Utajený příběh Josefa Zímy, prince z vánoční pohádky Princezna se zlatou hvězdou na čele. Děsivá autonehoda, jeden mrtvý, jizva na zpěvákově tváři. Sebevražda skokem z okna na koleje…

Zpěvák Josef Zíma, dnes král české dechovky, usnul krátce po natáčení kultovní pohádky Princezna se zlatou hvězdou za volantem a narazil autem do stromu. Zemřel spolujezdec – režisér, který seděl na „sedadle smrti“. Tři vážně zranění včetně řidiče. Zpěvákova novomanželka herečka Eva Klepáčová pak trpěla celý život depresemi, které vyvrcholily skokem z okna.




Zpěvák Josef Zíma (*1932) řídil auto, v němž seděl vedle něj režisér Jiří Jungwirth a vzadu zpěvačka Judita Čeřovská a její kamarádka Alena Pánková. Jeli se Strakonic, kde Zíma jako bývalý člen Armádního uměleckého souboru zpíval vojákům.  Zpěvák za volantem usnul a auto narazilo do stromu. Bylo říjen roku 1959.



Režisér Jiří Jungwirth (†38) (režíroval tehdy populární pořad Hledáme písničku pro všední den) krátce po nehodě zemřel v nemocnici po neúspěšné operaci. Ostatní to odnesli těžkými zraněními, včetně Zímy, který má od té doby jizvu na tváři. Zpěvačka Čeřovská měla po nehodě rozdrcenou pánev, utrženou ledvinu a hrozila jí amputace nohy.


Pohádka Princezna se zlatou hězdou (1959). Vlevo princezna Lada Marie Kyselková.

„Dostal jsem vojenského prokurátora, tříletý podmíněný trest, zákaz řízení a povinnost uhradit škody a léčebné výdaje. Tři roky mi sráželi dvě třetiny z platu,“ vzpomíná se Josef Zíma, král české dechovky.


loading…

Zímovi bylo v době nehody 27 let, měl krátce po svatbě s herečkou Evou Klepáčovou (ženil se během natáčení pohádky Princezna se zlatou hvězdou).


Josef Zíma ve slavném pořadu Sejdeme se na Vlachovce, který měl miliony fanoušků…

V té době už byl Josef Zíma velmi slavný (pět let v televizi). Jedna z nejznámějších filmových pohádek Princezna se zlatou hvězdou, kde hrál prince, měla premiéru dříve tentýž rok. Zpěvákova svatba i následná nehoda by dnes plnily titulní dlouhé měsíce stránky bulvárních médií.



Zpěvačka Judita Čeřovská, která seděla při Zímově nehodě vzadu (bylo jí 30 let), patřila v 50. letech k největším objevům československé hudební scény. Zpěvačka měla po nehodě rozdrcenou pánev, utrženou ledvinu a hrozila jí amputace nohy.


Zpěvačka Judita Čeřovská

Právě ztráta ledviny byla později příčinou jejího úmrtí v roce 2001. Kvůli rakovině Juditě operovali levou ledvinu. Kdyby měla ještě druhou, nejspíš by to přežila. „Zímovi ale nic nevyčítám,“ řekl tehdy v České televizi zpěvaččin partner, jazzový hudebník Ivan Smetáček.


V době nehody byla zpěvačka vdaná za právníka Vladimíra Čeřovského, syna slavného předválečného advokáta, jemuž patřila známá právní kancelář. Juditu si vzal těhotnou s jiným mužem (čekala dceru Brigittu s hokejistou, obráncem, mistrem světa z let 1947 a 1949, jeho jméno nebylo nikdy zveřejněno).


loading…

Právník Čeřovský se po nehodě rozhodl, že zpěváka Zímu, který mu málem zabil manželku, zničí. Nakonec se mu to nepodařilo, tříletá podmínka za smrt spolujezdce je poměrně milosrdný trest.

Osud však zpěváka Zímu, který měl celý život velké výčitky svědomí, přece jen dostihl. Jeho manželka, moderátorka Eva Klepáčová (dabovala Nastěnku ve filmu Mrazík) situaci neunesla…


Eva Klepáčová, manželka Josefa Zímy. Zemřela v roce 2012

Pokusila se o sebevraždu skokem z okna jejich vinohradského bytu a navíc s jejich několikaměsíční dcerou Zuzanou v náručí. Dceru se však podařilo její matce na poslední chvíli vytrhnout.

Klepáčová přesto skočila a život jí zachránilo jen to, že pod okny vedly tramvajové koleje, které ztlumily její pád. Utrpěla však vážná zranění, především nohou, na které dopadla.


Lékaři jí dali poměrně rychle dohromady, tři roky poté už hrála ve filmu. Celý život trpěla psychickými problémy. Když byl pak o mnoho let později v nemocnici Zíma, navštěvovala ho i přes velké bolesti, které ji dělal každý krok. Zemřela v roce 2012.

Zpěvák Josef Zíma trpěl výčitkami svědomí celý život a o smrti režiséra Jungwirtha, který s ním seděl v autě, měl svoji verzi.

Pár let po nehodě prý hostoval Josef Zíma v Brně a v divadelní restauraci, kam šel na večeři, se k němu přihlásil vojenský prokurátor, co ho soudil.

„Přisedl si a povídá – mám něco, co vám možná uleví. Řekl mi, že režisér Jungwirth nezemřel přímo následkem té nehody. Když ho operovali, v jeho těle zůstal kus látky, snad obvaz, což byla skutečná příčina jeho úmrtí. Zjistila to pitva. Já prokurátorovi poděkoval, ale líp mi nebylo. Byl jsem vinen,“ říká Josef Zíma.


V této době cenzury sociálních sítí je nutno zůstat v přímém kontaktu


close
Arfa.cz: Aby ti už neunikl žádný příběh
0 0 vote
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímají nás tvoje myšlenky. Můžeš připojit komentář.x
()
x