Peter Schmeichel (brankář)  Při vší úctě k tomu, co dokázal na ostrovech český gólman Petr Čech a další skvělí brankáři, kteří chytali nebo chytají v Premier League, na legendárního Dána nikdo nemá. Během osmi sezon v Manchesteru United pomohl vybojovat pětkrát ligový titul, třikrát FA Cup, finále Ligy mistrů i Superpohár. Čtyřikrát získal ocenění pro nejlepšího evropského a dvakrát pro světového brankáře roku. Profimedia.cz
 Gary Neville (pravý obránce)  Gary Neville se stal legendou anglického fotbalu, která posbírala osm ligových titulů a dvakrát vyhrála pohár pro vítěze Ligy mistrů. Téměř dvacet let byl věrný Manchesteru United a nikdy neoblékl dres jiného klubu. Profimedia.cz
 Tony Adams (stoper)  Když se začala v roce 1992 hrát nejvyšší anglická soutěž pod názvem Premier League, bylo Adamsovi 26 let a měl už dva tituly z First Division. Celou kariéru strávil v Arsenalu, s nímž vybojoval v Premier League další dva tituly ligového mistra, tři trofeje v FA Cupu a vítězství v Poháru vítězů pohárů. Profimedia.cz
 John Terry (stoper)  Další věrný v tomto výběru je legenda Chelsea John Terry, který má na kontě pět ligových titulů a pětkrát se radoval z vítězství v FA Cupu. Dočkal se také vítězství v Lize mistrů. Nepostradatelný byl i pro anglický národní tým, v němž ukončil kariéru na podzim v roce 2012. Profimedia.cz
12
Fotogalerie

Neporazitelný mančaft! Takhle vypadá historický „Tým snů“ anglické Premier League z hráčů, kteří už ukončili kariéru

Anglická Premier League je považována za nejlepší fotbalovou soutěž na světě a hrají v ní tudíž mimořádně kvalitní fotbalisté. Proto není snadné „vyrobit“ nejlepší jedenáctku, která kdy běhala po trávnících v nejvyšší ostrovní lize.

slide-nejlepší v Premier League.jpg

Nejvyšší anglická soutěž se pod názvem Premier League hraje od roku 1992, čímž nám ze hry vypadla celá řada excelentních fotbalistů, kteří na ostrovech v minulosti působili. I tak se ale člověk při sestavování ideálního výběru pořádně zapotí a ještě má pocit viny z toho, že se mu do sestavy nevejdou takoví hráči jako Rio Ferdinand, Petr Čech, Roy Keane, Sergio Agüero, David Beckham, Dennis Bergkamp, Didier Drogba, Cesc Fabregas, Robin van Persie, Luis Suárez, Gianfranco Zola, Wayne Rooney či Patrick Vieira.

Ale dost řečí. V následujících kapitolách najdete nejlepší jedenáctku v historii Premier League složenou z hráčů, kteří už ukončili profesionální kariéru. Samozřejmě to můžete vidět odlišně, proto budeme rádi, když v diskusi představíte vlastní (neméně kvalitní) výběry.

Pokračování 2 / 12

Peter Schmeichel (brankář)

Schmeichel.jpg

Při vší úctě k tomu, co dokázal na ostrovech český gólman Petr Čech a další skvělí brankáři, kteří chytali nebo chytají v Premier League, na legendárního Dána nikdo nemá. Během osmi sezon v Manchesteru United pomohl vybojovat pětkrát ligový titul, třikrát FA Cup, finále Ligy mistrů i Superpohár. Čtyřikrát získal ocenění pro nejlepšího evropského a dvakrát pro světového brankáře roku.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 12

Gary Neville (pravý obránce)

Gary Neville (Manchester United) - společně nejen trénovali a hráli, ale také vařili a chodili hrát golf. David kdysi prohlásil, že s Garym by klidně nechal svou ženu samotnou, i kdyby byla úplně nahá...-slide.jpg

Gary Neville se stal legendou anglického fotbalu, která posbírala osm ligových titulů a dvakrát vyhrála pohár pro vítěze Ligy mistrů. Téměř dvacet let byl věrný Manchesteru United a nikdy neoblékl dres jiného klubu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 12

Tony Adams (stoper)

Adams.jpg

Když se začala v roce 1992 hrát nejvyšší anglická soutěž pod názvem Premier League, bylo Adamsovi 26 let a měl už dva tituly z First Division. Celou kariéru strávil v Arsenalu, s nímž vybojoval v Premier League další dva tituly ligového mistra, tři trofeje v FA Cupu a vítězství v Poháru vítězů pohárů.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 12

John Terry (stoper)

John Terry (Chelsea) - říjen 2007.jpg

Další věrný v tomto výběru je legenda Chelsea John Terry, který má na kontě pět ligových titulů a pětkrát se radoval z vítězství v FA Cupu. Dočkal se také vítězství v Lize mistrů. Nepostradatelný byl i pro anglický národní tým, v němž ukončil kariéru na podzim v roce 2012.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 12

Ashley Cole (levý obránce)

Cole.jpg

Býval oporou Arsenalu, kde ho však po přestupu do konkurenční Chelsea zatratili a prokleli. Asi málo, protože se stal hvězdou i na Stamford Bridge.

S Kanonýry vyhrál Ashley Cole dva ligové tituly, s Blues jeden. V obou klubech se sedmkrát těšil ze zisku FA Cupu, v Chelsea si také konečně sáhl i na pohár pro vítěze Ligy mistrů a o rok později přidal do sbírky ještě trofej z Evropské ligy.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 12

Steven Gerrard (pravý záložník)

Gerrard.jpg

Pravda, tohle není post, na kterém Steven Gerrard běžně hrával, ale vzhledem k jeho flexibilitě ho klidně můžeme na toto místo v naší jedenáctce postavit. Fenomenální výkony vynesly Stevenovi Gerrardovi v roce 2005, kdy vyhrál s Reds Ligu mistrů, nominaci na Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa. V anketě nakonec skončil třetí za Ronaldinhem a Frankem Lampardem.

V roce 2006 přivedl Liverpool k vítězství v FA Cupu, o rok později musel překousnout porážku v dalším finále Ligy mistrů od AC Milán. V sezoně 2008/09 zaznamenal osobní rekord, když ve 44 zápasech nasázel soupeřům 24 branek. Smutné je, že Liverpool tehdy skončil v domácí soutěži jen krok pod vrcholem.

V roce 2009 o něm Francouz Zinedine Zidane prohlásil, že je nejlepším fotbalistou na světě. Začínal na pravém křídle, ale po čase se posunul do středu zálohy, kde bylo jeho stabilní místo. V sezoně 2000/01 odehrál ve všech soutěžích neuvěřitelných 50 zápasů. Od roku 2003 až do svého odchodu z klubu v roce 2015 byl kapitánem mužstva.

V roce 2012 zvedl ve Wembley nad hlavu pohár pro vítěze Carling Cupu. Jen o několik týdnů později zvládl něco, co z něho udělalo v očích fanoušků nesmrtelného hrdinu – v liverpoolském derby na hřišti Evertonu dokázal nastřílet hattrick, což byla věc, který se naposled udála v roce 1935.

Po nevydařené sezoně 2003/04 se mluvilo o jeho přestupu do Chelsea za 20 milionů liber, ale zůstal s novým koučem Rafaelem Benitezem. Gerrard je jedním z největších velikánů v historii klubu a jednou z nejvýznamnějších postav, která působila v Premier League.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 12

Frank Lampard (střední záložník)

Frank Lampard.jpg

Když se ještě poměrně nedávno mluvilo o záložníkovi, který umí zatraceně dobře střílet góly, většinou byla řeč o Franku Lampardovi. Nejlepší střelec v historii Chelsea nemůže v tomto výběru chybět. V 610 ligových zápasech (počítány jsou také utkání v dresu West Hamu a Manchesteru City) nastřílel Lampard 177 branek, což je bilance, na kterou by byla pyšná i drtivá většina útočníků.

Na Stamford Bridge přišel v roce 2001 z West Hamu za 11 milionů liber a klubu tyto peníze svými výkony mnohokrát splatil. Lampard je patrně jedním z mála hráčů, který by mohl být úspěšný v jakékoli fotbalové éře.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 12

Paul Scholes (střední záložník)

Scholes.jpg

Další legendární muž z týmu Alexe Fergusona. To, co na Old Trafford dokázal během hráčské kariéry Paul Scholes, může zopakovat jen málokdo. Na kontě má jedenáct anglických titulů, tři vítězství v FA Cupu a dvakrát vyhrál finále Ligy mistrů. Respekt…

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 12

Ryan Giggs (levý záložník)

Giggs.jpg

Velšský veterán Ryan Giggs se stal ještě než ukončil hráčskou kariéru legendou Manchetesru United. Na Old Trafford odehrál první utkání v sezoně 1990/91 a v rudém dresu hrál bez přestávky až do konce sezony 2013/14, kdy ještě stačil vést tým nejdříve z pozice asistenta trenéra a v posledních zápasech už jako hlavní kouč po odvolaném Davidu Moyesovi. Má ještě o dva ligové tituly víc než jeho parťák Scholes. Vždycky už se na něho bude vzpomínat jako na jednoho z největších hráčů v historii klubu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 12

Alan Shearer (útočník)

Shearer.jpg

Když se anglická First Division změnila v Premier League, bylo Shearerovi 22 let a přestoupil ze Southamptonu do Blackburnu. Od roku 1996 pak hrál deset sezon v Newcastlu United.

Shearer byl mašinou na góly. Premier League vyhrál v Blackburnu i v Newcastlu, stal se nejlepším střelcem Eura 1996 a v anglické nejvyšší soutěži čeká jeho meta 260 nasázených gólů stále na překonání.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 12 / 12

Thierry Henry (útočník)

Henry.jpg

Osm sezon strávil francouzský ofenzivní zabiják Thierry Henry v Arsenalu, kde ho povýšili na klubovou legendou. Čtyřikrát se stal nejlepším kanonýrem soutěže, dvakrát vyhrál zlatou kopačku pro nejlepšího evropského střelce. Před Emirates Stadium stojí jeho socha, která zachycuje, jak v kleče oslavuje vstřelení jednoho ze svých legendárních gólů.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud