Hlavní obsah

Sklep v Liberci ukrývá skvost mezi betlémy. Řezbář na něm pracuje už 47 let

Právo, Michael Polák
Liberec

Když liberecký řezbář a strojní mechanik Jiří Petrů začal vyřezávat postavy do svého pohyblivého betlému, psal se rok 1973. V kinech měla právě premiéru pohádka Tři oříšky pro Popelku a na Ještědu nad Libercem otevřeli budovu vysílače a hotelu ve tvaru hyperboloidu.

Foto: Michael Polák, Právo

Jiří Petrů a jeho pohyblivý betlém

Článek

Od té doby Petrů vyřezal na 450 figurek a z původně malého betlému se stalo rozsáhlé dílo.

Celá kompozice poháněná osmi malými motůrky se nedá jednoduše složit, přenést na jiné místo a tam znovu postavit, a tak dnes sedmasedmdesátiletý tvůrce má svůj betlém vystavený na jediném místě. Ve sklepní místnosti paneláku, v němž sám žije a kterou si pronajímá od bytového družstva. Kdo sem zavítá, nevěří svým očím.

450 figur

„Původně jsem udělal jen malý betlém bez záměru něčeho většího. Pak jsem si ale řekl, že bych mohl vyřezat něco k tomu. A protože pocházím z Telče, tak jsem přidělal kulisy z telčského náměstí. A tím to začalo. Pak jsem postupně přidával postavy, vykonávající různá řemesla,“ vypráví Jiří Petrů, jak se několikametrové dílo rozrůstalo.

Foto: Michael Polák, Právo

Pohyblivý betlém ve sklepě libereckého paneláku

Ze 450 figur v betlému jich je zhruba polovina pohyblivých. Truhláři v betlému tak opravdu hoblují dřevo, tkadlec tká, kovář tepe kovadlinu, vinař lisuje víno, umělec vytesává sochu, řezník seká maso, další figura pomyslně tluče máslo v máselnici a k telčským kulisám přijíždí povoz se zapřaženými koňmi. Součástí betlému jsou pochopitelně i jesličky s malým Ježíškem i výjevy jako příchod tří mudrců nebo poslední večeře Páně.

Betlém, který jeho tvůrce pojmenoval jako Telčský betlém, se bude ještě rozrůstat. I letos ho Jiří Petrů doplnil o nové postavy a předměty, třeba o bubeníka, nebo kolovrat na ždímání prádla. A chce pokračovat. Část betlému chce v novém roce také přebudovat, aby jeho jednotlivé části více vynikly. „Tady budou figurky, které budou pochodovat. A tady chci vyřezat hradby,“ ukazuje řezbář. „Nejdříve si to ale musím načrtnout a pak teprve rozmístit,“ vypráví.

„Blbnout” začal jako dítě

Malou část sklepní místnosti v paneláku v liberecké ulici Na Jezírku, si Jiří Petrů vybavil i jako dílnu a tam na svých figurkách pracuje. „Nemám ale žádný stroj, všechny opracovávám jen ručně. Používám lipové dřevo a tmavé objekty jsou z mahagonu,“ vysvětluje.

Panoramatický betlém v Rajecké Lesné je veselou oslavou slovenského života

Cestování

Lásku k řezbářství v sobě objevil už jako malý kluk, když ve Staré Říši u Telče sledoval při práci řezbáře z proslulé umělecké rodiny Florianů. „Jak dítě jsem viděl, že tam něco dělají a nechali mě koukat a viděl jsem, jak vznikají jednotlivé figurky. To jsem si zapamatoval. A pak jsem začal sám takhle blbnout,“ vzpomíná.

Kromě sklepní místnosti v Liberci Jiří Petrů svůj betlém nikde jinde nevystavuje. Bylo by velmi složité a náročné ho demontovat a převážet na jiná místa. Do libereckého paneláku se na něj mohou zájemci přijít podívat, ale o raritě mezi betlémy vědí jen místní, řezbářovi přátelé a další zasvěcenci.

V německém kostele přizpůsobili betlém době covidové, má pomoci věřícím vzdorovat strachu

Vánoce

Mezi velké obdivovatele betlému a především strojního zařízení, které ho pohání, patří také profesoři z liberecké Technické univerzity. Ty nadchnul Telčský betlém natolik, že libereckého řezbáře vzali vloni na tři týdny na univerzitní turné po Indii a vyprávění o konstrukci betlému a jeho videozáběry zakončovaly každou z přednášek českých akademiků.

Indy dílo, vznikající po dobu 47 let, zcela ohromilo a stalo se velkou senzací. „Vzbudilo to takový zájem, že po každé prezentaci mě obklopilo obrovské množství lidí a nebylo lehké takovému zájmu čelit,“ vzpomíná potěšeně řezbář.

Na jeho unikátní betlém se mohou lidé přijít podívat i během vánočních svátků, vždy od 14 do 17 hodin, ve stejný čas i od středy 30. ledna až do neděle 3. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám