Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Onemocnění srdce lze zvrátit

Nikdy není příliš brzy na to, abyste se začali stravovat zdravě. Může být ale ně­kdy již pozdě?
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Články

Průkopníci léčení zdravým životním stylem jako Nathan Pritikin, Dean Ornish a Caldwell Esselstyn Jr. se zaměřili na pacienty s pokročilým onemocněním srdce a naordinovali jim jídelníček na rostlinné bázi podobný africkému a asijskému, tedy stravu jako v zemích, kde lidé onemocněními srdce netrpí. Doufali, že dostatečně zdravá strava zastaví průběh nemoci a zamezí jejímu postupu. Místo toho se stali svědky zázraku.

Onemocnění jejich pacientů začalo ustupovat. Pacientům se dařilo lépe. Jakmile přestali jíst pokrmy, které ucpávají tepny, jejich tělo začalo být schopné rozpouštět část již vytvořených plátů. Tepny se rozšiřovaly i bez léků nebo operací, a to dokonce i u pacientů s těžkým postižením tří koronárních tepen. Jejich těla se tedy chtěla uzdravit, jen k tomu dříve nedostala šanci.

Nejlépe střežené tajemství medicíny

Prozradím vám teď něco, čemu se říká „nejlépe střežené tajemství medicíny“. Pokud tělu poskytnete správné podmínky, uzdraví se samo. Když se hodně uhodíte do holeně, třeba o stolek, holeň zčervená, oteče a bude bolet. Ale vyléčí se přirozeně, pokud prostě necháte tělo, aby se v klidu zhojilo. Jestliže se však do stejného místa uhodíte třikrát denně – řekněme při snídani, obědě i večeři, neuzdraví se nikdy.

Půjdete k lékaři a budete si stěžovat, že vás bolí holeň. „Žádný problém,“ zasměje se lékař, vytáhne blok s recepty a předepíše vám léky proti bolesti. Vrátíte se domů a nadále se budete třikrát denně tlouct do holeně, ale teď už přece máte léky a ty vám poskytnou tolik žádanou úlevu. Díky Bohu za moderní medicínu, pomyslíte si. Tak tohle přesně se děje, když užíváte na bolest v srdeční oblasti nitroglycerin. Medicína vám nabízí ohromnou úlevu, ale nijak neléčí příčinu problému.

Vaše tělo chce být opět zdravé, pokud mu dáte tu možnost. Ale pokud se třikrát denně znovu zraňujete, proces uzdravování přerušíte. Vezměte si například kouření a riziko rakoviny plic: jedna z nejúžasnějších věcí, které jsem se při studiích na medicíně dozvěděl, je, že během patnácti let od doby, kdy přestanete kouřit, vaše riziko vzniku nádoru na plicích se srovná s rizikem celoživotního nekuřáka. Vaše plíce jsou schopny zbavit se nahromaděného dehtu, a to téměř do takové míry, jako byste nikdy nekouřili.

Vaše tělo chce být zdravé. A každou noc vašeho života kuřáka se večer, když usnete, znovu spustí samoléčebný proces vašeho těla, dokud… Prásk – si nezapálíte svoji první ranní cigaretu. Tak jako si ničíte plíce s každým dalším potáhnutím, ubližujete svým tepnám každým tučným soustem. Můžete se začít trochu omezovat a tlouct se menším kladivem, ale proč byste se měli vůbec tlouct? Máte přece možnost přestat se ničit a nechat své tělo, aby zahájilo samoléčebný proces a obnovilo vaše zdraví.

Endotoxiny poškozují tepny

Nezdravé jídlo má nejen vliv na strukturu vašich tepen, ale také ovlivňuje jejich funkci. Tepny nejsou pouhými nehybnými trubkami, kterými proudí krev. Jsou to dynamické, živé orgány. Už téměř dvacet let víme, že jediné fastfoodové jídlo – v původní studii to byl McMuffin s klobáskami a vejcem – může během několika hodin začít působit kornatění cév a na polovinu snížit jejich schopnost se přirozeně uvolnit.  A právě když se tento zánětlivý stav začíná po pěti nebo šesti hodinách dostávat do normálu – je tu oběd! Můžete si opět naládovat tepny další porcí škodlivého jídla, které mnoho obyvatel západního světa zavádí do nebezpečného stavu chronického lehkého zánětu. Nezdravé jídlo nezpůsobuje vnitřní poškození pouze v horizontu desetiletí, ale tady a teď, během těch hodin, kdy je konzumujeme.

Původně vědci považovali za viníky živočišné tuky a bílkoviny, ale poslední dobou se pozornost přesunula na bakteriální toxiny zvané „endotoxiny“. Určité potraviny, například maso, poskytují útočiště bakteriím, které vyvolávají zánět, ať už živé, nebo odumřelé. Endotoxiny se nedají zničit varem, žaludečními šťávami nebo trávicími enzymy, takže po konzumaci živočišných produktů mohou tyto bakterie skončit ve vašich střevech. Poté se pravděpodobně přenášejí prostřednictvím nasycených tuků skrze střevní stěnu do krevního oběhu, kde mohou zahájit zánětlivý proces v tepnách.

To může vysvětlovat pozoruhodnou rychlost, s jakou mohou kardiaci pocítit úlevu, když se začnou stravovat primárně rostlinnou stravou, tedy ovocem, zeleninou, celozrnnými obilninami a luštěninami. Doktor Ornish popsal snížení ataků anginy pectoris o 91 % v průběhu pouhých několika týdnů od přechodu na rostlinnou stravu, ať už v kombinaci s pohybem, nebo bez něj. Tento rychlý ústup bolestí na hrudníku se projevil podstatně dříve, než se mohla těla začít zbavovat plátů z tepen, z toho tedy vyplývá, že rostlinná strava nejen pomáhá tepny čistit, ale také zlepšuje jejich každodenní funkci. Naproti tomu, kontrolovaná skupina pacientů, kterým bylo doporučeno, aby se řídili radami svých lékařů, zaznamenala nárůst atak anginy pectoris o 186 %. Není divu, že se jejich stav zhoršil, když pokračovali ve stejném typu stravování, který ničí jejich tepny.

Chcete lézt po horách?

O dramatickém vlivu dietních změn víme již desetiletí. Například v roce 1977 byl v American Heart Journal publikován článek „Angina pectoris a veganská strava“. Veganská strava sestává pouze z rostlinných produktů, zcela bez masa, mléčných výrobků a vajec. Lékaři popisovali případy jako například pana F. W. (iniciály jsou užity, aby se zachovala anonymita), pětašedesátiletého muže s anginou pectoris, který se musel zastavit každých devět či deset kroků a nabírat dech. Dělalo mu problém i dojít ke schránce. Přešel na veganskou stravu a jeho bolesti se zlepšily v řádu dní. Během několika měsíců byl schopen lézt po horách bez jakýchkoli bolestí.

Nejste ještě připraveni na to, abyste se začali stravovat zdravěji? Máme k dispozici nový typ léků na anginu pectoris, jmenovitě např. ranolazine (v prodeji Ranexa). Představenstvo farmaceutické firmy doporučilo tento produkt pro pacienty, kteří „nejsou schopni se přizpůsobit významným změnám v jídelníčku potřebným k přechodu na veganskou stravu“. Tyto léky vás přijdou na více než 2000 dolarů za rok, ale vedlejší účinky nejsou nijak výrazné a léky fungují… technicky vzato. Ve svém nejvyšším dávkování byla Ranexa schopna prodloužit trvání cvičení o 33,5 sekundy. O více než půl minuty!

To nevypadá, že by ti, co si vybrali léky, měli v dohledné době zdolávat hory.

Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 1028
Datum: 27. 12. 2020