Mám volno, hurá. Ale co budu dělat?

Mám volno, hurá. Ale co budu dělat? Zdroj: iStock.com

Jak využít vánoční volno pro sebe? Co efektivního dělat?

Hlavní vánoční svátky už jsou za vámi, ale volna zbývá ještě dost. Co je využít k nějaké produktivní činnosti, která vás posune, odpočinete si, uděláte něco pro druhé a příjemně ukončíte rok?

Možná svátky moc zásadně neslavíte, rodinu máte daleko a obchody jsou zavřené anebo zcela přeplněné. Pohádek už máte nad hlavu a na sport vás moc neužije. Co tedy dělat, abyste ten čas jen tak nepromrhali? Vánoce jsou přece skvělou dovolenou, kdy můžete objevit nové, pomoci a trochu si uspořádat život. Dustin M. Wax, autor knihy Nebuď hloupý a bývalý projektový manažer v Lifehacku, doporučuje tyto osvědčené činnosti, které vám mohou být prospěšné a zároveň si je užijete.

Buďte produktivní

Už vás nebaví jen tak posedávat, číst, přepínat kanály, kde jedou jen filmy s vánoční tematikou? Tak to nedělejte a raději zapněte počítač či si vezměte poznámkový blok a začněte pracovat na jakémkoli projektu, který jste celý rok odkládali. Založte si blog, začněte psát román, napište svůj podnikatelský plán nebo pošlete e-mail kamarádům ze školy, s nimiž už nejste léta v kontaktu. Projděte fotografie a konečně si je uspořádejte a dotvořte album. Určitě nějaký projekt, který odkládáte, najdete. Využijte tyto dny volna k tomu, abyste se pustili do něčeho nového, s čím se pozitivně přenesete do nového roku.

Zorganizujte se

Co si uklidit a uspořádat sebe i své věci? S přechodem na nový rok tuhle činnost uvítáte a začnete ho v klidu. Nebudete potřebovat mop ani vysavač, tentokrát budete uklízet své osobní věci. Uspořádejte si faktury do složky a připravte na daně, dokončete cokoliv, co čeká k vyřízení a zaplacení, a zároveň si sepište, jaké výrazné finanční a jiné osobní výdaje vás budou čekat v lednu či příštím roce. Vraťte vše půjčené, co už nepotřebujete, vyhoďte staré časopisy a papíry, složenky, co už jsou passé. Při uklízení pracovního prostoru vyžijte efektivní rady královny úklidu Marie Kondo a váš pracovní stůl bude skvěle připravený na nové projekty.

Mrkněte na filmy

Také si během roku říkáte „Jo, ten film bych chtěl/a vidět. Na ten zajdu do kina.“ Ale jak rok běží, nějak nestíháte. Teď na to máte čas. Buď si zajděte do kina a mrkněte na novinky z poslední doby, nebo dokoukejte konečně rozkoukanou sérii oblíbeného seriálu. Zvládněte tři nebo čtyři kousky, ale zas to úplně nepřežeňte.

Buďte dobrovolníkem

V dokonalém světě byste se mohli dobrovolnických akcí účastnit po celý rok, ale většině lidí to pracovní náplň neumožňuje. Teď ale máte čas zapojit se do místní charitativní akce a třeba se z ní vyklube i další spolupráce. Podívejte se na místní útulky, charity, mrkněte na jejich stránky, zavolejte či tam osobně zajděte a nabídněte pomoc. Věnujte jim svůj čas, který teď máte a nevíte, jak ho efektivně vyplnit. Jděte pomáhat s otevřenou myslí a srdcem a při tom klidně přemýšlejte o svém životě.

Proveďte roční přezkum

Pokud sledujete motivační a sebe rozvojové podcasty, již víte, jak důležité je pravidelně přezkoumávat seznamy úkolů, projektů a cílů. Teď je čas se pustit do toho ročního. Napište si, co se vám povedlo, na co jste hrdí, co jste získali, prožili, a vedle, co by chtělo dotáhnout, na co nezbyl čas, na co jste se vykašlali. Poté zhodnoťte, co si s sebou přenést do dalšího roku. Něco už není aktuální a něco naopak získalo na intenzitě. Když máte sečteno a podtrženo, pusťte se do vizí do nového roku. Čeho chcete dosáhnout v příštím roce, jaké projekty chcete zahájit, s kým se chcete setkat, v čem se zlepšit. Zjistěte, kam směřujete a kam se chcete dostat, a pak se zamyslete, jaké prostředky a cesty zvolit.

Dny volna můžete nicneděláním proflákat nebo je využít ke svému rozvoji, hledání klidu, směru a poznávání sebe sama. Nový rok je za dveřmi a je jen ve vašich rukách.

Co vás čeká v příštím roce? Horoskop pro všechna znamení na rok 2020 od Martiny Boháčové najdete zde.