Hlavní obsah

Zbývalo jí několik měsíců, imunoterapie ji vrátila zpět do života

Novinky, Dana Sokolová

Před rokem a osmi měsíci lékaři Lucii Vítkové diagnostikovali rakovinu plic s metastázami. Přestože jí již tehdy bylo přes osmdesát let, lékaři jí okamžitě udělali několik testů a následně nasadili imunoonkologickou léčbu, která zafungovala. Velkou úlevu pocítila již při prvním podání léku.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři dnes dokážou pomoci i lidem s pozdním stádiem rakoviny plic. Ilustrační foto

Článek

„Kdybych tenkrát nedostala včas tuto moderní léčbu, zbývalo by mi jen několik měsíců života,” svěřila se Lucie Vítková, která přes všechno, čím si musela projít, hýří energií a optimismem.

Na léčbu sama dojížděla vlastním autem z Kroměříže do Olomouce. Chtěla, aby léčbu podstupovala tam, kde jí před 22 lety úspěšně vyléčili rakovinu prsu.

„Protože mi tehdy bylo více jak 83 let, říkali mi, že kvůli věku léčba už nemusí tak dobře zabrat. Já ale cítila úlevu téměř okamžitě po první kapačce. Chodím na ně každé tři týdny a cítím se zcela zdravě, nemám ani žádné vedlejší účinky,“ popisuje pacientka, která je vdovou a žije ve třetím patře bez výtahu.

Než uslyšela diagnózu, myslela si, že ji trápí chřipka. Když ale nemohla vyjít do patra a musela odpočívat po několika krocích při cestě z pokoje do pokoje, raději zašla k lékaři.

„Vyšetření CT plic u pacientky odhalilo mnohočetná nádorová ložiska v levé plíci, zvětšené uzliny v mezihrudí a přítomnost výpotku v pohrudniční dutině. Po sérii vyšetření jsme stanovili diagnózu dlaždicobuněčný plicní karcinom, a protože vyšetření tzv. prediktivních markerů ukázalo, že nádor by mohl dobře reagovat na imunoterapeutický lék, nasadili jsme jej.

Stát otestuje silné kuřáky kvůli rakovině plic

Domácí

Již první kontrolní vyšetření ukázala dobrý efekt. Pacientka absolvovala už jen jednu punkci menšího množství výpotku, zlepšila se jí chuť k jídlu, ustoupila dušnost a kašel po námaze. Efekt léčby potvrdil kontrolní RTG a CT,“ vysvětluje lékař Juraj Kultan, vedoucí pneumoonkolog Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc.

Paní Lucie je tak díky léčbě stále v remisi, což samotní lékaři považují za obrovský úspěch současné medicíny.

Olomoucká klinika je jedním z center, kde vysoce specializovaná léčba plicních nádorů probíhá, imunoterapii zde standardně používají od roku 2018, do letošního listopadu se v ní takto léčí přibližně 130 nemocných.

Imunoterapie oprašuje původní myšlenku, že jednou z podmínek vzniku zhoubných nádorů je selhání imunitního systému. Lékaři s pomocí léků tento systém nabudí a odbrzdí tak, aby zaútočil na nádor.

Nikotin zvyšuje riziko rakoviny plic a metastáz do mozku

Zdraví

Nová diagnostika i léčba zachraňuje životy i u metastáz

V Česku každý rokem na rakovinu plic umírá asi 5500 lidí, přičemž 85 % z nich jen proto, že jim byla nemoc odhalena příliš pozdě, tedy ve stádiu, kdy plicní nádor metastázoval do dalších orgánů.

„Až donedávna pacienti umírali do několika měsíců od diagnózy. Díky novým diagnostickým a léčebným metodám je možné řadu pacientů zcela vyléčit a těm, kteří byli diagnostikováni v pokročilém stádiu, je možné podstatně prodloužit život – až čtyřnásobně a v dobré kvalitě,“ upozorňuje pneumolog Milan Sova.

Částečně je to dáno pokročilostí jednotlivých bronchologických diagnostických metod. „Díky různým navigačním metodám jsme schopni odebírat vzorky nádorové tkáně i z malých, periferních ložisek. Díky tomu je diagnostika rychlejší a přesnější,“ doplňuje pneumolog Sova.

Co způsobuje rakovinu plic u nekuřáků

Zdraví

Bohužel imunoterapii nelze nasadit každému nemocnému s plicním karcinomem.

„Nemůžeme ji podat například nemocným v celkově špatném výkonnostním stavu nebo těm, kteří se potýkají se závažným autoimunitním onemocněním, poruchou funkce orgánů, jako jsou plíce, játra, ledviny, nebo nemocným s pozitivitou určitých mutací na nádorových buňkách. Nicméně rozhodně oproti předchozím možnostem, kdy jedinou systémovou léčebnou možností byla chemoterapie nebo cílená léčba, je to značný posun,” upozorňuje Kultan.

Podle něj mají nemocní v pokročilém stádiu větší procento léčebných odpovědí, prodlužuje se doba do progrese i celkové přežití, navíc u části z nich je pozorován dlouhodobý efekt léčby, tedy že díky léčbě se jejich život prodlouží o tři, pět i více let, což bylo ještě před érou imunoterapie vzácné, až raritní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám