Stavebko! Jak nepřijít o maximální státní příspěvek

Daniel Tácha | rubrika: Co se děje | 29. 12. 2020 | 10 komentářů
Poslední dny v roce jsou ideální dobou na kontrolu vkladů do stavebního spoření. Pokud ho máte a nepošlete peníze, přijdete o státní příspěvek až dva tisíce korun. Když si neuložíte dost, můžete přijít o pár stovek. I na poslední chvíli si můžete stavebko založit a dostat maximální státní podporu.
Stavebko! Jak nepřijít o maximální státní příspěvek

Zdroj: Shutterstock

Koronavirus naučil domácnosti míň utrácet a víc šetřit. Lidé si ale uvědomují, že nabídka produktů na spoření mírně řečeno není atraktivní. Úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech nedrží krok se znehodnocováním měny.

„Na spořicím účtu se peníze úročí nanejvýše jedním procentem. Na běžném účtu je 0,01% zhodnocení. A navíc hrozí, že je člověk kdykoliv vydá za často zbytné nákupy,“ říká Vladimír Weiss, finanční poradce skupiny Partners.

Jednou z mála možností, kam lze nějaké peníze bezpečně uložit, aby na ně inflace úplně nedosáhla, je stavební spoření.

Až tři procenta

„V dobách nejistoty lidé důvěřují především osvědčeným a stabilním finančním produktům a nepouštějí se střemhlav do experimentů. Stavebko už mnohokrát v minulosti, třeba za světové finanční krize, ukázalo, že s ním lidé můžou počítat jako s jistotou,“ říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Podle něj považují Češi stejně jako na jaře letošního roku i při druhé vlně epidemie stavební spoření za nejzajímavější způsob šetření.

Stavebko zařídíme!

Libo stavební spoření? Jedno, dvě, tři? Jen tak na spoření, nebo případně i kvůli úvěru ze stavebního spoření? Srovnáme, pomůžeme vybrat, domluvíme.

Stavební spoření nabízí efektivní zhodnocení kolem tří procent ročně. Efektivní zhodnocení znamená zhodnocení po připočtení úroku i státní podpory – a zároveň po odečtení poplatků stavebních spořitelen, které nejsou zanedbatelné. Něco přes tři stovky si většinou počítají roční poplatek „za vedení účtu“ a při uzavřené smlouvy si většinou strhnou procento z cílové částky. „Na konci roku ale vyhlašují stavební spořitelny marketingové akce, při kterých nabízejí uzavření smlouvy bez poplatku nebo za zvýhodněnou cenu,“ připomíná Weiss.

Zhodnocení ve výši tří procent je i tak mezi konzervativními a pojištěnými finančními produkty špička. Zhodnotit se tak ale dá jen poměrně dost omezená suma peněz a navíc jsou peníze po dobu trvání stavebka vázané. Předčasný výběr znamená, že přijdete o státní podporu – a v ní je celé to zázračné zhodnocení zakleté.

Do Silvestra!

Státní podpora u stavebního spoření je deset procent z roční úložky, maximálně ale z částky 20 tisíc korun. Pro nejvyšší možný státní příspěvek ve výši dvou tisíc to tedy vychází na měsíční vklad zhruba 1700 korun.

Stavební spoření má ve srovnáním s jinými finančními produkty výhodu v tom, že peníze na něj může člověk vložit kdykoliv během roku – stavební spořitelnu o tom nemusí informovat. Veškeré platby připsané na účet smlouvy o stavebním spoření do 31. prosince se sčítají a ze součtu se pak počítá státní příspěvek. Je tedy jedno, jestli posíláte čtyři stovky každý týden, nebo dvacet tisíc jednou ročně nebo jestli posíláte, co můžete a na konci roku spočítáte ušetřenou rezervu, jestli zbude na doplacení.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte nejlepší spoření? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Porovnání spořicích účtů

Porovnání termínovaných vkladů

Porovnání stavebního spoření

„Stavební spoření vychází vstříc spořivým klientům, kteří si v průběhu roku vytvoří takový finanční polštář, že z něj v prosinci můžou část zaslat na své stavební spoření a tím si zaručit vyšší zhodnocení,“ vysvětluje Weiss.

Poslední pracovní den letos vychází na čtvrtek 31. prosince. To znamená, že nejzazší zcela bezpečný termín k podání bankovního příkazu ve prospěch stavebního spoření připadá na středu 30. prosince. Kdo tedy zjistí, že součet jeho vkladů do stavebního spoření letos nedosáhl částky 20 tisíc korun, a má nějaké peníze volné, může je ještě vložit právě na stavebko.

I smlouva na poslední chvíli má podporu

Pokud vám právě došlo, že vlastně stavebko potřebujete, a saháte po kapesníku, že letos už jste státní podporu prošvihli, ještě ho nechejte být. Smlouva může být uzavřená do 31. prosince, a protože to jde i online, nic není ztraceno.

Aby vám spořitelna v novém roce připsala dva tisíce na státním příspěvku, musíte však letos stihnout poslat – přesněji řečeno doručit – těch dvacet tisíc. V krajním případě se to dá ještě během Silvestra. 

I na Silvestra! Otevřené pobočky, vkladomaty, okamžité platby a jiný adrenalin

Zlaté padáky
Zdroj: Shutterstock
  • Některé pobočky stavebních spořitelen mají otevřeno i 31. prosince a peníze tam můžete složit v hotovosti.
  • Když pošlete peníze do poledne přes přímé bankovnictví, pravděpodobně dojdou ještě ve stejný den, ale záleží na konkrétní bance. Jak ukazuje nás přehled, některé banky takhle stihnou doručit platbu zadanou i krátce po poledni, u jiných vám nepomůže ani zadání brzo ráno: Do kdy zadat platbu, aby přišla ve stejný den.
  • Na okamžité platby radši moc nespoléhejte. I když je umí vaše banka odeslat, stavební spořitelna je nemusí umět přijmout – a to i když má sesterskou banku, která už okamžité platby na své běžné účty bez problémů přijímá.
  • Ještě později můžete uspět s vkladovým bankomatem – předem se o tom ale ujistěte u konkrétní stavební spořitelny.
  • Ale mezi námi – nestojí to za ty nervy, jestli něco neselže. Mrkněte radši ještě dneska a všechno vyřiďte v klidu.

Daniel Tácha

Daniel Tácha je novinář, copywriter a příležitostný spisovatel. Psal pro Lidové noviny, Týden, Český rozhlas, Czech Business Weekly a další. Založil společnost Copywrite Company a vede web s drzým jménem Fintag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 12. 2020 9:16, deprese

tři procenta a inflace 3,5%
za 6 let máte 120 tis, garáž už teď stojí 350 tis. :DDD
Za 6 let bude stát garáž 550 tis.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 12. 2020 14:52

My si tykáme , u Tebe asi vysoka ucnovska ...

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový Dluhopis Republiky už nevydělá nic nad inflaci

23. 12. 2020 | Petr Kučera | 19 komentářů

Nový Dluhopis Republiky už nevydělá nic nad inflaci

Nová emise protiinflačních státních dluhopisů už garantuje „jenom“ pokrytí inflace. Na rozdíl od předchozích emisí tedy nepřidá 0,5 procentního bodu nad růst spotřebitelských cen.

Akcie smazaly letošní ztráty. Kolik vydělaly za deset let?

7. 12. 2020 | Martin Mašát

Akcie smazaly letošní ztráty. Kolik vydělaly za deset let?

Investoři do akciových fondů mají za sebou měsíc snů. Jak vylepšil jejich bilanci od začátku roku? A jak teď vypadají dlouhodobá čísla? Vývoj na trzích – i těch dluhopisových – hodnotí... celý článek

Nejlepší spořicí účet sníží úrok. Kdo dá aspoň 1 %

26. 11. 2020 | Petr Kučera | 9 komentářů

Nejlepší spořicí účet sníží úrok. Kdo dá aspoň 1 %

Spořicí účet vám peníze ve skutečnosti nerozmnoží, pořád na něm ale zůstane o dost víc než na běžném účtu. Poradíme, kam se podívat, když opravdu nechcete uložit peníze jinak.

Wüstenrot přechází pod Monetu. Pozor na změny

9. 11. 2020 | Petr Kučera

Wüstenrot přechází pod Monetu. Pozor na změny

Dosavadním klientům Wüstenrotu se od ledna změní číslo účtu a přístupové údaje. Dotkne se to spoření i hypoték. Limit pro pojištění vkladů se začne počítat společně.

Porovnání stavebního spoření. Kdo teď dá nejvíc

3. 11. 2020 | Petr Kielar | 33 komentářů

Porovnání stavebního spoření. Kdo teď dá nejvíc

Koncem roku tradičně roste zájem o stavební spoření – hlavně kvůli státní podpoře, která zvyšuje zhodnocení vkladů výrazně nad úroveň spořicích účtů. Spočítali jsme, která z nabídek... celý článek

Partners Financial Services