Užijte si zimní sporty bez komplikací

Sjezdování, běžkování, snowboarding, skialp, bruslení, sáňkování, bobování... Období zimních outdoorových aktivit je tu! Sníh a led lákají ke sportům, při kterých ale může také dojít k nejrůznějším nepříjemnostem.

Na co si dát pozor, aby vám radost z pohybu nezkalily zbytečné komplikace?

  1. Bezpečí na prvním místě!

Zimní sportování může mít neblahé důsledky v podobě úrazů či poranění. Snažte se proto veškerá rizika minimalizovat. Pokud se vydáváte na svah lyžovat či snowboardovat, je samozřejmostí vzít si helmu, zapomínat byste ale neměli ani na ochranu páteře. Důležité je také před sezónou provést řádnou údržbu lyží či snowboardu a nechat si seřídit vázání na aktuální váhu, která se od loňského roku mohla změnit.

Zejména u dětí dbejte na bezpečnost a to i ve chvíli, kdy s nimi vyrážíte na brusle. Helma je ochrání při dopadu na tvrdý led, vyzbrojte je také chrániči kolen a loktů. Nedílnou součástí výbavy jsou i tlusté rukavice. V případě přejetí bruslí může totiž u malých prstíků hrozit až amputace. V případě návštěvy zamrzlých rybníků a jiných přírodních kluzišť dávejte pozor na propadnutí ledem. Vždy se přesvědčte o jeho dostatečné síle a pevnosti.

  1. Chraňte oči!

S nebezpečím úrazů úzce souvisí i ostrý zrak. Třetina lidí s dioptrickou vadou má problém s odhadem vzdálenosti a rozeznáváním vzdálených předmětů, každý osmý udává problémy s prostorovou koordinací. Riziková je zejména nekorigovaná zraková vada, ale ani lidé, kteří vidí jako rys, by neměli problematiku zraku opomíjet. Zvláště u zimních sportů, kde se rychle hýbete, je totiž ohrožen. „Jedná se o rizika spojená s pobytem v přírodě – čili úrazy v podobě vniknutí cizího tělíska do oka, ať už je to hmyz, částečky prachu, větvičky ze stromů,“ vyjmenovává MUDr. Eva Jerhotová, lékařka pražské Oční kliniky DuoVize. Nezbytným prvkem výbavy by proto měly být ochranné sportovní brýle, které mohou rovněž zmírnit dopady možných pádů a kolizí a odvrátit fatální následky. Na sportování jsou zvláště vhodné samozabarvující (tzv. fotochromatická) skla, usnadňující přechody ze světla do stínu. Použitím vhodné korekce a ochranných brýlí při zimních sportech se dá předejít až 90 % vážných poškození a poranění očí! Jelikož ale nošení klasických dioptrických brýlí při sportu odborníci z hlediska bezpečnosti důrazně nedoporučují a používání kontaktních čoček může být v mrazu nekomfortní, není divu, že právě komplikace při sportu jsou podle průzkumu Oční kliniky NeoVize nejčastějším důvodem, proč lidé podstupují laserovou operaci očí. Díky zákroku se lze trvale zbavit krátkozrakosti, dalekozrakosti i astigmatismu.

  1. Vrstvit, vrstvit, vrstvit…

Dobré oblečení je základním předpokladem pro příjemný pobyt venku. Buďte proto připravení, ať už přijde chumelenice nebo vysvitne sluníčko… Zkrátka jak říkají Norové: „Není špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Nejlepší je využít systém vrstvení. „Je rozhodně lepší vzít si na hory lehčí bundu a pod ni zateplovací vrstvu než mít jen jednu hodně teplou bundu. Vrstvení je univerzálnější, více se hodí do našich podmínek, vzhledem k tomu, že jeden den tu máme přes zimu minus 10 stupňů a druhý den je nad nulou. Nákup spodních vrstev navíc vyjde levněji, než když si koupíte jednu drahou hodně teplou bundu, kterou pak použijete jen párkrát, a zbytek roku vám leží ve skříni. Naopak oblečení, které se dá vrstvit, využijete v různých ročních obdobích a pro různé aktivity,” radí Jiří Fidrant ze společnosti Norská móda. Velmi důležitou roli hraje první spodní vrstva. Ideální je pro tento účel merino vlna, která dokáže reagovat na vnější teplotu a dle toho vás hřeje, když je zima, a chladí, když se naopak oteplí. Navíc zahřívá, i když je mokrá, což je důležité ve chvíli, kdy se zpotíte a například čekáte ve frontě na vlek nebo sedíte na lanovce a hrozí vám prochladnutí. „Norské značky Devold a Kari Traa mají v kolekci široký výběr vlněného oblečení vhodného právě na tyto aktivity, kdy je důležitý sportovní (pohyb neomezující) střih a zároveň vysoká funkčnost pro delší pobyt v přírodě a změny,“ vysvětluje Tomáš Uglaj z Norské módy. Správné oblečení je zvláště důležité u dětí, které si samy často nedokážou říci, jestli je jim zima nebo horko a rodiče je nestihnou včas doobléci nebo odstrojit. Oblečení z merina vykonává tuto činnost za ně. „Děti rychle prochladnou, proto se na kvalitním oblečení pro ně rozhodně nevyplatí šetřit,” dodává Jiří Fidrant.

