Životní styl

27. prosince 2020 06:55

13 nejlepších pohádkových hlášek. Češi si umí dělat srandu ze všeho

Vánoční svátky jsou synonymem pro rodinnou pohodu, dobré jídlo, odpočinek, ale také hromadu pohádek, které známe už skoro nazpaměť. Některé hlášky z vánočních filmů jsou nezapomenutelné a dokonale dokážou zvednout náladu. Těchto 13 je absolutně těch nejlepších.

1. Dívka na koštěti

Saxána: „Jéé, vy jste moje sestra? Tak to je váš tatínek taky netopýr!“

Petra Černocká se jako krásná čarodějnice zapsala mezi kultovní postavy brzkých osmdesátých let. Film je plný vtipných scén, které ocení jak mladí diváci, tak jejich rodiče či prarodiče. Dívka na koštěti se rozhodně řadí mezi jasné favority, u kterých si vychutnáte sváteční atmosféru.

2. Anděl Páně

Pánbůh: „Panebože, co to tu děláte?“ Panna Marie: „Trochu zbytečná otázka, když jsi vševědoucí, ne? A neber svoje jméno nadarmo!“

Jeden z nejlepších pohádkových počinů 21. století je dílo Jiřího Stracha Anděl Páně. Režisér si rozhodně nebral servítky a srandu si udělal i ze samotného Pána Boha. Film je nabitý hláškami od začátku do konce. Anděl Páně je rozhodně vánoční povinnost.

3. Anděl Páně 2

  • vznik: 2016
  • režie: Jiří Strach

Panna Marie: „Jak ses vyspal Petronelku?“ Petronel: „Špatně! Hlavu mám jak střep.“ Svatý Matěj: „Včera byl u svatýho Silvestra nácvik na silvestra.“ Petronel: „Pšt, já za Ježíškem nešel, aby nám proměnil vodu ve víno!“ Svatý Matěj: „A kdo vytáhl tu zelenou od svatýho Patrika?“

Jiří Strach ve svém vytříbeném humoru pokračoval i v Anděl Páně 2, kde si nezapomněl vzít na paškál i čerta, Mikuláše a spoustu svatých. Pokud si potrpíte na kvalitní herecké obsazení a skvělou režii, podívejte se na tento filmový počin.

4. S čerty nejsou žerty

  • vznik: 1984
  • režie: Hynek Bočan

Lucifer: „Kam čert nemůže, tam nastrčí bábu!“

Nejen vánoční klasikou, která nesmí chybět v televizích koncem každého roku, je pohádka S čerty nejsou žerty. Vánoce bez Doroty Máchalové jsou jako Štědrý večer bez stromečku.

5. Kouzelný měšec

  • vznik: 1996
  • režie: Václav Vorlíček

Bludimíra: „Jak dlouho jsem spala?“ Huhla: „Bude to 27 let.“ Bludimíra: „Cože? Přikázala jsem ti vzbudit mě na jaře!“ Huhla: „Ale neřekla jste který.“

6. Tři oříšky pro Popelku

  • vznik: 1973
  • režie: Václav Vorlíček

Princ: „Vy máte ale kuráž.“ Dora: „Mohu vám jí půjčit, kolik budete chtít, Výsosti.“ Princ: „Kdepak, slečno, já dluhy nedělám!“

Snad nejoblíbenější vánoční pohádkou zůstává u většiny českých diváků ta o Popelce. Příběh, kde hlavní postavu ztvárnila Libuše Šafránková, se natáčel za mrazivých zimních měsíců. Díky tomu je vánoční atmosféra dokonale podtržena nejen kouzelným příběhem, ale i všudypřítomným sněhem.

7. Šíleně smutná princezna

  • vznik: 1968
  • režie: Bořivoj Zeman

Princ Václav: „Páni! A do týhle rodiny já se mám přiženit. Tatíček nemůže vidět krev, a tak pořádá popravy.“

Muzikálová pohádka, ve které zazněly nezapomenutelné hity, se vrací rok co rok na televizní obrazovky. Krásná Helena Vondráčková a charismatický Václav Neckář nás neomrzeli ani po více jak padesáti letech. Tak milujte a malujte na svátky i vy.

8. Princezna ze mlejna

  • vznik: 1994
  • režie: Zdeněk Troška

Čert: „Já jsem malej, ale šikovnej!“

9. Krkonošské pohádky

  • vznik: 1974–1984
  • režie: Věra Jordánová

Trautenberk: „To kyselo je moc kyselý... a ten bramborák je moc bramborovej!“

Oblíbený večerníček po generace – To jsou Krkonošské pohádky, kde se chamtivý a lakomý Trautenberk, žijící v horách na samé hranici Krakonošova háje, snaží získat co nejvíce pro sebe. Anče, Kuba i hajný jsou z něho občas dost nešťastní.

10. Byl jednou jeden král

  • vznik: 1974–1984
  • režie: Věra Jordánová

Atakdále: „Všichni se obraťte. Král vstupuje do tajných dveří!“

Byl jednou jeden král, ten si říkal Já První a myslel si, že je chytrým panovníkem. Jeho dcera Maruška však byla ještě o trošku chytřejší. Hrál ho geniální Jan Werich, který byl geniálním umělcem. Tahle pohádka chytí za srdce snad úplně každého.

11. Z pekla štěstí

  • vznik: 1999
  • režie: Zdeněk Troška

Čert: „To je smrad, ta člověčina!“

Pohádka, kde nechybí statečný Honza, krásná děvečka, spousta ponaučeného zla, čerti a také drak. Hvězdné obsazení nabízí legendární hlášky, které si rádi připomínáme.

12. Tři veteráni

  • vznik: 1983
  • režie: Oldřich Lipský

Ministr informací: „Německo varuje, jestli k nim nepřestanem strkat rypák, tak nám vyhlásí válku. Německo, abys tomu rozumělo, to je nos naší princezny, Freundschaftbesuch.“

Tři vysloužilí vojáci: dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a vojenský kuchař Servác jsou po propuštění z armády bez peněz a toulají se světem. Od dobrosrdečných skřítků dostanou kouzelné dary: harfičku, která „vyrábí“ vojáky, sluhy, cylindr, který vykouzlí, na co si člověk vzpomene a ...

13. Ať žijí duchové!

  • vznik: 1977
  • režie: Oldřich Lipský

Pán z Brtníku: „Jsi smrtelná!“ Leontýnka: „Ale živá!“

Hrdiny veselé dětské hudební komedie jsou chlapci a děvčata, kteří vytáhnou do boje proti některým dospělým ze své obce, když chtějí proměnit starý hrad v zemědělský objekt. Za vydatné pomoci duchů, rytíře Viléma Brtníka z Brtníku a jeho dcerky Leontýnky, obývajících zchátralý objekt, a mnoha trpaslíků, které rytíř přivolal, se jim podaří dosáhnout cíle – hrad je opraven a předán do péče dětí.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.