InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bechyně má problém. Solventní podnikatel skupuje byty a dělá z nich krátkodobé ubytovny

Hlasování o odprodeji bytu 3+1 na sídlišti Na Libuši 14. prosince.  , Autor: L. Kolářová

Hlasování o odprodeji bytu 3+1 na sídlišti Na Libuši 14. prosince.     Autor: L. Kolářová

BECHYNĚ – Na zasedání bechyňských zastupitelů před Vánocemi se rozpoutala debata o nakládání s městskými byty. Město Bechyně podle rozhodnutí z roku 2011 privatizuje byty buď odprodejem stávajícím nájemníkům anebo jako uvolněné ve výběrovém řízení. Jak se ale nyní ukazuje, privatizace má háček a způsobuje problémy dlouhodobým obyvatelům. Vyšlo to najevo při schvalování odprodeje bytu 3+1 na sídlišti Na Libuši.


Jako první se ozvala zastupitelka Hana Filipová (KSČM). Dala najevo, že jí vadí odprodat další byt zájemci Danielu Peterkovi, který byty skupuje a pak je buď dál přeprodává nebo pronajímá. Podle sdělení vedoucí majetkového a právního odboru města Anny Hruškové tento kupec nakoupil už kolem patnácti městských bytů.

K Haně Filipové se přidal Jan Pazourek (ANO 2011): „Jde tady o klasickou spekulaci s byty. S nájemníky, které pak majitel v bytech ubytovává, je v domě těžká dohoda o úklidu nebo o nadměrném hluku, který tam dělají. Když byt obývá parta dělníků a kromě postelí je prázdný, rozléhá se v prázdných stěnách už jen řvoucí televize a otevřeným oknem pak kouř, jak se uvnitř hulí. A to musí strpět sousedé, kteří si byt koupili k užívání a sami v něm bydlí. Takoví nájemníci mají k Bechyni vztah nula nula nic a přitom rodině, která by chtěla byt klasicky užívat, ho neprodáme, protože má nepatrně nižší nabídku. Dobře víme, komu tady chceme opět dát přednost a pro mě je to morální problém." Jan Pazourek zmínil například i problém odpadů. Pro nájemníky tohoto typu je problém odnosit láhve od vypitého alkoholu do nádob na tříděný odpad. "Už jsem to tam sám přenášel od našich popelnic," řekl zastupitel. 

Starosta Pavel Houdek (Občané pro Bechyni) namítl, že město nemůže udělat nic jiného, než prodat nejvyšší nabídce. V tomto výběrovém řízení se přihlásilo patnáct uchazečů, nikdo však nedal víc. Na to zaznělo, že by město mělo stanovit podmínku, že kupec bude v bytě bydlet. To ale označila právnička města Anna Hrušková za nemožné. Podle jejích slov městu ukládá povinnost prodávat nejvyšší nabídce zákon o obcích a kontrolovat majitele, zda byt sám užívá, by bylo diskriminační.

Jan Pazourek ale připomněl záležitost bytovky v Senožatech, kterou město nejvyšší nabídce neprodalo. „Když tam byla averze vůči zájemci s nejvyšší nabídkou, tak se mu bytovka neprodala," řekl. Starosta Houdek kontroval, že to se ale nikdy nestalo u prodeje bytů. „Tak rozhodněte, že už byty prodávat nebudeme a začneme je pronajímat," oslovil zastupitele starosta Houdek. Rozjetou privatizaci pozastavili před časem i v Táboře, když došli k závěru, že po zrušení regulovaného nájemného je výhodné si byty nechat jako nájemní. V Bechyni zbývá podle rozhodnutí z roku 2011 k privatizaci ještě kolem stovky bytů. Starosta ale označil za problém, že byty na sídlišti Na Libuši město před lety určilo k prodeji proto, že jsou v nedobrém stavu a nechtělo do nich samo investovat.

Zastupitelka Marie Jahnová (Občané pro město) namítla: „A pan Peterka do nich investuje? Co kdybychom byty prodávali s tím, že si je nabyvatel sám opraví?" Místostarosta Jiří Rejlek (ANO) ale shledal problém v tom, že by lidé mohli později opravené byty opouštět a po městu by žádali úhradu vložených investic. Zdenka Sosnová (SNK) podotkla, že by se odprodeji dalšího bytu jedinému kupci dalo zabránit tím, pokud by město prodej bytů dočasně přerušilo s odkazem na současnou dobu, kdy lidé nebudou mít peníze na koupi bytů. Přítomné vedoucí odborů radnice potvrzovaly, že v poslední době chodí spíš žádosti od méně solventních a sociálně slabších zájemců. Kupec Peterka, který všechny ostatní přebíjí nejvyššími nabídkami, je výjimkou. „Jenže byty pak pronajímá tak, že ovlivňuje negativně život v celém domě," ozval se znovu Jan Pazourek.

Na návrh Zdenky Sosnové vedení města nereagovalo, místostarosta Rejlek ho v podstatě odmítl s tím, že když se prodeje pozastaví, město bude muset za své byty platit v domech do fondu oprav tamním společenstvím vlastníků. Nakonec nikdo žádný protinávrh nevznesl, a tak se hlasovalo o prodeji bytu 3+1 na sídlišti Na Libuši Danielu Peterkovi za nejvyšší nabídku 1,277 799 milionu korun. Rozhodnutí prošlo jen nejtěsnější většinou osmi hlasů a bylo zřejmé, že se proti dalšímu vyprodávání bytů tímto způsobem formuje v Bechyni skupina odpůrců – tři zastupitelé byli proti a tři se hlasování zdrželi. Celkem má Bechyně 15 zastupitelů, jeden na zasedání chyběl. 

Diskuse k článku - 54 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4 5 6  | Starší příspěvky »
  • Libuše Kolářová 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 31.8.2021 16:19:48

  • Anna 

    Reagovat

     

    Njelepší argument byl, že by město muselo platit do fondu oprav, kdyby si byt nechalo. To je překvapivé zjištění, že se byty mají udržovat, že soudruzi Bechynští!!!

    Vloženo 5.1.2021 16:36:03

  • Hana 

    Reagovat

     

    Ten byt ale nebyl zkolaudován jako ubytovna. Myslím, že řešení je snadné. Na ubytovací služby jsou jiná zařízení. Je třeba konat, vážení spolumajitelé! Vezměte si advokáta a neplakejte.

    Vloženo 4.1.2021 15:27:57

  • Nick 

    Reagovat

     

    Spíš nám prozradte pane Peterko, jak to děláte, že to skoro skoro pokaždé vyjde... Jste jasnovidec!????

    Vloženo 30.12.2020 16:49:30

  • Daniel Peterka 

    Reagovat

     

    Vážení,
    kdo má ty přesné informace o tom jak vysoká byla ta druhá nabídka, kolik ročně zaplatím za odpady a kdo a kde bydlí, tak to sem prosím napište.
    Samotného by mě to také zajímalo.
    Děkuji
    S pozdravem Dan Peterka

    Vloženo 30.12.2020 15:05:07

« Novější příspěvky 1 2 3 4 5 6  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace