Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nezastavitelná Kometa zničila Budějovice deseti góly, ocelářské derby ovládly Vítkovice

Hráči Vítkovic se radují z prvního gólu. Uprostřed je autor gólu Dominik Lakatoš z Vítkovic. foto: ČTK

Ostrava - Hokejisté Komety rozstříleli ve 29. kole extraligy České Budějovice vysoko 10:4 a dosáhli na svou nejvyšší výhru v sezoně. Vítkovice porazily vedoucí Třinec 2:1 po samostatných nájezdech. Oceláři vedli gólem Patrika Hrehorčáka, domácí však v třetí části srovnali svým nejlepším střelcem Dominikem Lakatošem a v nájezdech rozhodl Jan Hruška o tom, že lídr tabulky potřetí v řadě utrpěl porážku.
  19:34

Hokejová Tipsport extraliga - 29. kolo:

Liberec - Litvínov 6:3 (2:0, 4:1, 0:2),

Vítkovice - Třinec 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0),

Plzeň - Mladá Boleslav 3:4 po sam. nájezdech (1:2, 2:1, 0:0 - 0:0),

Brno - České Budějovice 10:4 (1:1, 6:1, 3:2),

Olomouc - Pardubice 3:5 (0:1, 1:2, 2:2),

Zlín - Hradec Králové 1:2 (0:1, 1:0, 0:1).

Do utkání vstoupili aktivněji hosté a už ve 3. minutě byli blízko vedoucímu gólu, když rána od modré čáry propadla za Klimeše, ale Němec stihl puk dopravit do bezpečí. Naopak Kometa zužitkovala hned první střelu mezi tyče. Přesilovkovou kombinaci elitního brněnského útoku zakončil přesně Mueller.

Zbývající část první třetiny charakterizovalo množství faulů a téměř stále plná trestná lavice. Jihočeši zužitkovali jednu ze dvou dvojnásobných početních výhod, když se bombou trefil Pýcha, dalších 15 střel z jejich produkce pochytal Klimeš.

Po první přestávce se obraz hry radikálně změnil. Otěže zápasu převzali Brňané a vytěžili z toho i góly. Nejprve se v prvním zápase v české extralize trefila nová posila Bondra a o dvě minuty později opět zužitkoval tradiční brněnskou přesilovkovou šablonu Mueller.

Druhý zleva otřesený Tomáš Marcinko z Třince, Erik Hrňa z Třince a brankář...
Zleva Martin Růžička z Třince a brankář Daniel Dolejš z Vítkovic.

Herní pohodou Komety povýšil ještě ve 34. minutě Valský. Při vlastním oslabení sebral na útočné modré puk nepozornému Voženílkovi a blafákem překonal Pateru. Puk za jeho záda zapadl při nahození Freibergse, který lehce tečoval Kusko, další gól Schneider přidal v přesilovce. Pak sice snížil Doležal, ale dílo budějovické zkázy tohoto dějství dokonal Zaťovič.

O dělbě bodů bylo rozhodnuto, Kometa ještě navýšila vedení čtvrtou využitou přesilovku v utkání z hole Holíka. Pak ale domácí zvolnili a České Budějovice to využily ke dvojnásobné korekci. Jenže desítce stejně neunikli, svým prvním extraligovým gólem z trestného střílení se o to postaral Tomáš Šoustal a dvojciferné číslo na jihočeské straně rozsvítil svým třetím gólem v utkání Mueller.

Třinec nestačil na Vítkovice

Tradičnímu derby tentokrát scházela atmosféra zaplněných tribun, ale i bez ní mělo utkání spád. Jako první dostali kotouč do sítě Třinečtí, Stránského teč z deváté minuty ovšem sudí po poradě s videem neuznali, protože hostující hráč puk zasáhl vysokou holí.

I přesto, že hostům hned zkraje utkání vypadl ze hry zraněný Marcinko, po vyrovnaném začátku postupně přebírali otěže. Tolik vyložených příležitostí si však nevytvářeli. Dolejš už ve druhé části zhatil pokus Doudery, ovšem vzápětí už se Oceláři přece jen radovali: Gernát zavel puk do pásma, přenechal jej do tandemu Hrehorčákovi, jenž se z kruhu zápěstím přes obránce ve 26. minutě trefil nad Dolejšův beton.

Vítkovice, které se za posledních čtrnáct kol teprve potřetí představily doma, před Kacetla pronikaly ještě hůře. Trška navíc faulem na Michala Kovařčíka v 32. minutě nabídl Třinci trestné střílení, Růžička ale svůj bekhendový blafák přetáhl a nezakončil přesně. Hosté pak další čtyři minuty obléhali útočné pásmo ve dvou po sobě jdoucích přesilovkách, ale druhý gól přidat nedokázali, a tak o těsný náskok přišli.

Chvíle domácích nastala ve 44. minutě: Lakatoš po Štencelově přihrávce překonal střelou po ledě Kacetla a připsal si už svůj 13. gól sezony.

Slezané zvýšili tempo i kadenci, ale Stránský orazítkoval pouze horní tyčku. V prodloužení měl Třinec i přesilovku pět na tři, jenomže ji nevyužil a v samostatných nájezdech ho k prohře odsoudil ve čtvrté sérii Hruška.

Autor: