Hlavní obsah

Za 30 let se Jablo GRO rozrostl v holding s obratem tři miliardy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jablonecký výrobce zabezpečení Jablo GRO slaví 30 let, založen byl 27. prosince 1990 s názvem Jablotron. Z firmy s několika zaměstnanci vyrostl za tu dobu holding s více než třímiliardovým obratem a 565 pracovníky.

Článek

Skupina Jablo GRO patří v současnosti k lídrům v oboru a přes 80 procent své produkce vyváží do celého světa. Zakladatel společnosti Dalibor Dědek se sám v posledních deseti letech přímému řízení podniků tolik nevěnuje, ale vybírá si projekty, které ho zajímají.

„Postavení firmy se za ty roky výrazně změnilo, zatímco na začátku jsme byli nikdo, tak dnes už jsme v oboru považováni za podstatného hráče, a to je bezvadné,“ řekl Dědek. Sám nebyl schopen říct, kolik firem dnes vlastně skupinu tvoří. „Ono je to v neustálém kvasu, v jednu chvíli to bylo dokonce kolem 35,“ poznamenal. Aktuálně je ve skupině 21 firem a skupina má i vlastní nadaci. Dynamiku společnosti se podle Dědka daří držet právě tím, že se dělí na menší firmy, které umí reagovat na potřeby zákazníků pružněji než velké podniky.

Jablo GRO je ryze českou společností, zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení a nově také na zařízení pro výrobu tepla a teplé užitkové vody či ventilaci, poskytuje i bezpečnostní služby a má vlastní nadaci. Největší firmou skupiny je Jablotron Alarms, který zaměstnává zhruba 200 lidí a jeho obrat loni přesáhl 1,6 miliardy korun. Firma postupně rozšířila své sídlo, koupila i podstatnou část areálu bývalé Bižuterie, vybudovala novou skladovou halu v jabloneckých Rýnovicích a hned vedle staví další výrobní halu.

V letošním roce i do podnikání jablonecké skupiny zasáhl koronavirus. „Překvapivě ale byznys běží, ačkoliv jsme se museli přizpůsobit a naučit se dělat věci na dálku. Sám jsem byl překvapený, že to funguje a prodává se dál,“ řekl zakladatel společnosti. Je to podle něj příležitost si vyzkoušet zase něco jiného. „Nikdy bych byl nevěřil, že to takhle půjde, a jde to,“ doplnil Dědek.

Zhruba polovinu výroby má skupina v Česku, tu druhou v Číně, kterou koronavirus citelně zasáhl. „Problémy kvůli koronaviru ale nebyly tolik s výrobní kapacitou jako s dodávkami komponentů, tu a tam musel někdo z dodavatelů zavřít kvůli nákaze. Spíš to ale bylo na jaře, teď už se tomu firmy přizpůsobily a zvládají to,“ dodal Dědek. Obrat skupiny by tak měl zůstat zhruba na loňské úrovni 3,064 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované