Dnes Čtvrtek - polojasno 10°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 10 schválila rozpočet na rok 2021, schodek je 344 milionů korun
Radnice Prahy 10 sídlí ve Vršovicích. Říká se jí Vlasta podle sousedního sídliště. Foto: archiv MČ

Praha 10 schválila rozpočet na rok 2021, schodek je 344 milionů korun

Praha 10 má ode začátku tohoto týdne rozpočet na příští rok. Spolu s plánem zdaňované činnosti a akčním plánem navázaným na desetiletou strategii rozvoje ho schválilo zastupitelstvo. Městská část se tak podruhé za sebou vyhne rozpočtovému provizoriu. 

Základní parametry navrženého rozpočtu, tedy očekávané příjmy 784 milionů korun, navrhované výdaje 1128 milionů a schodek 344 milionů jsou podobné jako v minulém roce.

Plán zdaňované činnosti očekává výnosy 432 milionů korun a náklady 398 milionů, z nichž 192 milionů je určeno na opravy a udržování svěřeného majetku. Zisk 34 milionů bude v příštích letech použit na financování oprav majetku a investic městské části.

„Přes aktuální krizi se nám podařilo udržet vysoký poměr investic, konkrétně se jedná o čtvrtinu všech výdajů. V příštím roce bude dokončena rekonstrukce Polikliniky Malešice. Na opravy a rekonstrukce školních budov bude vynaloženo přes 120 milionů korun,“ konkretizuje radní pro rozpočet a finance Lucie Sedmihradská (VLASTA).

„Hlásíme se k udržitelnému rozvoji nejen v oblasti životního prostředí, ale také k udržitelnému hospodaření s penězi nás všech,“ komentuje výsledek několikaměsíčních příprav starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA),.

Vůbec poprvé v historii desáté městské části je plán příjmů a výdajů doplněn i ročním akčním plánem, kterým bude Desítka naplňovat svůj Strategický plán udržitelného rozvoje pro období 2020 až 2030.

„Věcné priority jsou konkrétně navázané na rozpočet, což činí z dlouhodobé strategie ryze praktický a velmi transparentní dokument,“ říká starostka Chmelová.

Na transparentnost kladlo vedení městské části podle Chmelové důraz i při samotné přípravě rozpočtu. Finanční výbor, který ho 9. prosince projednával, byl prostřednictvím videokonference přístupný nejen zástupcům opozice, ale i občanům.Ti se mohli ptát online prostřednictvím chatu a zároveň měli možnost podávat písemné připomínky.     

Místopředseda pražské TOP 09 a opoziční zastupitel Prahy 10 Tomáš Pek nový rozpočet kritizuje. „Počítá s tím, že za roky svého vládnutí 2019 až 2021 naakumuluje Praha 10 deficit ve výši 900 milionů korun. To znamená, že kdyby současní radní neměli po svých předchůdcích na účtech přes 1,2 miliardy korun, byla by už radnice zcela finančně vyčerpaná,“ říká Pek.  

Zastupitelé za TOP 09 podle něj rozpočet nepodpořili nejen kvůli také proto, že je podle nich zásadně netransparentní. 

„Rozpočet omezuje kontrolu zastupitelstva nad nakládáním se stovkami milionů korun, stejně tak omezuje možnosti obyvatel Prahy 10 sledovat, jak s jejich penězi nakládá Rada městské části. Všichni sledujeme, jak Praha 10 přichází zcela chaotickým vedením na buben a radní nám neumožňují tomu jakkoli bránit,“ dodává Pek.  


Autor: Jan Puci

Architektura na ČVUT se posunula v hodnocení QS Rankings

Včera ve 23:26

Výuka architektury na ČVUT se posunula o 50 míst v prestižním univerzitním žebříčku. V kategorii Architektura a vystavěné prostředí je v Česku na prvním místě. Je také nejlépe hodnoceným oborem na ČVUT.

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Zastupitelé Prahy 1 odvolali Čižinského z funkce předsedy Kontrolního výboru

13. března 2024 v 09:17

Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) z funkce předsedy Kontrolního výboru odvolalo na svém zasedání v úterý 12. března Zastupitelstvo Prahy 1. Návrh na odvolání podpořila většina 14 z celkem 27 zastupitelů. Důvodem jsou pochybení Čižinského v tzv. kauze Donlič. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí...

Premiér Fiala se setkal s exprezidentem USA Clintonem

11. března 2024 v 19:19

Premiér Petr Fiala se v pondělí 11. března setkal v Kramářově vile s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem. Mezi hlavní témata jednání patřila mezinárodní bezpečnostní situace, ruská agrese na Ukrajině, rozšiřování NATO a další zahraničně-politické výzvy....

Další články
Nahoru