Ochotníci z vintířovského spolku Vřídlo chystají nový kus, laťku si nasadili vysoko

28. prosinec 2020 08:50

Na pódiu Západočeského divadla v Chebu už zkouší první premiéru pro příští rok. Bude jí Hra, která se zvrtla, autorů Henryho Lewise, Henryho Shieldse a Jonathana Sawyera.

Detektivku se rozhodli secvičit ochotníci z malé sokolovské obce. To ovšem neprozrazujeme obsazení, ale děj hry. V rolích členů současného fiktivního ansámblu se představí herci chebského divadla a karlovarské činohry. Jejich cílem je sehrát anglický detektivní thriller ve stylu Agathy Christie, známý jako Vražda na panství Haversham.

Uvedení hry ale komplikuje neuvěřitelná série karambolů a nepředvídatelných situací, jejichž zvládnutí je na hranici možností souboru. Hra, která měla před osmi lety premiéru v Londýně, slaví od té doby jeden úspěch za druhým na pódiích v mnoha zemích světa. Také díky mnoha promyšleným gagům.     

Divadlo na divadle

„Většinou, když se hra hraje mimo Anglii, tak si to lokalizují do svého prostředí. Takže my jsme vymysleli divadelní spolek Vřídlo z Vintířova,“ prozrazuje režisér a umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu a karlovarské činohry Zdeněk Bartoš.

Protože jde o takzvané divadlo na divadle, uvidí příchozí profesionální herce v rolích ochotníků. „Na prvních čtených zkouškách herci žertovali, že to pro ně nebude takový problém, hrát jako ochotníci, že to jde v podstatě samo. Ale ochotníci můžou být výborní herci. Nejde o to, že jsou jako prkenní. Naopak, oni se tady v té hře strašně snaží. Jenže se občas nedívají kolem sebe, takže se jim leccos nepovede,“ poznamenává režisér a umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu a karlovarské činohry. Představení vzniká díky spolupráci obou souborů.  

Herci mají k dispozici odborníka na pohybovou spolupráci

I kvůli tomu, že musí nastudovat celou sérii gagů náročných na provedení. „Gag je velká věda. Ono se to nezdá. I takové to uklouznutí po banánové slupce se musí nacvičit, aby to vypadalo, že k tomu došlo nedopatřením,“ vybírá namátkou příklad Bartoš.

Jaké konkrétní humorné situace čekají na diváky v Chebu a Karlových Varech, prozradit nechtěl. Jisté je, že některé budou souviset i s kulisami. "My jsme stejně jako kladenské divadlo a Divadlo Bez zábradlí Karla Heřmánka koupili repliku londýnské scény. Proč objevovat Ameriku, když ony ty gagy, které tam vymysleli, jsou důmyslně zakomponovány do stavby té dekorace," prozradil režisér.

Sázka na jistotu

Navzdory názvu, se Hra, která se zvrtla, zdá být podle všeho sázkou na jistotu. Nadchla diváky v londýnském West Endu, získala prestižní ocenění na Broadwayi, v Paříži, v Praze s ní slaví úspěch Divadlo bez zábradlí. „Kladenské divadlo s ní vyhrálo Festival smíchu v Pardubicích,“ doplňuje Bartoš.

Co stojí za jejím úspěchem? „Je to prostě čistá komika, je to vtipně vymyšleno. Má to něco z Monthy Pythonů, něco z Bustera Keatona a má to něco trochu i z Divadla Járy Cimrmana,“ nechává nahlédnout na důležité stavebních kameny komedie Bartoš.

Divákům se představí osm herců. „Jsou tam dvě dámy: Magdaléna Hniličková a Tereza Švecová. K pánskému osazenstvu patří Viktor Braunreiter, Daniel Mišák, Petr Németh, Jindřich Skopec, Pavel Richta a Jiří Švec,“ uzavírá režisér. Hru, která se zvrtla, chce uvést Západočeského divadlo v Chebu začátkem příštího roku, hned jakmile to umožní situace spojená s nemocí covid-19. Zatím je premiéra plánovaná na konec ledna.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio