Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

10 vánočních úmrtí celebrit: Kdo podlehl těžké nemoci a kdo odešel náhle!?

/
  • Jaké hvězdy nás opustily v čase vánočním?
    26. prosince 2020 ● 05:02

    Přestože pro mnohé jsou Vánoce svátky klidu a míru, Bůh má někdy podivný smysl pro humor… a tak si k sobě bere naše blízké i v tento jinak radostný čas. Připomeňte si s námi deset slavných osobností českého filmu či hudební scény, které svým odchodem zarmoutily nejen své příbuzné, ale i početné zástupy věrných fanoušků, a odebraly se na věčnost právě kolem vánočních svátků...

  • 1.

    Jana Štěpánková (†84) – 18.12.2018

    Milovaná doktorka Králová ze seriálu Nemocnice na kraji města zemřela 18. prosince 2018 na plicní embolii ve vinohradské nemocnici, kde přes měsíc bojovala se zápalem plic. S tím, že Štědrý den už prožije „tam nahoře“, oblíbená herečka ani náhodou nepočítala. „Je mi mnohem líp a před svátky by mě měli pustit domů, moc se těším,“ sdělovala Blesku nadšeně Jana Štěpánková ze špitálu opravdu jen pár dnů před smrtí. „Svátky strávím se synem a jeho rodinou. Budou mne obskakovat,“ těšila se. Bohužel však člověk míní, Pánbůh mění… Štěpánková, co byla celý život skutečnou dámou, se už pohodových Vánoc v kruhu rodinném nedočkala.

    Jana Štěpánková
    Autor: archiv

  • 2.

    Věra Galatíková (†69) – 21.12.2007

    Manželka herce a dabéra Ladislava Freje (79) a matka herečky Kristýny Frejové (49), co aktuálně září v seriálových Sestřičkách, zesnula pouhé tři dny před Štědrým dnem. Věra Galatíková podlehla rakovině plic. Pětatřicet let kouření, kterého se až na malé přestávky nedokázala vzdát, se stalo herečce a člence činohry Národního divadla v Praze osudným. „Celý život jsem měla tolik energie a myslela si, že vydrží navěky. Možná, kdybych si občas baterky nabíjela v mých nejaktivnějších letech a taky nekouřila, nemusela jsem onemocnět,“ hodnotila vždy smutně svůj zdravotní stav.

    Věra Galatíková
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Milena Dvorská (†71) – 22.12.2009

    Kdo by si nepamatoval křehkou Marušku z pohádky Byl jednou jeden král, co měla svého královského tatínka radši nežli sůl? Tehdy bylo herečce Mileně Dvorské pouhých patnáct let. Příčina smrti nebyla nikdy zveřejněna. „Utrápila se. Umřela na stesk a lítost, že nemůže vidět už celé roky vnoučata,“ řekla Blesku osoba, která s Milenou Dvorskou dlouhá léta spolupracovala. S dcerou, která prchla do zahraničí se sektářem Janem Dvorským alias Parsifalem Imanuelem, se viděla naposledy v roce 1991. Dvorská údajně velice trpěla skutečností, že svých devět vnoučat znala pouze z fotek, a svůj žal prý zaháněla alkoholem...

    Milena Dvorská (†71)
    Autor: M Sekanina, archiv

  • 4.

    Přemek Podlaha (†76) – 23.12.2014

    Den před Štědrým dnem zesnul po dlouhé, těžké nemoci populární moderátor televizních pořadů pro kutily a zahrádkáře Přemek Podlaha, jenž byl vždy považován za „dvorního rádce“ českých chalupářů, zahrádkářů a domácích kutilů. Se zdravotními obtížemi se potýkal již delší dobu, v červnu 2014 například skončil v péči lékařů kvůli vážným problémům se srdcem. Do nemocnice se pak vrátil hned na podzim. „Je nemocný... vážně,“ komentovala moderátorův zdravotní stav ve VIP zprávách na Primě jeho manželka Kateřina Kalendová. Podlaha podle všeho už tušil, že zemře, a přál si doma strávit své poslední chvilky. Ovšem to mu nebylo umožněno – a na věčnost se odebral v hospicu v Čerčanech.

    Podlaha poprvé Receptář představil v roce 1987.
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Luba Skořepová (†93) – 23.12.2016

    Herečka Luba Skořepová, již si diváci jistě okamžitě vybaví jako Aranku v nesmrtelném seriálu Chalupáři, či jako ježibabu v Arabele, zemřela na celkové selhání organismu – tedy na stáří. Charismatická dáma, která v Národním divadle působila téměř 70 let, byla poslední měsíce svého života upoutána na lůžko LDN ve FN Motol, a den ode dne chřadla fyzicky i psychicky. Před smrtí už prý dokonce ani neviděla a také paměť jí už vůbec nesloužila. „Měl jsem ji moc rád, ale tomuhle říkám vysvobození. Pokud vím, tak ona sama chtěla už odejít a těšila se na to, že se setká s babičkou. Díky ní získala tak obrovskou lásku k přírodě, kterou žila,“ řekl po jejím skonu režisér Chalupářů František Filip (89) Blesku.

    Luba Skořepová.
    Autor: Martin Hykl

  • 6.

    Taťana Fischerová (†72) – 25.12.2019

    Herečka a spisovatelka Taťana Fischerová, která proslula svým křehkým a oduševnělým projevem a vedle herectví se již řadu let věnovala také charitě a politické činnosti, zemřela po velmi dlouhé a těžké nemoci 25. prosince 2019 odpoledne v hospicu v Černošicích. Její boj s rakovinou bohužel neskončil úspěšně. „V pondělí 23. prosince přijala svátost posledního pomazání. Odešla do světla svaté vánoční doby smířená a zářící,“ uvedl farář Tomáš Boněk z Obce křesťanů ČR, který s ní strávil poslední její chvilky. Zůstal po ní postižený syn Kryštof (44), kterého měla s hudebním skladatelem Petrem Skoumalem (†76).

    Táňa Fischerová necelý měsíc před smrtí
    Autor: Facebook Nory Fridrichové

  • 7.

    Jiří Šlitr (†45) – 26.12.1969

    Génius, právník, skladatel, zpěvák, herec… ale také nenapravitelný sukničkář. Tak všichni popisují Jiřího Šlitra, jenž měl slabost pro mladé dívky. V náručí jedné z nich pak „na Štěpána“ také zemřel, a dodnes není jasné, zda šlo o nešťastnou náhodu, sebevraždu… anebo vraždu zhrzenou milenkou. Jitka Maxová (†18) byla jeho velkou fanynkou a obdivovatelkou divadla Semafor, a dělala mu společnost i v jeho ateliéru 26. prosince 1969. Tam se také společně otrávili svítiplynem, který unikal z kamen, jimiž si přitápěli. Dopis na rozloučenou se ani u jednoho z nich nikdy nenašel.

    Kolem smrti Jiřího Šlitra je mnoho spekulací
    Autor: Blesk

  • 8.

    Karel Černoch (†64) – 27.12.2007

    Známý zpěvák Karel Černoch trpěl rakovinou tlustého střeva, kvůli níž podstoupil v roce 2006 operaci a následující rok krátce před Vánoci chemoterapii. Jeho stav se však nikterak nezlepšoval, ale naopak se výrazně horšil… a v noci 27. prosince pak slavný hudebník, jenž se objevil i v celé řadě filmů a pohádek, namátkou jmenujme třeba Co takhle svatba, princi?, a Ať přiletí čáp, královno!, doma zemřel. Černoch, jenž si zazpíval v muzikálech Monte Christo, Evita, Dracula či Bídníci, po celou dobu neztrácel svůj pověstný optimismus a široký úsměv. Rakovina jej nikdy neděsila. „Nesmíte se před tou potvorou třást,“ opakoval.

    Karel Černoch.
    Autor: Lukáš Červený, archiv Blesku

  • 9.

    Eugen Jegorov (†55) – 28.12.1992

    Původem ruský herec Eugen Jegorov byl mistrem malých rolí. Do povědomí diváků se dostal coby tatínek Adama Bernaua v Návštěvnících, Brož z komedie Vesničko má středisková, či jako Bohouš Novák v komedii Homolka a tobolka. Dobrý byl také ve hře na různé hudební nástroje, nejlépe ale hrál na saxofon. Byl v tom tak dobrý, že na něj učil dokonce i Jitku Molavcovou (70). Smrt našel tento vysoký herec s charakteristickým, výrazným hlasem za volantem svého auta. Nešlo však o nehodu, kterou by mnozí u tohoto vášnivého milovníka rychlých kol čekali. Dostal infarkt. Svůj vůz ještě dokázal zastavit u cesty, ale vystoupit se mu už nepodařilo…

    Euggen Jegorov v seriálu Návštěvníci
    Autor: Česká televize

  • 10.

    Július Satinský (†61) – 29.12.2002

    Také představitel svérázného tatínka Alberta, jenž zazářil v komedii století S tebou mě baví svět, podlehl rakovině tlustého střeva. Július Satinský byl uznávaným komikem, s vážnou chorobou se pral potají a před kolegy ji skrýval, a o jeho skonu se dlouhou dobu vědělo pouze to, že ho měl možnost strávit v kruhu rodinném, s manželkou a dvěma dětmi. Až po letech promluvil Satinského bratr Vojtěch, který prozradil smutné rodinné tajemství: Július měl obrovské bolesti a poslední dny života pro něj byly učiněným peklem. „Vierka mu dávala injekce, po kterých spal. Ale i v tom spánku naříkal…“ řekl v roce 2012 Vojtěch slovenskému Novému Času.

    Július Satinský v komedii S tebou mě baví svět
    Autor: Blesk – Alexandr Malachovský
  • 11.

    Galerie

    Na galerii slavných celebrit, s nimiž jsme se museli rozloučit v čase vánočním, se můžete podívat do naší galerie.

    VIDEO: Hořký konec Luby Skořepové (†93) zaznamenal film SAMA: Zoufalá prosí kamarády!

    Video
    Video se připravuje ...

    Hořký konec Luby Skořepové (†93) zaznamenal film SAMA: Zoufalá prosí kamarády! Mediaoffline

    Fotogalerie
    69 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Ksel: Smrt je součástí života a má různé tváře - pro některé lidi je vysvo­boze­ním.­..St­rach ze zubaté nemám...

(26. 12. 2020 12:21)

baronessa: Odešli, ale můžeme si je stále připomínat ve filmech anebo archivních záznamech. To by se lidem stávat nemělo, aby se tak trápili. Večer usnout v pohodě....a ráno už být jinde. Smrt za odměnu, to bych si přála.

(26. 12. 2020 10:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy