Přiznání Janžurové: Zamilovala se do ženatého kolegy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Přiznání Janžurové: Zamilovala se do ženatého kolegy!

Iva Janžurová (79)
Iva Janžurová (79) (archiv)

Její nová biografie nese stejný název jako její slavná scénka s bavičem Felixem Holzmannem (†81). Kniha Včera, dnes a zítra podle autora Petra Macka (39) doplňuje životní etapy Ivy Janžurové (79), které nebyly začleněny do prvního vydání.

Také první vzpomínky herečky sepsal právě Petr Macek, a tak v rámci hereččiných kulatin sám poznamenal, proč se vlastně rozhodli pro pokračování biografie a text společně doplnili. „Jubileum, které se blíží, si doslova říkalo o to, abychom se k textu vrátili. Bylo v něm na můj vkus ještě příliš mnoho nepopsaných životních etap Ivy Janžurové, našli jsme i nějaké chybky a hlavně – od prvního vydání se v jejím životě odehrálo mnoho dalších zaznamenání hodných událostí. Proto jsme text výrazně revidovali a doplnili, jak o věci archivní, tak zbrusu nové. Iva se toho zhostila doslova z gruntu, a jsem tomu moc rád. V tomto případě „pomohla“ koronavirová divadelní pauza. Kdyby té nebylo, nevím, jestli bych dokázal usurpovat tolik jejího času pro práci na knize,“ svěřil se Macek Blesku.

Společnou tvorbu tentokrát narušila koronavirová krize, díky níž se autor s herečkou nemohli stýkat osobně. A vzhledem k tomu, že na techniku nebyl vždy spoleh, bylo to místy skutečně o nervy.  Lehkým zádrhelem se ukázalo být, že zatímco já pracuju s texty na PC, Iva používá počítač Apple, a než se naše dva textové editory sehrály, občas se nám poznámky toho druhého ztrácely v digitální černé díře, což nám přivádělo mrtvičné stavy,“ směje se Macek.

Herečka do knihy poprvé přispěla i vzpomínkou na svého hereckého kolegu Josefa Bláhu (†70), do kterého byla zamilovaná. „Byl to takový celkem krátký zálet, který se odehrál v době, kdy jsem byla v divadle sotva rok, hned zpočátku. Pepíček byl ženatý. Už nevím, jak přesně to mezi námi začalo, ale prostě to zajiskřilo, na divadle jsme spolu hráli hodně. Náš vztah probíhal dost legračně,“ přiznává herečka v knize.

Iva Janžurová: Kolegyním vždycky nadržuju!

Video se připravuje ...

Biografie obsahuje i rozsáhlý fotografický archiv, dopisy od svých hereckých kolegů či fejetony samotné herečky, které sepisovala v roce 1968. Život herečky je v knize detailně sepsán, mezitím však další kapitoly plynule pokračují i mimo její stránky.

Iva Janžurová na zahájení Febiofestu: Před filmem o Gottovi utekla!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
26. 12. 2020 • 18:51

Scénka včera dnes a zítra s Holzmanem je geniální! A pak její výkon Petrolejové lampy a Morgiana.To je zajímavé a pak ruční práce přímo virtuózní.A ne plešatý starý herec a mladé trdlo , to je nuda

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.