Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Košický samosprávný kraj opravuje svoji budovu. Bude zde nové sídlo romského divadla Romathan a vznikne tu tzv. Romský dům - Romano kherem

28. prosince 2020
Čtení na 1 minutu

Košický samosprávný kraj (KSK) v současnosti realizuje rekonstrukci budovy na Továrenské 3 v Košicích, která bude sloužit jako nové sídlo Divadla Romathan. “Rekonstrukci realizuje Sociální podnik Košického samosprávného kraje v celkové hodnotě téměř 90 000 eur,” uvedla mluvčí předsedy KSK Anna Terezková.

Stavební úpravy sestávají z rekonstrukce budovy, opravy havarijního stavu střechy a udržovacích prací. Dokončené by měly být začátkem roku 2021.

Romské profesionální divadlo dlouhodobě působí v nevyhovujících podmínkách v historické budově na Štefánikově ulici.”Cílem kraje bylo, aby divadlo mohlo vykonávat svou činnost v důstojných prostorách. To se rekonstrukcí župní budovy a přestěhováním divadla na Tovární ulici podaří vyřešit,” konstatovala mluvčí.

KSK má podle ní zájem vytvořit v objektu na Továrenské tzv. Romský dům – Romano kherem, který by měl být centrem uchovávání romské kultury v kraji. Divadlo Romathan by mělo být jeho základní součástí. “Jakou konkrétní podobu bude mít Romský dům bude záviset také na výsledcích jednání s Úřadem zmocněnce vlády SR pro romské komunity či úřady pro národnostní menšiny,” doplnila Terezková.

Divadlo Romathan, jehož zřizovatelem je kraj, vzniklo v roce 1992, jeho specifikem je, že spojuje herectví se zpěvem, hudbou a tancem. Budova na Továrenské v minulosti sloužila pro školní účely, jako provoz odborného výcviku a praxe.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon