To nejzajímavější z roku 2020 podle redakce mobilenet.cz

1. část
To nejzajímavější z roku 2020 podle redakce mobilenet.cz
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

Rok 2020 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Toto je první článek z dvoudílné série o tom, co kterého člena redakce v uplynulém roce zaujalo nejvíce. Dnes se podíváme na výběr Martina Fajmona, Michala Pavlíčka a Ioannise Papadopoulose.

To nejzajímavější podle Martina Fajmona

Samsung Galaxy Z Fold2

O telefony se aktivně zajímám už od roku 2006 a jen výjimečně mě nějaký produkt zaujme natolik, abych na něj nezapomněl. Vůbec prvním takovým telefonem byla Nokia 7650, kterou stále považuji za vůbec to nejzajímavější v mobilní historii, jakkoli to může znít pateticky. Věřím, že dalším takovým telefonem bude i Samsung Galaxy Z Fold2, protože stejně jako Nokia mě zaujal jak designem, tak originalitou.

Galaxy Z Fold2 je luxusní kus techniky, pro většinu vzhledem ke své ceně velmi špatně dosažitelný, přesto věřím, že určuje styl, jakým se ohebné telefony budou ubírat i v roce 2021. Mobil mě zaujal precizně zpracovanou konstrukcí, špičkovými displeji a pochopitelně i originalitou a výbavou. I když jej stále nepovažuji za produkt, který by chtěli všichni používat denně (právě kvůli ohebnému displeji, který zkrátka stále není tak odolný), jde o produkt bez kompromisů. A vůbec nevadí, že mi připomíná staré „komunikátory“ od Nokie, možná právě proto je pro mě tak zajímavý.

Nebudu zapírat, že cena by se mi líbila nižší, ovšem když se podíváme na to, jak byl Samsung schopen srazit ji za posledních několik měsíců u véčka Z Flip, věřím, že i Z Fold2 bude časem dostupnější. A alespoň krátké seznámení by si, dle mého, neměl odpustit žádný fanoušek mobilních telefonů.

macOS Big Sur

Nebudu vám lhát, když jsem poprvé viděl, jak bude nový macOS, nebyl jsem zrovna nadšený. Ikonky mi přišly zbytečně infantilní, celkově to bylo takové moc barevné. Ale víte co? Po instalaci beta verze, kterou jsem pro vás testoval, jsem se rozhodl zůstat u bety a seznamovat se s prostředím ještě před vypuštěním ostré verze. A světe div se, dnes bych se již zpátky nevrátil. Ne snad proto, že u nového MacBooku chci aktuální software, ale zkrátka proto, že jsem se s prostředím sžil. Nejvíce oceňuji inovované Řídící centrum, stejně jako vylepšený prohlížeč Safari, který častěji kombinuji s klasickým Chrome. To proto, že už konečně funguje dle mých představ.

Sice pozdě, ale výrazných změn doznala i aplikace Zprávy, která nově mnohem lépe koresponduje s designem, který známe z iOS. Bylo na čase.

Nuki, odemkni!

Jak určitě víte, redaktoři mobilenet.cz pracují i na projektu fZone.cz, kde testujeme chytré produkty do domácnosti. A ty mají často mnohé společné s mobilními telefony, minimálně většinu je skrze ně můžete ovládat. Jedním z nejzajímavějších produktů, které jsem mohl delší dobu testovat, byl chytrý zámek Nuki Smart Lock 2.0. Proč?

Nuki Smart Lock 2.0

Odpověď je snadná, protože to prostě funguje. Po instalaci a hlavně po prvotním nastavením, které vám nějakou tu hodinku zabere, můžete zapomenout na klíče, a to i pokud nebydlíte v domě, ale třeba v bytovém komplexu. Díky Nuki Openeru si můžete odemknout třeba jen zazvoněním na vlastní zvonek, přitom stále velmi bezpečně, protože údaje jsou šifrovány přímo skrze aplikaci Nuki ve vašem mobilním telefonu.

Část roku 2020 pro měla byla rokem bez klíčů, tedy bez starostí. A pokud mohu doporučit, pokud patříte mezi hračičky jako já a neustále někam zakládáte klíče, popřemýšlejte o jeho nákupu.

To nejzajímavější podle Michala Pavlíčka

Raketově rostoucí Realme

V roce 2020 jsme mohli i na malém českém trhu sledovat, jak rychle se může zformovat nový výrobce (nejen) mobilních telefonů. Pokud alespoň občas sledujete dění v mobilním světě, jistě jste zaznamenali nástup Realme. Počátky značky se přitom datují teprve do roku 2018 a příchod na český trh proběhl až na samotném sklonku roku 2019.

Pouhý rok však stačil k tomu, aby se Realme prosadilo i ve velmi tvrdé konkurenci a v rámci českého trhu se dostalo mezi pět nejprodávanějších výrobců. Co je onou cestou k úspěchu Realme? Velmi dobrý poměr cena versus výkon. Telefony Realme zpravidla nabízí mnohem lepší výbavu než mnohá konkurence. Patrně nejvíce se pak v posledních týdnech hovoří o povedených modelech řady Realme 7.

Realme 7 a Realme 7 Pro
Realme 7 a Realme 7 Pro, jedny z nejlepších telefonů ve střední třídě roku 2020

Mohli bychom namítnout, že nejde o nic šokujícího a čas od času se nějaký, většinou čínský, výrobce výrazněji a především celosvětově prosadí. Každý si zřejmě vzpomene na nástup Xiaomi před zhruba 8 lety. Počátky sice byly působivé, ale nesmíme zapomenout, že se Xiaomi potýkalo s mnoha problémy. Jmenujme například nedokonalou lokalizaci či obtíže s podporou všech u nás využívaných pásem mobilních sítí. Nejen to způsobovalo zmatky. Nic takového Realme netrápí, má tak cestu k uživatelům mnohem snadnější. Opomenout nelze ani to, že Realme hraje do ruky nasazení do nabídky operátorů.

Konec výřezů a průstřelů?

Posledních několik let je poznávacím znamením nových telefonů výřez či průstřel v displeji. Jde o nezbytnou daň za to, že displeje narostly do maximálních možných rozměrů a někam výrobce musí umístit čelní fotoaparát(y). Argument, že někdo nepořizuje selfies, neobstojí. Přední fotoaparát je zde připraven například i pro potřeby videohovorů, které v roce 2020 nabyly z důvodů pandemie na důležitosti.

ZTE AXON 20 5G
ZTE AXON 20 5G, první telefon na světě s čelním fotoaparátem za displejem

Ačkoliv si na malý průstřel lze velmi snadno zvyknout a osobně s ním například nemám problém, přeci jen displej „bez vad“ by byl lepší. Možnou budoucnost letos jako vůbec první nastínilo ZTE. V jeho modelu AXON 20 5G je totiž čelní fotoaparát schován za displejem a viditelně se objeví jen v případech, kdy je skutečně potřeba. V době nečinnosti je v jeho místě běžný displej.

Zdánlivě jde o zcela ideální řešení, které je však technologicky náročné. Zachovat kvalitu displeje a propustnost světla pro fotoaparát není jednoduché a kvalita kamerky na zmíněném ZTE zřejmě nebude zvládat konkurovat konvenčním čelním fotoaparátům. Je však pravděpodobné, že časem jednotliví výrobci technologii vychytají a my na výřezy či průstřely jednou provždy zapomeneme.

Nabití telefonu během několika minut

Již od počátku dotykových telefonů se řeší jejich výdrž. Velké displeje a mnohdy výkonné procesory si jednoduše řeknou o svůj příděl energie. Narůstajícím nárokům se však zdaleka nedokázal přizpůsobit vývoj akumulátorů a výsledkem je, že jsme rádi i za to, že nám telefon vydrží od svítání do soumraku (v zimě). Náročnější uživatelé jsou tak již zvyklí nabíjet vždy, kdy je to jen možné.

Xiaomi Mi 10 Pro
Xiaomi Mi 10 Pro se 65W nabíječkou

Přes různé náznaky je jasné, že zlepšení jen tak nedorazí a telefon s více než dvoudenní výdrží budou vzácností. Výrobci se oproti tomu zaměřili na zdokonalování nabíjení, respektive navyšování nabíjecího výkonu. V tomto ohledu byly v roce 2020 pokořeny rekordy takřka v každém čtvrtletí. Pokud jsme ještě před rokem či dvěma mohli obdivovat první náznaky o 40W nabíjení, letos se Xiaomi veřejně vytasilo se 120W drátovým nabíjením a Oppo láká na brzké uvedení nabíječky o výkonu 125 W. Totožný výkon plánuje taktéž Realme.

Telefony s baterií o kapacitě zhruba 4 000 mAh dobijete tímto výkonem za přibližně 20 minut, což je působivé a navíc velmi návykové. Většinou totiž stačí telefon na nabíječku umístit na pár minut a získáte potřebnou výdrž na celý pracovní den. Vysoký výkon bateriím nicméně nesvědčí, výrobci tak přicházejí s různými řešeními. Telefony jsou například vybaveny bloky dvou či tří menších baterií, které se nabíjí separátně. Do každé baterie jde tedy nižší proud, baterie není tak namáhána a výsledkem je kýžené rychlé dobití, o které stojí uživatel.

Realme 7 Pro
65W nabíjení podporuje i cenově dostupné Realme 7 Pro

Možná byste mohli namítnout, že tyto technologické vymoženosti jsou vyhrazeny pouze pro telefony z nejvyšších pater. Překvapivě tomu tak není, čímž se obloučkem vracím na začátek svého souhrnu, tedy ke značce Realme. Jeho model 7 Pro podporuje 65W nabíjení a kompletní nabití zabere jen 35 minut, přitom telefon pořídíte na českém trhu za 7,5 tisícekorun.

To nejzajímavější podle Ioannise Papadopoulose

Sexy véčko od Samsungu

V únoru letošního roku, když jsme si ještě nedokázali představit celkový dopad pandemie COVID-19, si odbyl premiéru Samsung Galaxy Z Flip. Jednalo se o první ohebné véčko, které nabízelo vše, co si mohl běžný uživatel přát – extrémně kompaktní rozměry ve složeném stavu, ohebný UTG panel (se zaručenou dávkou „wow efektu“), dostatek výkonu i slušné fotoaparáty.

Na rozdíl od první generace Motoroly Razr, která je možná ještě o něco stylovější, v tomto případě nedošlo k žádným ústupkům, za což Samsung zaslouženě sklidil velkou pochvalu. Samsung Galaxy Z Flip se dá navíc v současnosti pořídit již za 20 tisíc korun, což z něj dělá jedno z nejzajímavějších zařízení na trhu a přiznám se, že už nyní se moc těším na další generaci Galaxy Z Flip.

Procesory Apple M1

Apple si pro nás v letošním roce přichystal mnoho nového. Ať už šlo o kompaktní iPhone SE (2020), který nadchnul nejednoho staromilce, iPhony 12 nebo na sklonku roku představená sluchátka AirPods Max. Všechny tyto nové produkty jsou vítaným zpestřením stále se zvětšujícího portfolia produktů s logem nakousnutého jablka, avšak pravděpodobně žádný z nich nebude mít tak zásadní vliv jako nový procesor Apple M1 postavený na architektuře ARM.

Právě s ním totiž získal Apple jedno velké eso v rukávu. Benchmarky ukazují, že i základní Apple MacBook Air má mnohonásobně více výkonu než verze s Intelem, navíc bez potřeby aktivního chlazení. Pokud jste nad pořízením MacBooku už nějakou tu chvíli uvažovali, nyní podle mě přišla ta pravá chvíle k nákupu. Který další výrobce se může pochlubit tím, že nabízí počítač osazený vlastním čipsetem?

Nová generace herních konzolí

S příchodem koronaviru a s ním spojených restrikcí trávím paradoxně více času venku než v době „předcovidové“, což však neznamená, že bych si občas rád nezahrál. Letošní rok byl zásadní pro všechny konzolové hráče, neboť byla představen nová generace Xboxu i PlayStationu. Obě konzole (které jsou v podstatě čtyři, neboť má každá z nich verzi digitální a s mechanikou) mají něco do sebe. U Xboxu je to kromě výkonného hardwaru (u Xbox Series X) zejména oblíbený Xbox Game Pass, u PlayStationu zase nejrůznější exkluzivity, na které se (alespoň podle mého osobního názoru) Xbox stále nechytá.

PlayStation 5

Každopádně jsem si mohl vyzkoušet, jak Xbox Series X, tak PlayStation 5. Zatímco Xbox mě zaujal výkonem a tichostí, PlayStation 5 hlavně ovladačem DualSense. I proto byste si rozhodně měli přečíst mé dojmy z používání a podívat se na dlouhé, ale věřím, že zajímavé, video o PlayStationu 5.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Chytré zámky jsou skvělá věc! Ušetří i dost peněz, protože zatímco vám dřív lupič poškodil zámek nebo dokonce celé dveře, teď jen přijde s hackovací aplikací v mobilu a za pár sekund je uvnitř - bez poškození!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze