Spisovatel, politik a diplomat Jozef Banáš patřil k těm, kteří nepovažovali koronavirus za vážnou věc. „Vy, váš ministr a vaše komise děláte zásadní chybu – zatím jste nás nepřesvědčili o nebezpečí této “ohavnosti”,“ napsal v září na sociální síti směrem k premiérovi a vládě Jozef Banáš. Banáš byl hvězdou slovenských dezinformačních webů a občas se objevil i v těch českých (1, 2). Rozhovor poskytl v dubnu i Parlamentním listům.

Dokonce, když se nakazila jeho dcera moderátorka Adela Vinczeová s manželem Viktorem, nemoci se vysmíval. „Máme oba pocit, že navzdory věku máme solidní úroveň imunity. Zdravě se stravujeme, sportujeme, otužujeme se oba v ledové vodě. Takže si myslím, že pro nás testování ani potenciálně očkování nejsou potřeba,“ řekl pro Plus jeden den. Nyní sám bojuje s COVIDem, který ho dostal až do nemocnice.

„Otce odvezla sanitka, protože měl takový náročnější průběh covidu. Otec 10 dní ležel, dokud ho neodvezli se žaludkem, nechtěl přijímat potravu, nechtěl pít, nechtěl jíst. Absolutně to není běžná chřipka. Můj otec chřipku za dva dny vyřeší, protože můj otec je fit, na nic se neléčí, nebere žádné léky. A najednou nebyl schopen se nadechnout, když šel na záchod. Přijela sanitka, přišli lidé ve skafandrech, které obdivuji, protože v tomto tráví celé dny, nemohou se napít, najíst, je jim v tom strašně teplo,“ řekla moderátorka Adela Vinczeová.

Konference biskupů Slovenska varuje před dezinformačními weby

Konference biskupů Slovenska je shromáždění katolických biskupů Slovenska, které reprezentuje navenek katolickou církev na Slovensku. Tvoří ji všichni řecko – i římskokatoličtí biskupové působící na Slovensku.

„Dezinformace úspěšně pronikají do našich životů ve více oblastech. Internet nabízí obrovské množství zpráv. Na něco takového jsme v minulosti nebyli zvyklí. … Navíc mnozí mají dodnes tendenci posuzovat zprávy způsobem, na který si zvykli za totality. Že oficiální zdroje jsou pouze propaganda, a pravdu třeba hledat jinde. Informaci, která jde “proti proudu”, považují automaticky za lepší,“ píše Kramár na stránkách TK KBS. Jako příklad jedné z posledních dezinformací píše o tom, že se na sociálních sítích šířila informace, že Svatý otec chystá mimořádně Urbi et Orbi, ačkoli to není pravda. Speciálně upozorňuje na weby, které se tváří jako náboženské.

Mluvčí KBS Martin Kramár této souvislosti osobně nedoporučuje tyto weby:

Gloria.tv
Svetlo sveta (zdieľané Hlavnými správami)
Christianitas
Aliancia za nedeľu
Infovojna
Badatel
Zem a vek
Slobodný vysielač.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.