Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kokos - obsahuje hořčík i vzácný selen

To bývala vzácnost… Jednou do roka – na Vánoce – vzal táta pilku a vrták, nejdřív jsme obřadně navrtali dírku, pak druhou, potom jsme opatrně slili kokosové «mléko», pak se ořech piloval a po rozpůlení jsme vydlabávali dužinu… No a ze skořápek jsme dělali krmítka pro ptáčky.
|
Typ článku: Encyklopedie

Teď už je kokos běžně k dostání celý rok a tak bychom toho měli využít. Koupit se dá i poměrně čerstvá kokosová šťáva – nemusíme mít pilu a vrták – stačí odtrhnout víčko na kelímku a šťáva je tu. Můžeme ji dát třeba do omáčky. Pokud je tam usazen tuk, můžeme si jej namazat na chleba nebo si připravit dobrou pomazánku – když přidáme trochu medu a karobu. Ne že by bylo úplně nejvhodnější nabádat vás k tomu, abyste si dopřávali sladkosti a tučné věci, to ne. Ale když už chcete jíst něco sladkého, volte to, co je blíž přírodě.

Koupíte-li si průmyslově zpracované tukové pomazánky, pro své zdraví toho moc neuděláte, a to i když reklama tvrdí, jak jsou zdravé, hlavně pro děti. Když vezmete sebezdravější surovinu a pak ji všelijak zahříváte a chemicky upravujete, to dá rozum, že z původních zdravých látek tam toho moc nezbyde. Někdy jsou vzniklé produkty vysloveně nezdravé. Tak třeba margaríny, které vznikly ztužováním rostlinných olejů. Jistě, semínka, z nichž se olej vylisoval, obsahují spoustu zdravých látek, pro naše zdraví velmi dobrých. Jenže – zkusím nalézt příměr: Když byste měli krásnou pramenitou vodu a kápli do ní jen kapičku kyanidu, bude stále ještě dobrá?

Vím, že každé srovnání kulhá, ale zamyslete se sami nad tím, jestli tím složitým, dlouhým procesem výroby ztuženého tuku opravdu nevzniká něco, co je zdraví škodlivé. Vědci zjistili, že od doby, co se hojně rozšířily margaríny, sice klesl počet kardiovaskulárních onemocnění, zato ale stoupl počet rakovin. Nechci se pouštět do složitých rozborů, tak to řeknu laicky: Tuky se při ztužování mění z cis na trans. Na první pohled jsou stejné, ale ve skutečnosti je to «nebe a dudy». Ještě jednodušeji: Je to už jiná pohádka! Už není o hodné princezně, ale o zlé čarodějnici. Obě jsou to ženské, ale každá jiná! Abyste si nepoškozovali zdraví, tuky tělu dodávejte v co nejpřirozenější podobě: třeba si semínka (slunečnicová, dýňová, mandle, oříšky…) pomixujte těsně před spotřebou, dodejte med, karob… Anebo když chcete «ztužený» tuk, využijte toho, že kokos bývá do určité teploty ztužen zcela přírodně, bez chemie.

Kokosový olej je navíc stabilnější, takže jej můžete použít i ke smažení. To bych nedoporučovala u slunečnicového. Jíte-li kokos, přijímáte zároveň i vzácný selen. A víte, že hořčíku má kokos více než maso? Kokos je dobré jíst, pokud se nám lámou nehty a třepí vlasy.

Kokosovou moučku nemusíme dávat jen do cukroví – zkuste třeba zdravý salát: Uvařím rýži, nechám ji vychladnout. Přidám do ní spařené rozinky, uvařenou mrkev, nakrájenou na kostky a přisypu kokos dle chuti. Nakonec přidám jablíčka nakrájená na kostky a salát zvlhčím buď «smetanou» (třeba ze sójového nebo pohankového «mléka») nebo pomerančovou šťávou. Kdo si rád přisladí, může použít třeba zahuštěnou jablečnou šťávu nebo ječný slad.

Jak do kokosu «snadno a rychle» jsem si přečetla na internetu: nejprve ostrým nástrojem do jedné z prohlubní uděláme dírku (např. pomocí šroubováku), vypustíme mléko, pak kokos dáme do trouby na 200 stupňů asi na čtvrt hodiny, než praskne, pak už si můžeme pomoci kladivem. Získáme poměrně velkou neporušenou kokosovou hmotu. Nejprve oškrábeme škrabkou na brambory tu hnědou slupku, pak už máme k dispozici bílou dužinu a tu můžeme libovolně krájet či strouhat.

http://www.countrylife.cz/kokos-strouhany-200-g-bio-country-life

http://www.countrylife.cz/kokosove-chipsy-150-g-bio-country-life

http://www.countrylife.cz/olej-kokosovy-200-ml-bio-bioplanete

 

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 7575
Datum: 29. 12. 2020