Obě obsadily trůn sledovanosti jako Popelky. Eva Hrušková v roce 1969, Libuše Šafránková jen o 4 roky později a žádnou třetí už mezi sebe nepustily. Snad proto byla k Evě tak otevřená a prozradila jí to, co dosud zjevně nikomu neřekla. „Musela jsem se naučit používat injekční stříkačku,“ překvapila Šafránková a nijak netajila, že měla před jehlou velký respekt, ne-li strach.

„Měla jsem nejdřív trému, ale sestřička, která mě to učila, řekla, že si mám myslet, že třeba dávám prádlo do pračky. Je to činnost jako každá jiná. A tak si teď i v jiných situacích říkám, ano, dávám prádlo do pračky, dávám prádlo do pračky… A jde to. Musí,“ přiznala hvězda pohádky Tři oříšky pro Popelku. Právě kvůli dřívějšímu boji s rakovinou plic nevychází v posledních měsících ani ona, ani její manžel Josef Abrhám (81) z domu. Covid je pro herečku příliš nebezpečný. Uzavřeli se proto oba před světem. Chtějí dramatickou dobu přečkat v bezpečí.

„Můj dům, můj hrad. Jistota, svoboda,“ popisuje v Motivačním diáři svůj vztah k milovanému domovu na Praze 4 Šafránková. „Kdysi jsme na pozemku vysadili malé sazenice borovic, teď bydlíme v lese,“ libuje si. Právě pod stromy tráví prý čas nejraději. A ani kvůli tomu nemusí na krok z domu. „Na balkoně jsem vlastně v korunách stromů,“ popisuje Libuše spokojeně.

„Nejdůležitější je mít radost,“ říká Šafránková. „Nenechat se ničím zlomit a brát život s nadsázkou. A občas si vzpomenout na rady našich babiček. Nepřepínat se a střídat práci a odpočinek. Než jsem si to uvědomila a začala se podle toho řídit, trvalo to,“ přiznává Libuše.

Šafránková na sklonku roku 2014 kvůli rakovině plic podstoupila operaci, při níž herečce odebrali pětinu dýchacího orgánu.

Fotogalerie
32 fotografií