InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Předseda jihočeských tenistů Hlaváček: Zvládli jsme možné maximum

Složitý rok 2020 byl těžký i pro tenisty v jihočeské oblasti. Za vedení tenistů ho zhodnotil předseda Jihočeského tenisového svazu Miloslav Hlaváček a své hodnocení zahájil větou: „Pro nás byl ekonomicky i organizačně letošní rok velice náročný.“

„Pandemie koronaviru začala na jaře. V březnu už bylo zřejmé, že je to složitější, než kdo čekal. Proto jsme přerušili zimní halovou sezonu a už jsme ji ani nemohli dokončit," poznamenal předseda svazu tenistů v jihočeské oblasti.
„Jsem naopak moc rád, že se nám v květnu a v červnu podařilo uspořádat letní oblastní přebory jednotlivců ve všech kategoriích od nejmladších v baby tenisu po dospělé." Tím dostali nejlepší Jihočeši šanci pokusit se uspět na následujícím mistrovství republiky. Je to pro ně tradiční příležitost změřit síly s tuzemskou elitou.
„Nám se povedlo uspořádat i letní soutěže družstev, byť jsme museli přizpůsobit organizaci dle několika nařízení kvůli koronaviru," pokračoval Miloslav Hlaváček. Soutěže družstev v jihočeské oblasti hrály tenisové kluby, které hrát chtěly. Některé kluby se nepřihlásily. Přece jen byly obavy z neznámé nemoci silnější než chuť riskovat zdraví.
Stěžejním obdobím byl poslední týden v květnu a celý červen. Jihočeský tenisový svaz volil pro soutěže družstev systém play off, který se ukázal jako správné řešení. Protože se však nejednalo o tradiční soutěže se všemi kluby, neplatila pravidla pro postup a sestup. Jen se nejlepší kluby nominovaly na svá mistrovství republiky. A z jihočeské divize dospělých mohl vítěz postoupit do druhé ligy.
„Dobré bylo, že hráčky a hráči, kteří patří mezi nejlepší, hráli v jihočeské oblasti za své kluby. Absencí nejlepších letos tolik nebylo. Tím se úroveň zápasů zvedla." Když se hrají soutěže delší dobu, bývá absencí špiček více.
Přes všechnu snahu však nesehráli tenisté v soutěžích a na turnajích letos tolik zápasů jako jiné roky. Ani nemohli kvůli koronaviru tak často trénovat. Také počty hráčů v oblastních přeborech jednotlivců byly určené celkovými možnostmi a měnily se ze dne na den.
Podobně byly ovlivněny tradiční letní turnaje. Některé se po mnoha letech neuskutečnily. Tak se vyvíjela situace v celé Evropě. Byla zrušena spousta turnajů mládeže, včetně mezinárodního turnaje ETA mladšího žactva v Písku.
Potěšilo však, že se nesnížil počet mladých hráček a hráčů, kteří spadají do tréninkového střediska mládeže. I pro rok 2021 jich bude devět. Dostat se do střediska není snadné. Je třeba mít vysokou herní výkonnost. „Z toho máme radost. Počty talentovaných dětí s tak významnou podporou bývaly v jihočeské oblasti nižší."
Na mistrovství republiky jednotlivců letos z jihočeské oblasti nejvíce vynikl mladší žák Richard Žahour. Strakonický tenista, který hostuje za Písek, vyhrál dvě kola. To se nikomu z dalších zástupců jihočeské oblasti v celostátním vrcholu sezony jednotlivců nepovedlo. Žahour je v redukovaném celostátním žebříčku ročníku 2008 pátý.
Mezi akcemi, které se neuskutečnily, bylo mezinárodní trojutkání žactva do 12 a do 14 let Horní Rakousy - Dolní Bavorsko - Jihočeský kraj. I když bylo dvakrát připravené, vždy se v daném termínu v dubnu a v září hrát nemohlo.
„V lednu se znovu s předsedy obou svazů začnu bavit o tom, za jakých okolností by se hrálo. Všichni však hlavně čekají, jak se situace s koronavirem vyvine," upřesnil Miloslav Hlaváček. Podotkl, že si nikdo nechce vzít na svědomí možné zdravotní potíže účastníků klání. „Je to i zodpovědnost. Uvědomujeme si, že sport není důležitější než zdraví dětí, které by se do nominací dostaly."
Přesto se Jihočeši 30. ročníku tradičního klání nevzdávají. „Pokud to půjde, budeme hrát v dubnu, kdy se u nás hraje pravidelně. Když ne, budeme znovu hledat náhradní termín," upřesnil předseda tenistů v jihočeské oblasti. Nevyloučil, že by se hrálo jen v jednom dni, bez ubytování všech aktérů.
„Za rok 2020 bych chtěl všem tenistům v naší oblasti poděkovat. Hráčkám, hráčům, činovníkům, dětem, jejich rodičům, trenérům i dalším lidem, kteří jsou v tenisu zapojení. Hlavně všem děkuji za snahu a nasazení v těžké době. Opravdu to nebyl jednoduchý rok," sdělil závěrem Miloslav Hlaváček. ,,Rád bych všem popřál, aby byl rok 2021 lepší. Abychom byli zdraví a abychom znovu pořádali sportovní akce tak, jak jsme byli po léta zvyklí."
-jts-

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace