Společnost SAB Finance vstoupí na Standard Market BCPP

572
Sab_finance
Foto: SAB Finance

Společnost SAB Finance se chystá vstoupit na Standard Market Burzy cenných papírů Praha [BCPP]. Firma nabídne dividendové akcie s dividendou vyplácenou dvakrát ročně. Česká národní banka [ČNB] již vydala rozhodnutí o schválení prospektu zaknihovaných akcií firmy.

Zahájení obchodování na burze je plánováno na konec ledna 2021. Emise SAB Finance, jejíž hodnota je odhadována na 2,7 miliardy korun, má být třetí největší emisí na trhu Standard. Na něm jsou například společnosti AVAST nebo Philip Morris ČR.

Rozhodnutí vstoupit na Pražskou burzu je přirozenou součástí růstu společnosti, která má v portfoliu 18 tisíc klientů a kontinuálně roste. Cílem veřejné emise akcií SAB Finance a.s. je zahraniční expanze společnosti a získání kapitálu pro další investice SAB Financial Group a.s. do bankovního sektoru,“ uvedl zakladatel SAB Finance Radomír Lapčík.

„V rámci SAB Finance jednáme o nákupu švýcarské banky s ambicí poskytnout klientům špičkový private banking na globální úrovni. Průběžně analyzujeme také možnosti koupě banky v Německu, kde jsme již úspěšní a na depozitech nabíráme miliony eur,“ upřesňuje.

Co dělá SAB Finance

Firma sama sebe definuje jako „jedničku v moři devizových obchodů.“ Nabízí směnu deviz i zajištění proti kurzovému riziku. Specializuje se na oblast devizových obchodů v systému takzvaného párování. To jí umožňuje obchodovat kurzy na úrovni mezibankovního devizového trhu, respektive burzy. Firma je držitel licence Platební instituce, kterou vydává regulátor trhu – Česká národní banka. Firma tvrdí, že za dobu svého 15letého působení směnila více než půl bilionu korun a každý den klientům ušetří až jeden milion korun.

Poslední auditovaný obrat společnosti za rok 2019 dosáhl více než 280 miliard korun. Výsledky jsou pravidelně auditovány KPMG. Zisk společnosti SAB Finance za rok 2020 bude 138 milionů korun a plánovaný zisk pro rok 2021 je 168 milionů korun. Předpokládaná tržní kapitalizace SAB Finance a.s. je 2,7 miliardy korun.

Co si myslí Lukáš Kovanda

Česká republika má exportně orientovanou ekonomiku, takže z tohoto pohledu je byznys SAB Finance a.s. poměrně velmi stabilní. Navíc panuje doba tištění peněz ve velkém a s tím, jak budou trhy těmito penězi zaplavovány, bude čím dál více růst zájem o solidní zhodnocení financí,“ tvrdí ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle něj představuje investice do akcií firmy zajímavou příležitost. I kvůli tomu, že podle něj je podnikání v oblasti devizových obchodů relativně odolné vůči tržním výkyvům. Dodejme, že zakladatel a spolumajitel Trinity Bank je i zakladatel SAB Finance Radomír Lapčík. Ten v deníku E15 svůj krok jít na pražskou burzu označil za přirozenou součást růstu společnosti, která má v portfoliu 18 tisíc klientů a kontinuálně roste.

K fungování Trinity Bank se pak vyjádřil takto: „Letošní rok je pochopitelně mimořádný, ale pro Trinity Bank je nejúspěšnější v historii. Plán zisku překračujeme o více než polovinu. Významně nám roste objem úvěrového portfolia, meziročně přes třicet procent. Díky konzervativnímu přístupu jsme jednou z mála bank, kterým letos neklesá zisk.“

Důvod dle jeho slov je, že se banka zaměřuje na financování nemovitostí a developerských projektů, nemusí vytvářet opravné položky v takové míře jako mnohé jiné banky.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here