Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Historik Sokolov si za vraždu odsedí 12,5 roku vězení: Tělo mladé studentky rozřezal

Autor: ČTK - 
25. prosince 2020
15:58

Ruský historik Oleg Sokolov, považovaný za znalce epochy francouzského císaře Napoleona Bonaparteho, dostal v pátek u soudu v Petrohradě za vraždu své partnerky 12,5 roku vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Čtyřiašedesátiletý Sokolov, který svého času přednášel i na pařížské Sorbonně a který je nositelem Řádu čestné legie, se k vraždě už dříve přiznal. Tělo ženy rozčtvrtil.

Sokolova loni v listopadu zadržela v Petrohradu policejní hlídka, když opilý spadl do řeky Mojky. Policisté pak v jeho batohu našli ženské ruce a v jeho bytě zbytek těla. 

U soudu posléze přiznal, že se se svou čtyřiadvacetiletou partnerkou a bývalou studentkou Anastasijí Ješčenkovou pohádal a v afektu ji zabil. Řekl, že měl v plánu se těla zbavit a pak v kostýmu Napoleona veřejně spáchat sebevraždu.

Historik se francouzským vojevůdcem a císařem zabýval stejně jako jeho partnerka. Společně s Ješčenkovou vydali několik odborných článků, Sokolov o Napoleonovi napsal několik knih a jako expert působil při natáčení několika filmů i při rekonstrukcích napoleonských bitev.

Podle médií si už v roce 2008 jedna petrohradská studentka stěžovala univerzitě, že ji Sokolov přivázal k židli, udeřil do tváře a vyhrožoval ocejchováním rozžhaveným železem, protože jej chtěla opustit. Renomovaná univerzita žádné kroky vůči historikovi nepodnikla.

Video  Dívka (†15) zemřela po pádu z okna 4. patra kladenské školy  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

villon ( 25. prosince 2020 18:35 )

Jedná se o velikou tregédii pro celou napoleonskou obec a ztrátu fundovaného historika i nejlepšího představitele Napoleona za posledních padesát let v rekonstrukci bitvy. Snad ho nějak ta studentka vyprovokovala, to se bohužel již nedozvíme, mladé dívky jsou často ještě nedovyvinuté psychicky a začnou-li si něco se starším pánem, tak by měly vědět, do čeho jdou, často to však podceňují a vidí je pozlátko takového vztahu, zejména je-li muž celebrita (drtivá většina dívek by samozřejmě o "obyčejného" starce ani okem nezavadila). Nejsou-li na výši toto ustát, tak je lepší si hledat partnery mezi spolužáky. Některé ženy ale mají pocit, že musí mít neustále něco extra a nezřídka na to doplatí. Jde-li o pár modřin či nechtěné děcko, je to ještě fajn.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání