Hlavní obsah

Číňanka dostala za reportáže z Wu-chanu čtyřletý trest

Lidé v USA volají po propuštění vězněné aktivistky Čang Čan.

Reklama

Ke čtyřem letům vězení byla dnes v Číně odsouzena bývalá právnička Čang Čan, která ve městě Wu-chan točila nezávislé reportáže po tamním propuknutí nákazy koronavirem. Podle soudu „vyvolávala nepokoje“, uvedla agentura AFP.

Článek

Ve Wu-chanu se nemoc covid-19 poprvé objevila koncem loňského roku a postupně se odtud rozšířila do celého světa. Peking čelí kritikám, že nákazu zprvu tajil. Sedmatřicetiletá aktivistka a občanská novinářka Čang Čan se do Wu-chanu vydala v únoru. V květnu byla zatčena a dnes byla v Šanghaji odsouzena. Její obhájci uvedli, že Čang drží již několik měsíců hladovku a je ve špatném zdravotním stavu.

Podle obžaloby Čang „rozesílala falešné informace prostřednictvím textů, videí a dalšími způsoby“. Používala k tomu například Twitter, platformu WeChat nebo službu YouTube. „Rovněž přijala nabídky na rozhovory od zahraničních médií Radio Free Asia a Epoch Times a záludně spekulovala o epidemii nemoci covid-19 ve Wu-chanu,“ píše se v obžalobě.

Podle nevládní organizace Chinese Human Rights Defenders (CHRD) Čang ve svých článcích psala mimo jiné o „zadržování dalších nezávislých reportérů a o pronásledování rodin obětí, které chtěly, aby byly pohnány ke spravedlnosti zodpovědné osoby“.

V prosinci ji navštívil její právník. Čang Čan podle něj ležela s připoutanýma rukama. Ve středečním příspěvku na svém blogu advokát jménem Čang Kche-kche popsal, že „měla v paži násilně vpravenou hadičku pro výživu a svázané ruce, aby si ji nemohla vytáhnout“.

„Měla na sobě tlusté pyžamo s ovázaným pasem, levou ruku připnutou vpředu a pravou ruku vzadu,“ napsal. „Řekla mi, že nedávno měla zavedenou trubici do žaludku, a protože ji chtěla vytáhnout, přivázali ji. Je neustále trýzněna 24 hodin denně a potřebuje pomoc, bez ní si nedojde ani na toaletu. Kromě bolesti hlavy, závratí a bolesti žaludku se objevila také bolest v ústech a krku. Klidně to může být zánět kvůli zavedení žaludeční sondy,“ napsal na blog Čang Kche-kche. Nejen on, ale i rodina novinářky několikrát naléhala, aby Čang hladovku přerušila. Ta odmítla.

Kromě Čang byla letos zadržena řada novinářů, kteří se vypravili do Wu-chanu informovat o okolnostech propuknutí nového typu nákazy. Již v lednu byl zadržen bývalý právník a posléze novinář Čchen Čchiou-š'. Li Ce-chua, který odjel za reportážemi do Wu-chanu po Čchenově zmizení, byl počátkem února rovněž pohřešován, v dubnu ho ale úřady propustily. Obyvatel Wu-chanu Fang Pin zmizel v únoru a od té doby o něm nejsou informace.

Ve Wu-chanu se koronavirem od začátku epidemie nakazilo více než 50 000 lidí a téměř 4000 pacientů s covidem-19 zemřelo. Kvůli rychle se šířící nákaze čínské úřady Wu-chan na konci ledna uzavřely a obyvatelé nesměli dlouhé týdny opouštět své domovy. Znovu se město začalo otevírat 8. dubna, provoz obnovila veřejná doprava, žáci se vrátili do škol a lidé do práce.

Reklama

Související témata:

Doporučované