nás možná 15-20 tis. Nakažených za den. Vše nasvědčuje, že se asi moc nespletu. 13. září v loňském roce jsem uváděl na svém blogu na karelvasicek.blog.idnes.cz a ji

10.11.2021 v 10:34 | Karma: 13,37 | Přečteno: 724x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Rádio Jerevan se ptá: Obnoví zrušená Státní bezpečnost svoji činnost?

Nezávislý svobodný vysílač Rádio Jerevan si klade otázku: obnoví zrušená Státní bezpečnost svoji činnost? Zvláštní zpravodaj Rádia Jerevan informuje o tom, že podle několika zdrojů z okolí vedeni koalic Spolu a Piráti a STAN, se t

9.10.2021 v 12:19 | Karma: 17,01 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Geniální odbornice nebo nezodpovědná podvodnice Soňa Peková?

Na webu SEZNAM.CZ se objevil článek o „geniální odbornici“ Soně Pekové, tzv. odbornici na COVID-19. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/testovat-budeme-jen-ockovane-planuje-souzena-pekova-a-tahne-na-snemovnu-173334

31.8.2021 v 18:03 | Karma: 19,60 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavir – den 362.- od pondělí se mohou zaregistrovat další občané na očkování.

Od pondělí se budou moct zaregistrovat další zájemci o očkování. Bude se registrační systém opět hroutit? S největší pravděpodobností ano, rada bývalého programátora: s registrací nespěchejte. Situace se stále zhoršuje, pomůže jen

25.2.2021 v 10:41 | Karma: 11,79 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavir – den 359. - senátor Goláň v Interview na ČT24 lže jako když tiskne.

Teď jsem sledoval Interview na ČT24 rozhovor se senátorem Tomášem Goláňem. Pan senátor přišel s obvyklou demagogii, že vláda jedná chaoticky, zmateně atd. Ty bláboly již posloucháme deset měsíců.

22.2.2021 v 19:21 | Karma: 39,35 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavirus – den 351. - vše se má rozvolnit – čeká nás Sodoma a Gomora

Blatný je evidentně znechucený počínáním opozice a chováním občanů. Ve čtvrtek jsem byl v Máte slovo, ne vše tam bylo vyřčeno. Geniální bakalář Ferjenčík se cítí být kompetentnějším než profesoři epidemiologie.

17.2.2021 v 21:10 | Karma: 41,47 | Přečteno: 4094x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavirus den 239. - Propusťte profesora Pirka!

Není tomu tak dávno, kdy se profesor Pirk a další vehementně veřejně zasazovali za zrušení epidemiologických opatření. Pan profesor Pirk a lidé „jeho krevní skupiny“ ignorují názory skutečných odborníků v epidemiologii

29.10.2020 v 12:03 | Karma: 25,08 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavirus - den 232– Kdo nám vládne a sedmá velmoc

Na tiskové konferenci, na které byla oznámena zpřísněná opatření, se premiér omluvil za chyby. Prý nepředpokládal, že by se to mohlo takto vyvinout. Pár slov i o novinářích jako sedmé velmoci

22.10.2020 v 14:42 | Karma: 11,97 | Přečteno: 502x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavirus – den 229. - Jak jste informovali občany, kteří nemají Internet a televizi?

Už na začátku epidemie jsem upozorňoval, že stát a veřejné instituce nedostatečně, nebo vůbec neinformovaly občany, kteří nemají Internet a televizi. Před několika měsíci to konstatoval i ÚSTAVNÍ soud.

19.10.2020 v 10:13 | Karma: 13,35 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavir – den 227. - Zelená je tráva, hokej to je hra.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že kvůli epidemiologické situaci se přeruší profesionální soutěže a omezí se trénink. Co dělají naši tělocvikáři? Snaží se opatření obejít.

17.10.2020 v 15:05 | Karma: 12,63 | Přečteno: 394x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Koronavirus den 225 opatřenií přišla pozdě

Situace je až příliš vážná, opatření přišla pozdě. Měsíc a půl se řešil osobní marketing pana premiéra, který neustále zasahuje do rozhodování ministrů a odborníků, a domnívá se, že nenese za nic zodpovědnost.

15.10.2020 v 13:42 | Karma: 9,97 | Přečteno: 303x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Zdravim sociální demokraty,

na rozdíl od jiných se podepíši Jsem vice nez 20 let volic CSSD, ale posledni leta jsem volil CSSD se skripenim zubu, letos pohar pretekl. Vetsina mych znamych byla rovnez volici CSSD, ale nekteri jiz CSSD nevolili

12.10.2020 v 9:46 | Karma: 29,36 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 178
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 924x
Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Seznam rubrik