ROCK BLOG | Martina Jablanovská: Za VIP4YOU stojí spousta dřiny, ale i kamarádské pomoci

Vydáno 25.12.2020 | autor: redakce

Martina Jablanovská si splnila jeden ze svých snů a otevřela si vlastní "lidušku". Bývalou čínskou restauraci předělala na klub, kde se od poloviny prosince odehrávají hudební kurzy vedené Jirkou Zemánkem a Honzou Homolou z kapely Wohnout, Martinem Švecem z Plexis, Vladimírem Motýlkem Savcem z Visacího zámku a písničkářem Láskou. Celý projekt nese název VIP4YOU a je dostupný pro každého.

ROCK BLOG | Martina Jablanovská: Za VIP4YOU stojí spousta dřiny, ale i kamarádské pomoci ROCK BLOG | Martina Jablanovská: Za VIP4YOU stojí spousta dřiny, ale i kamarádské pomoci

Nadchnu se velmi rychle a téměř pro všechno. Miluji svoji práci a touha posouvat se dál mě občas žene zpátky ke dnu. Některé své myšlenky a plány konzultuji se svými střízlivějšími kolegy, kteří mě vrací nohama k zemi. Ne vždy mám ale v návalu euforie čas a chuť je s tím seznamovat, postavit se čelem k realitě a nechat si svoje plány kazit. Důsledkem je dlouhá řada nepromyšlených, většinou i nákladných a dnes již ukončených projektů. Mezi mé nerealizované sny, jež jsem zazdila na základě konzultace se svým mentorem a velmi důmyslným rádcem Romanem Fejtem, který mě před několika lety „vyfasoval“ jako produkční a dramaturga i s festivalem Votvírák, patří i hudební workshopy. Nebyla na to zkrátka ta správná doba a já nebyla na takové sousto připravená.

ROCK BLOG | Krabat: Rocková pohádka s pětatřicet let zpožděným happyendem

On sám, který mě od mého plánu odrazoval, nedávno přišel a navrhl mi, zda ve volných prostorách, které dříve pronajímal čínské restauraci, nechci zkusit zprovoznit „tu svoji školičku“. Když vám někdo v této smutné době foukne vítr do plachet, je to, jako by vám nalil živou vodu. Jsem pěšák kultury, takže se jako většina od září zmítám od jednoho pracovního pohovoru k druhému. Brigádně si přivydělávám na LDNce, na poště i administrativou pro ještě fungující kolegy. Ačkoli si přivýdělky dokážu jakžtakž vydělat na živobytí, moje duše umírá.

Neváhala jsem ani vteřinu a kontaktovala jsem svému srdci nejbližší hudebníky, o nichž jsem přesvědčena, že mají dost muzikantských dovedností, aby měli co předávat svým žákům, a ještě vlohy a dost empatie na to, aby se stali dobrými lektory. Najednou jsme byli tým, měli jsme prostory, nápady a obrovské nadšení, ale prostředky na počáteční investice žádné. Řetězová pomoc mých kamarádů na sebe nenechala dlouho čekat, vyrobili nám logo, webové stránky, administrační systém a pomohli celou akci promovat.

Škola Improvizace mi nabídla zdarma školení, jak svůj projekt vést, a Kytary CZ nám dokonce poskytly nezbytně nutnou techniku pro lektory i žáky. Na své náklady už měsíc upravuji bývalou čínskou restauraci na krásný klub, kde se už od poloviny prosince odehrávají první kurzy. Při pohledu na nadšené lektory a jejich žáky moje duše zase září, čert vem, že necítím prsty, protože vypulírovat něco po Číňanech bylo náročnější než kartáčkem na zuby zamést Václavské náměstí. Mám hlavu plnou Primalexu a prsty slepené od tapet, ale jsem šťastná.

ROCK BLOG | Tereza Rays: Koronavirem zrušené plány, rozchod a na konci toho povedená Trilogy

Hudební workshopy vedou Jirka Zemánek a Honza Homola z kapely Wohnout, Martin Švec z Plexis, Vladimír Motýlek Savec z Visacího Zámku a písničkář Láska. „Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna já budu učit hudbu, ale jdu do toho. Chci to zkusit a věřím, že mě i mé žáky to bude bavit. Chci, aby si každý určoval náplň své lekce sám, podle toho, co ho zajímá a baví,“ sdělil Vladimír Motýlek Savec, lektor VIP4YOU na basu a člen kapely Visací Zámek.

„Nejenže vás naučím, jak se na basu hraje, ale především vám ukážu, jaké je kapelní hraní a kde má ve skupině basa svoje místo. Abyste svým hraním nerušili, ale naopak doplnili svoje spoluhráče,“ prozradil Jirka Zemánek, lektor VIP4YOU na basu a člen kapely Wohnout.

Objednávat kurzy můžete na www.vip4you.cz, dokonce lze zakoupit i vouchery, ať máte prima dárek pro své blízké. A protože chceme, abyste se u nás cítili dobře, můžete si ke své hodině dát na baru pivo, kávu i něco ostřejšího.

Text: Martina Jablanovská, foto: proma interpretů
Témata: VIP4YOU, Láska, Wohnout, Plexis, Visací zámek

zavřít