Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tradiční vánoční oběd pro chudé podávali letos venku na nádvoří Františkánského kláštera

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 25. prosince 2020 18:48
Tradiční vánoční oběd pro chudé podávali letos venku na nádvoří Františkánského kláštera

Nádvoří u kostela Panny Marie Sněžné v Praze
Autor: pms.ofm.cz/ / Farnost Panny Marie Sněžné

Praha - Vánoční oběd pro lidi na okraji společnosti a bez domova dnes na nádvoří Františkánského kláštera v Praze pořádalo křesťanské hnutí Sant'Egidio. Tradiční akce se zde z důvodu pandemie koronaviru konala poprvé, v předchozích letech se uskutečnila v pražském Arcibiskupském paláci a v arcibiskupském semináři. Oběd potřebným organizátoři podávali za dodržení protiepidemických opatření.

Na nádvoří Františkánského kláštera na Jugmannově náměstí v Praze připravili slavnostně vyzdobený stan, vánoční stromeček a hudbu. Průvodce označení jako "pastýři" dovnitř pouštěli po skupinkách šesti lidí. Vzhledem k tomu, že v deštivém počasí dorazilo méně lidí než obvykle, dostalo se i na tři desítky těch, kteří přišli bez pozvánky. Připraveno bylo 200 tašek obsahujících krabičku s teplým řízkem a bramborovým salátem, ponožky a další drobné dárky včetně respirátoru.

Vánočního oběda se tradičně zúčastnil kardinál Dominik Duka. "Tato skupina lidí je v současné době ve velkém ohrožení. Nemají na jídlo, zdravotní péči a podobně. Proto má dnešní akce větší význam než jindy," uvedl Duka.

Na akci se podílelo přibližně 60 dobrovolníků pracujících na etapy, aby byla dodržena všechna bezpečnostní opatření. "Ani na chvíli nás nenapadlo, že bychom letos vánoční oběd zrušili. Dobro a solidaritu ani pandemie nezastaví," řekl ČTK Jan Janda, člen komunity Sant'Egidio a jeden z hlavních organizátorů.

Sváteční menu roznesli dobrovolníci i na místa, na nichž lidé bez domova a lidé na okraji společnosti žijí, například do squatu poblíž holešovického nádraží.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)