BK MLADÁ BOLESLAV

Poslední domácí utkání roku 2020. Bruslaři hostí brněnskou Kometu

27. 12. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Není tomu tak dávno, co byly samostatné nájezdy pro mladoboleslavské hokejisty prokleté. V této sezoně se ale karta obrátila. Bruslaři ovládli všechna tři utkání, která musela rozhodnout právě tato dovednostní soutěž. Klaplo to i v Plzni, kde svěřenci trenérů Rulíka a Patery dvakrát bleskově zareagovali na gól soupeře, v prodloužení neproměnili hned několik dobrých šancí, ale nakonec triumfovali zásluhou šikovných rukou Oscara Flynna a Davida Bernada. Další kolo je na programu v pondělí 28. prosince. Středočeši hostí brněnskou Kometu, která ve ŠKOENERGO Aréně naposledy zvítězila v říjnu roku 2017. Přímý přenos můžete opět sledovat na Hokejka TV, úvodní buly padne v 15:00.

Kometu opět táhne osvědčené útočné duo

Bruslaři se v tomto ročníku potkali s Brnem už dvakrát. Zatímco na domácím ledě zvítězili 2:1, z DRFG Areny odjížděli po porážce 2:3 bez bodu. Kometě tehdy chyběli v sestavě hlavní ofenzivní tahouni. Peter Mueller se zdržel ve Spojených státech amerických, kam se uchýlil během přerušení soutěže, návrat Petra Holíka přibrzdila nákaza koronavirem. Oba ale velice rychle začali potvrzovat své kvality. Americký útočník posbíral v sedmnácti zápasech jednadvacet bodů, parádní představení předvedl především v sobotu proti Českým Budějovicím. Svěřenci Libora Zábranského rozprášili Jihočechy 10:4, Mueller si připsal tři branky a tři asistence. Vidět byl i Holík, který zaznamenal tři body za gól a dvě přihrávky.

„Úvod utkání nám úplně nevyšel, vstoupili jsme do něj poměrně vlažně. Soupeř měl šance a možnosti v přesilovkách, hra byla celkově taková rozháraná. Od druhé třetiny jsme začali dominovat, Budějovice se nám podařilo přehrávat a využít své šance. Za vysokou výhru a tři body jsme samozřejmě rádi," zhodnotil debakl asistent Jiří Zachrla, který u A-týmu na konci listopadu nahradil Radka Bělohlava. Brňané sice odstartovali prosinec pěti porážkami z šesti zápasů, ale aktuálně se začínají zvedat. Z posledních čtyř utkání vydolovali devět bodů, díky nimž se v tabulce vyhoupli na devátou pozici.

Ve zbytku sezony si Kometa musí poradit bez dvou defenzivních pomocníků z NHL. Jakub Zbořil se vydal zabojovat o místo v sestavě Bostonu, Libor Hájek se pokusí zaujmout realizační tým New York Rangers. Trenér a majitel Zábranský se naopak bude moct i nadále opřít o služby Filipa Krále, jenž místo návratu za oceán zůstane v Kometě až do konce ročníku. „Na farmě Toronta by mi nezaručili, že bych hrál všechny zápasy. Tady je možnost hrát a trenéři mi věří. Jsem za to jen rád,“ nechal se slyšet jednadvacetiletý obránce, který je pro Brno velice platným hráčem. Vždyť ve dvaceti zápasech nastřádal čtyři branky a sedm asistencí, po reprezentační přestávce bodoval hned šestkrát a navíc rozhodl samostatné nájezdy v Litvínově.

Odchod Králových kolegů ze zámoří uvolnil místo v obraně Komety, k dispozici navíc není ani reprezentant českého hokeje na mistrovství světa juniorů Stanislav Svozil. Vedení klubu proto ukázalo na Michala Barinku. Kromě poctivé defenzivní práce se od šestatřicetiletého zadáka čeká také předávání zkušeností mladším spoluhráčům. Doplnění se dočkala i brněnská ofenziva, z Kunlunu, čínského účastníka KHL, dorazil Dávid Bondra. „Počítáme s ním na oslabení. Čísla ubráněných přesilovek, co teď máme, nejsou podle našich představit. Zároveň potřebujeme trochu přitvrdit, Dávid by měl zvednout i tuto činnosti," prohlásil na adresu syna legendárního slovenského hokejisty Petera Bondry trenér Zábranský.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hrbas, Ševc (C), Šidlík, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Allen – Strnad, Bičevskis, Stránský – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Claireaux, Alderson – Flynn, Najman, Kousal

PSG Berani Zlín: Klimeš – Pyrochta (A), Král, Němec (A), Barinka, Freibergs, Gulaši, Bartejs – Mueller, Holík, Plášek ml. – Schneider, Klepiš, Zaťovič (C) – Bondra, Kusko, Valský – Šoustal, Dvořák, Horký

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 28. 12. 2020 15:00

BK Mladá Boleslav 6. kolo HC Kometa Brno
3. místo, 47 bodů umístění 9. místo, 29 bodů
88:61 skóre 66:73
11:4 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 10:4 (České Budějovice)
2:4 (Plzeň, Vítkovice) nejvyšší prohra 1:6 (Sparta)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 0
12,50 % využití přesilových her 19,54 %
13 góly v přesilových hrách
17
82,86 % ubráněná oslabení 75,29 %
1 góly v oslabeních 3
David Šťastný, 25 bodů
nejproduktivnější hráč Peter Mueller, 21 bodů
David Šťastný, 14 branek nejlepší střelec Peter Schneider, 16 branek
David Šťastný,
Martin Ševc, 11 asistencí
nejlepší nahrávač Petr Holík, 16 asistencí
David Šťastný, +17
nejlepší hráč v +/- Michal Gulaši, +5
David Cienciala, -5
nejhorší hráč v +/- Martin Zaťovič, -8
Martin Ševc, 76 minut
nejtrestanější hráč Martin Zaťovič, 18 minut
Martin Pláněk, 45 bodů
Radegast index Michal Gulaši, 86 bodů
Jan Růžička 90,67 %
Gašper Krošelj 89,43 %
úspěšnost brankářů Lukáš Klimeš 91,37 %
Karel Vejmelka 90,33 %
Jan Růžička 2,34
Gašper Krošelj 2,67
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Klimeš 3,04
Karel Vejmelka 3,07