  1. Pečujte o klouby!

V přiměřené míře je sport pro klouby přínosem, protože pravidelný pohyb v kloubech pomáhá optimalizovat jejich výživu tvorbou a regulací kloubní tekutiny. Pravidelné používání svalů zabezpečuje optimální balanc a stabilitu kloubů. Pokud je však sportovní aktivita přehnaná a nárazová, může docházet k negativnímu efektu na klouby, což se projeví jejich zvýšeným opotřebením. Dochází ke ztrátě rovnováhy mezi regenerací a degenerací kloubů a hrozí riziko rozvoje osteoartrózy či poranění části kloubu. „Pro správné fungování kloubů je nesmírně důležitá stabilita, kterou zajišťují vazy a svaly, které kloub obklopují. Proto je zásadní před sportovní aktivitou tyto svaly na zátěž připravit, to znamená zahřát, protáhnout, aby pak při pohybu nedošlo k jejich nerovnoměrnému zatížení a ztrátě správné funkce,“ radí ortoped MUDr. Róbert Pituch. Poslouchejte tedy své tělo a dávkujte zátěž tak, aby nezpůsobovala nepříjemné pocity a ostrou bolestivost v  kloubech. Bezprostředně po sportování, kdy jsou svaly zahřáté, je protáhněte a zároveň nikdy nepřeceňujte své síly. „Jakákoliv sportovní aktivita přináší zvýšené nároky na klouby. V mladším věku se toto přetížení nemusí projevit (např. bolestí). Pokud se ale sportu chci věnovat a chci, aby klouby vydržely co nejdéle, je vhodné této regeneraci pomoci. S přibývajícím věkem se pak opotřebení kloubů může projevit a jejich následná „oprava“ je složitější. Prevence rozvoje těchto potíží je proto namístě,“ dodává MUDr. Pituch. Pomoci kloubům můžete prostřednictvím různých doplňků stravy. Jestliže potřebujete po sportování rozpohybovat a aktivně zregenerovat ztuhlé klouby a unavené svaly, přináší rychlou úlevu Kamzíkova konopná bylinná mast, kombinující koncentrovaný konopný extrakt (99,7 %) s výtažky z arniky, kafru a dalších zdraví prospěšných bylin.

  1. Pozor na žhavé sluneční paprsky!

Pokud se za zimními sporty vypravujete do horských oblastí, nezapomeňte, že se vzrůstající nadmořskou výškou roste také intenzita nebezpečného UV záření. Vybavte se tedy kvalitním krémem s vysokým ochranným faktorem. Aplikujte na kůži, která bude vystavena slunci, 30 minut před plánovanými outdoorovými aktivitami. Lze jej použít i pod nebo na běžný krém. Neviditelné paprsky navíc ohrožují nejen naši pokožku, ale také zrak, proto by ochranné sportovní brýle, které při sportu používáte, měly mít zároveň kvalitní UV filtr. „Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UV A i UV B zářením. Doporučený je UV 400,“ říká doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno, a dodává, že by skla neměla být úplně tmavá. Způsobují totiž, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Při pobytu na intenzivním horském slunci se doporučuje zatmavení brýlí 50–60 procent. A jak nám mohou sluneční paprsky uškodit, když se před nimi nebudeme chránit? „Záření může způsobit popálení tenké kůže v okolí oka, ale také zánět rohovky či spojivek. To se projevuje bolestí v očích, slezením, světloplachostí až neschopností otevřít oči. V případě těchto obtíží je nutná návštěva oftalmologa a následná léčba,“ doplňuje oční lékařka.

  1. Nenechte se rozhodit mrazem!

K zimě mráz zkrátka patří, sportování však může v mnohých ohledech znepříjemnit. Nízké teploty mohou poškodit pokožku, proto ji nezapomeňte chránit vhodnými přípravky, které byly vyvinuty speciálně pro ochranu a posílení pokožky v chladných měsících. Mráz ovšem není příznivý ani k našim očím, jelikož v kombinaci s větrem je dráždí a tím ohrožuje bezpečnost při zimním sportování. „Mráz a vítr zvyšují odpařování ochranného slzného filmu z povrchu oka a v extrémních případech mohou způsobit narušení povrchu oka – rohovky. Nehledě na nepříjemné subjektivní potíže, jako je pálení, řezání, také zvyšují sklon ke vzniku zánětu spojivek i rohovky, protože nefunguje desinfekční funkce slz, které necirkulují,“ vysvětluje oftalmoložka MUDr. Eva Jerhotová. To je další důvod, proč při outdoorových aktivitách nasadit zmiňované ochranné brýle.

  1. Zahřejte se i zevnitř, abyste nenastydli!

Aby vám zimní sportování neznepříjemňoval chlad a nevystavovali jste se riziku zbytečného prochladnutí, zahřejte organismus také zevnitř – a to díky konzumaci teplých nápojů. Ostatně, dodržování pitného režimu při sportu je obecně velmi důležité, a to i v zimě, kdy pocit subjektivní žízně může klesat. Pokud chcete, aby si nápoj zachoval správnou teplotu i ve chvíli, kdy venku řádí teploty pod nulou, vybavte se kvalitní termoskou. „Zásadní vlastnost odlišující kvalitní produkty je vždy ta izolační, tedy jak dlouho vydrží nápoj horký nebo studený. U termosek chtějte pro horký nápoj alespoň 8 hodin, tedy celodenní ‚výdrž‘,“ uvádí Martin Potůček z e-shopu www.termoo.cz. Kvalitní výrobce navíc zaručuje garanci izolačních vlastností na řadu let. Důležitými faktory při výběru jsou rovněž zdravotně nezávadný materiál, recyklovatelnost, udržení chuti nápoje a také odolnost, jelikož při sportu může dojít k nárazům a pádům. Podstatný je i kvalitní 100% těsnící uzávěr, aby vám obsah termosky neskončil v batohu.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.