Dvojice krutých vrahů Ian Brady a Myra Hindley.

Dvojice krutých vrahů Ian Brady a Myra Hindley. Zdroj: Profimedia.cz

Pohřeb první oběti Pauliny Readové po letech, kdy se konečně našlo její tělo.
Policie těla obětí hledala pomocí psů dlouho. Jedno se dodnes nenašlo.
Nešťastný otec Pauliny Readové.
Dvojice krutých vrahů Ian Brady a Myra Hindley.
Pohřeb první oběti Pauliny Readové po letech, kdy se konečně našlo její tělo.
10
Fotogalerie

Vrahové z močálů: Sadistický pár vraždami dětí děsil Británii

Každá země má nějaké místo, kam je lepší nechodit, protože ho naplňuje špatná minulost nebo nějaká tragédie. Ve Velké Británii byste toto místo mohli najít v severozápadní Anglii. Nachází se tam močál Saddleworth Moor, který leží nedaleko Manchesteru, kam v 60. letech pohřbívali své dětské oběti jedni z nejhorších vrahů historie.

Dva roky vraždili nevinné oběti, zejména děti a dospívající. Dvojice vrahů Ian Brady a Myra Hindleyová za tu dobu připravili o život pět obětí - Pauline Readovou, Johna Kilbrida, Keithe Bennetta, Lesley Ann Downeyovou a Edwarda Evanse. Bylo jim mezi deseti a sedmnácti lety. Těla se našla v močále Saddleworth Moor. Ostatky Pauline Readové se našly až v roce 1987 a ostatky Keithe Benneta se nenašly dodnes. 

Ian Brady byl odjakživa problémový. Nebyl schopen se zařadit do společnosti, obdivoval nacismus a za krádeže byl i ve vězení, ze kterého se vrátil ještě v horším psychickém stavu. Když se seznámil s Myrou Hindleyovou, objevil v ní spřízněnou duši, která byla pro jeho blaho schopná udělat cokoliv. Mohl ji naprosto ovládat a manipulovat, aniž by se nějakým způsobem bránila. Ani její rodina jí ve styku s Bradym nemohla zabránit. Kvůli svému milovanému si nabarvila vlasy na blond, aby vypadala jako árijská dívka a dokonce byla ochotna podniknout loupež. Tím si ji ale Brady jen testoval. Měl pro ni totiž zajímavější úkol. Spáchat společně dokonalou vraždu.

Tak vznikl odporný plán: unést vhodnou oběť, zabít ji a tělo schovat v močále. První mrtvou se stala Pauline Readová, kamarádka Myriiny sestry. Myra ji naložila do auta s tím, že ji sveze, zavezla ji do močálu pod falešnou záminkou, že budou hledat drahou rukavici, později se objevil Brady, a ten pak Readovou sexuálně napadl a poté podřízl. V podobném duchu se nesly i další dvě vraždy, kdy si dvojice vždy vyhlídla náhodně vhodnou oběť. Brady sexuálně napadal i chlapce. Pak vykopal hrob a tělo do něj uložil. 

Desetiletou Lesley Ann Downeyovou a sedmnáctiletého Edwarda Evanse dvojice zavraždila u sebe doma. Malou Lesley nutili nahou pózovat kvůli focení, pak ji svázali, znásilnili a uškrtili. Její tělo odvezli opět do močálu. Evansovi Brady rozsekal hlavu sekerou a ještě ho pro jistotu uškrtil. Tato vražda se však dvojici stala osudnou. Viděl ji totiž Myriin švagr Smith, který byl sice také trestanec a násilník a páru pomohl odklidit tělo, nakonec se ale svěřil své ženě a vše nahlásil policii.

Tak začalo vyšetřování, při kterém měl Smith hlavní slovo. Dokonce se zapojila i jedenáctiletá Patricia Hodgesová, která se s párem znala a dovedla policii na místo, kde se nacházely hroby obětí. Párkát zde totiž s párem vrahů byla. Policie nacházela stále nové důkazy a také kufr s pornografickými fotkami svázané Lesley Ann Downeyové s nahrávkami jejího nářku.

Brady byl odsouzen za vraždy Evanse, Kilbrida a Downeyové ke třem doživotním trestům. Hindleyová dostala dvě doživotí za vraždy Evanse a Downeyové, a navíc sedm let za krytí vraždy Kilbrida. Tělo Pauliny Readové bylo nalezeno až v roce 1987 poté, co se Hindleyová doznala ke všem vraždám a dala policii informace. Neustále se také odvolávala proti svým doživotním trestům s tím, že je napravena. Ven z vězení se však nikdy nedostala. Zemřela v roce 2002 ve svých 60 letech. Ian Brady byl v roce 1985 převezen z normálního vězení do vězeňské nemocnice Ashworth, protože byl prohlášen duševně nemocného a nebezpečného pro společnost. Ven z vězení nechtěl a žádal o povolení sebevraždy. To se mu však nepovedlo. Zemřel v roce 2017 ve věku 79 let.