Hlavní obsah

Po tříleté obnově dnes otevřeli Severočeské muzeum v Liberci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Po bezmála tříleté rekonstrukci otevřeli dnes vpodvečer Severočeské muzeum v Liberci, pro veřejnost ale zatím jen virtuálně. Zájemci mohli slavnostní otevření sledovat online na Facebooku a YouTube kanálu muzea.

Článek

Kvůli koronavirovým opatřením si bude muset budova na návštěvníky ještě nějakou dobu počkat. Modernizace vnitřních prostor a expozic přišla na 143 milionů korun, velkou část nákladů zaplatila Evropská unie. Pro veřejnost se otevře až v únoru, řekl při slavnostním otevření liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Muzeum je pro veřejnost zavřené od 1. února 2018, původně měly práce skončit už v závěru loňského roku. Některé části muzea ale byly v horším stavu, než se původně předpokládalo. Třeba ve velkém výstavním sále se původně počítalo jen s drobnými opravami původní podlahy z teraco ukryté desetiletí pod kobercem. Nakonec ji ale museli odstranit a udělat znovu včetně podloží. Projekt nepočítal ani s kompletní výměnou elektrorozvodů pro zabezpečovací systém a požární signalizaci, do prací zasáhl také koronavirus. Stavba tak byla nakonec o rok delší a o třetinu dražší.

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším muzeem tohoto typu. Budova v romanticko-historizujícím stylu, ve které dnes sídlí, byla dokončena v roce 1898. Depozitáře ukrývají přes 700 000 sbírkových předmětů. Má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení - přírodovědecké, historické a uměleckohistorické. Expozice byly zastaralé, budova potřebovala zásadní modernizaci a bezbariérový přístup, dostala například i klimatizaci, moderní zabezpečení nebo osvětlení.

Vstupní schodiště nově střeží bronzové sochy lva a lvice z dílny známého českého výtvarníka Jaroslava Róny. „Počítal s nimi už původní projekt, při stavbě na ně ale tehdy nezbyly peníze,“ řekl ČTK ředitel muzea Jiří Křížek. Budova se jich tak dočkala po 122 letech. Zcela nové jsou expozice muzea. „Inspirovali jsme se v Německu, představujeme sbírky v evropském kontextu,“ doplnil. Muzeum má podle něj i zcela novou stálou expozici Fragmenty Liberce věnovanou historii krajského města a regionu. „Některé exponáty nebyly nikdy vystaveny, jako třeba nejstarší liberecký zvon,“ řekl Křížek. Muzeum se nevyhýbá ani temnému období nacismu. „Není to tabu, je to součást Liberce,“ dodal ředitel.

Reklama

Doporučované